Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Fenylketonurie je genetické onemocnění způsobené mutací genu pro enzym fenylalaninhydroxylázu, způsobující hromadění fenylalaninu v těle a nevratné poškození nervového systému. Jediným způsobem léčby je eliminační dieta, spočívající v minimalizaci příjmu fenylalaninu, a to zejména v dětském věku. Cílem práce bylo vyvinout nové potravinové výrobky pro fenylketonuriky v přijatelné cenové i senzorické kvalitě. Jako hlavní surovina byla použita rýžová mouka, doplněna o škroby a maltodextriny. Byly vyvinuty fermentované výrobky s využitím kmenů s výraznou proteolytickou aktivitou Lactobacillus paracasei i výrobky nefermentované a to nápoje, dezerty, pomazánky a dresink. Fermentované výrobky na konci spotřeby splňovaly obsah probiotických bakterií dle vyhlášky č. 370/2008 Sb.
- Fenylketonurie je genetické onemocnění způsobené mutací genu pro enzym fenylalaninhydroxylázu, způsobující hromadění fenylalaninu v těle a nevratné poškození nervového systému. Jediným způsobem léčby je eliminační dieta, spočívající v minimalizaci příjmu fenylalaninu, a to zejména v dětském věku. Cílem práce bylo vyvinout nové potravinové výrobky pro fenylketonuriky v přijatelné cenové i senzorické kvalitě. Jako hlavní surovina byla použita rýžová mouka, doplněna o škroby a maltodextriny. Byly vyvinuty fermentované výrobky s využitím kmenů s výraznou proteolytickou aktivitou Lactobacillus paracasei i výrobky nefermentované a to nápoje, dezerty, pomazánky a dresink. Fermentované výrobky na konci spotřeby splňovaly obsah probiotických bakterií dle vyhlášky č. 370/2008 Sb. (cs)
- Popis výsledku anglicky (R46-R49) Phenylketonuria is a genetic disease incurred due to mutation in the gene for enzyme phenylalaninhydroxylase, causing the accumulation of phenylalanine in the body and irreversible damage of the nervous system. The only way of treatment is the elimination diet, consisting in minimizing the intake of phenylalanine, especially in childhood. The aim was to develop new food products for patients at acceptable price and sensory quality. As the main raw material were used rice flour and next starches and maltodextrins. Fermented products were developed using strains with significant proteolytic activity of Lactobacillus paracasei and unfermented products as drinks, desserts, spreads, and dressing. The density of probiotic bacteria in fermented product was fulfilled on the end of the consumption according to the Regulation No. 370/2008. (en)
|
Title
| - Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií
- Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií (cs)
- Development of functional foods for persons suffering from phenylketonuria (en)
|
skos:prefLabel
| - Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií
- Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií (cs)
- Development of functional foods for persons suffering from phenylketonuria (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/11:00000250!RIV12-MSM-00027022
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/11:00000250
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - phenylketonuria; rice flour; Lactobacillus paracasei (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Gabrovská, Dana
- Rysová, Jana
- Laknerová, Ivana
- Irena, Němečková
- Jitka, Peroutková
- Marta, Pechačová
- Michael, Binder
|
issn
| |
number of pages
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |