About: Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Fenylketonurie je genetické onemocnění způsobené mutací genu pro enzym fenylalaninhydroxylázu, způsobující hromadění fenylalaninu v těle a nevratné poškození nervového systému. Jediným způsobem léčby je eliminační dieta, spočívající v minimalizaci příjmu fenylalaninu, a to zejména v dětském věku. Cílem práce bylo vyvinout nové potravinové výrobky pro fenylketonuriky v přijatelné cenové i senzorické kvalitě. Jako hlavní surovina byla použita rýžová mouka, doplněna o škroby a maltodextriny. Byly vyvinuty fermentované výrobky s využitím kmenů s výraznou proteolytickou aktivitou Lactobacillus paracasei i výrobky nefermentované a to nápoje, dezerty, pomazánky a dresink. Fermentované výrobky na konci spotřeby splňovaly obsah probiotických bakterií dle vyhlášky č. 370/2008 Sb.
  • Fenylketonurie je genetické onemocnění způsobené mutací genu pro enzym fenylalaninhydroxylázu, způsobující hromadění fenylalaninu v těle a nevratné poškození nervového systému. Jediným způsobem léčby je eliminační dieta, spočívající v minimalizaci příjmu fenylalaninu, a to zejména v dětském věku. Cílem práce bylo vyvinout nové potravinové výrobky pro fenylketonuriky v přijatelné cenové i senzorické kvalitě. Jako hlavní surovina byla použita rýžová mouka, doplněna o škroby a maltodextriny. Byly vyvinuty fermentované výrobky s využitím kmenů s výraznou proteolytickou aktivitou Lactobacillus paracasei i výrobky nefermentované a to nápoje, dezerty, pomazánky a dresink. Fermentované výrobky na konci spotřeby splňovaly obsah probiotických bakterií dle vyhlášky č. 370/2008 Sb. (cs)
  • Popis výsledku anglicky (R46-R49) Phenylketonuria is a genetic disease incurred due to mutation in the gene for enzyme phenylalaninhydroxylase, causing the accumulation of phenylalanine in the body and irreversible damage of the nervous system. The only way of treatment is the elimination diet, consisting in minimizing the intake of phenylalanine, especially in childhood. The aim was to develop new food products for patients at acceptable price and sensory quality. As the main raw material were used rice flour and next starches and maltodextrins. Fermented products were developed using strains with significant proteolytic activity of Lactobacillus paracasei and unfermented products as drinks, desserts, spreads, and dressing. The density of probiotic bacteria in fermented product was fulfilled on the end of the consumption according to the Regulation No. 370/2008. (en)
Title
  • Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií
  • Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií (cs)
  • Development of functional foods for persons suffering from phenylketonuria (en)
skos:prefLabel
  • Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií
  • Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií (cs)
  • Development of functional foods for persons suffering from phenylketonuria (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/11:00000250!RIV12-MSM-00027022
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06047)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 240860
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/11:00000250
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • phenylketonuria; rice flour; Lactobacillus paracasei (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1835B4618992]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • N
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Gabrovská, Dana
  • Rysová, Jana
  • Laknerová, Ivana
  • Irena, Němečková
  • Jitka, Peroutková
  • Marta, Pechačová
  • Michael, Binder
issn
  • 1211-846X
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 19 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software