About: Vliv zpracování a konzervace na obsah sulforafanu v brokolici a v ovocno-brokolicové šťávě     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Epidemiologic evidence, that fruits and vegetables have anticarcinogenic effect. (en)
  • Dosud získané epidemiologické důkazy jsou dostačující pro tvrzení, že ovoce a zelenina mají antikancerogenní účinky. Prospěšné zdravotní účinky zeleniny čeledi Brassiceae se přisuzují přítomnosti isothiokyanátů, které indukují detoxikační enzymy II. fáze, např. glutathion transferázu, epoxid hydrolázu, glukuronyltransferázu a další. U brokolice jako typického představitele této čeledi je touto zdraví prospěšnou látkou sulforafan vznikající z glukosinolátu glukorafaninu působením enzymu myrosinázy. V rámci projektu vývoje a využití ovocno-zeleninových šťáv bylo nutno vyvinout spolehlivou a robustní metodu pro stanovení obsahu sulforafanu v brokolici a ve směsných ovocno-zeleninových šťávách. Předmětem této práce bylo prostudování hlavních parametrů ovlivňujících obsah sulforafanu, jako npř. způsob uchování suroviny (mražená brokolice vs chlazená), dále vliv pH, filtrace připravené brokolicové šťávy, vliv doby skladování a závěrem vliv tlakování. Z výsledků vyplynulo, že je vhodnější použít chlazenou br
  • Dosud získané epidemiologické důkazy jsou dostačující pro tvrzení, že ovoce a zelenina mají antikancerogenní účinky. Prospěšné zdravotní účinky zeleniny čeledi Brassiceae se přisuzují přítomnosti isothiokyanátů, které indukují detoxikační enzymy II. fáze, např. glutathion transferázu, epoxid hydrolázu, glukuronyltransferázu a další. U brokolice jako typického představitele této čeledi je touto zdraví prospěšnou látkou sulforafan vznikající z glukosinolátu glukorafaninu působením enzymu myrosinázy. V rámci projektu vývoje a využití ovocno-zeleninových šťáv bylo nutno vyvinout spolehlivou a robustní metodu pro stanovení obsahu sulforafanu v brokolici a ve směsných ovocno-zeleninových šťávách. Předmětem této práce bylo prostudování hlavních parametrů ovlivňujících obsah sulforafanu, jako npř. způsob uchování suroviny (mražená brokolice vs chlazená), dále vliv pH, filtrace připravené brokolicové šťávy, vliv doby skladování a závěrem vliv tlakování. Z výsledků vyplynulo, že je vhodnější použít chlazenou br (cs)
Title
  • Vliv zpracování a konzervace na obsah sulforafanu v brokolici a v ovocno-brokolicové šťávě
  • Vliv zpracování a konzervace na obsah sulforafanu v brokolici a v ovocno-brokolicové šťávě (cs)
  • Influence of treatment and preservation on sulforaphane content in broccoli and fruit-broccoli juice (en)
skos:prefLabel
  • Vliv zpracování a konzervace na obsah sulforafanu v brokolici a v ovocno-brokolicové šťávě
  • Vliv zpracování a konzervace na obsah sulforafanu v brokolici a v ovocno-brokolicové šťávě (cs)
  • Influence of treatment and preservation on sulforaphane content in broccoli and fruit-broccoli juice (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/05:8P007909!RIV08-MZE-00027022
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 101-101
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3287)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 549592
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/05:8P007909
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • influence of preservation; sulforaphane; broccoli; fruit-broccoli juice (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1ED5C8F05957]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XXXVI. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Houška, Milan
  • Lefnerová, D.
  • Strohalm, Jan
  • Totušek, J.
  • Loučková, K.
  • Tříska, J.
  • Vrchotová, N.
  • Gřesová, P.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 80-86909-01-8
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software