About: Baroinaktivace mikroflóry klíčených semen vigny zlaté (fazole mungo)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • One of the modern method of conservation is high pressure. (en)
  • Jednou z moderních metod konzervace, které si nacházejí místo ve světové produkci potravin, je ošetření vysokým tlakem. Tento způsob byl použit k ošetřením klíčených semen luštěnin, aby se dosáhlo prodloužení jejich skladovatelnosti. Při klíčení totiž dochází k výraznému pomnožení mikroflóry naklíčených semen a tím ke snížení vhodnosti jejich použití k přípravě pokrmů a konzumaci. Tlakovým ošetřením klíčených semen lze však tento nežádoucí jev eliminovat. Inaktivační účinek vysokého tlaku lze vyjádřit, podobně jako u termoinaktivace, hodnotou Dp, což je decimální redukční doba (min), potřebná ke snížení počtu mikroorganismů o řád při daném tlaku. Při vyhodnocení výsledků se vychází ze vztahu log n = log n0 – ? / Dp , kde n je celkový počet mikroorganismů (KTJ/g), n0 je výchozí počet mikroorganismů před tlakovým ošetřením, ? je doba působení tlaku na klíčená semena (min), Dp je decimální redukční doba (min). Podobně jako u tepelné inaktivace, kde hodnota D klesá s rostoucí teplotou, i zde klesá
  • Jednou z moderních metod konzervace, které si nacházejí místo ve světové produkci potravin, je ošetření vysokým tlakem. Tento způsob byl použit k ošetřením klíčených semen luštěnin, aby se dosáhlo prodloužení jejich skladovatelnosti. Při klíčení totiž dochází k výraznému pomnožení mikroflóry naklíčených semen a tím ke snížení vhodnosti jejich použití k přípravě pokrmů a konzumaci. Tlakovým ošetřením klíčených semen lze však tento nežádoucí jev eliminovat. Inaktivační účinek vysokého tlaku lze vyjádřit, podobně jako u termoinaktivace, hodnotou Dp, což je decimální redukční doba (min), potřebná ke snížení počtu mikroorganismů o řád při daném tlaku. Při vyhodnocení výsledků se vychází ze vztahu log n = log n0 – ? / Dp , kde n je celkový počet mikroorganismů (KTJ/g), n0 je výchozí počet mikroorganismů před tlakovým ošetřením, ? je doba působení tlaku na klíčená semena (min), Dp je decimální redukční doba (min). Podobně jako u tepelné inaktivace, kde hodnota D klesá s rostoucí teplotou, i zde klesá (cs)
Title
  • Baroinaktivace mikroflóry klíčených semen vigny zlaté (fazole mungo)
  • Baroinaktivace mikroflóry klíčených semen vigny zlaté (fazole mungo) (cs)
  • Baroinactivation of microbes in germinated seeds of mungo (en)
skos:prefLabel
  • Baroinaktivace mikroflóry klíčených semen vigny zlaté (fazole mungo)
  • Baroinaktivace mikroflóry klíčených semen vigny zlaté (fazole mungo) (cs)
  • Baroinactivation of microbes in germinated seeds of mungo (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/05:8P007923!RIV08-MZE-00027022
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 11;18
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3287), Z(MSM 223300004)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 513528
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/05:8P007923
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mungo; high pressure; germination (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5C0A5BA8078E]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Srní
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník 52. Konference chemického a procesního inženýrství Chisa 2005 CD-ROM
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bubník, Z.
  • Dostálová, J.
  • Houška, Milan
  • Strohalm, Jan
  • Kadlec, P.
  • Culková, J.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemického inženýrství
https://schema.org/isbn
  • 80-86059-42-1
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 80 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software