About: Využití ošetření vysokým tlakem při konzervaci naklíčených luštěnin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Utilization of high pressure treatment for preservation of germinated legumes. Consumation of legumes is very low in Czech Republic. (en)
  • Luštěniny jsou z hlediska výživového velmi hodnotnou potravinou. Jejich spotřeba je však v České republice velmi nízká, v roce 2003 byla 2,1 kg/osobu/den. Důvodem nízké spotřeby jsou především trávicí potíže po konzumaci luštěnin. Obsah nestravitelných oligosacharidů (?-galaktosidů), které jsou hlavním důvodem trávicích potíží lze velmi účinně (až na 20 % původní hodnoty) snížit klíčením. Při klíčení však velmi výrazně narůstá počet mikroorganizmů a v literatuře je popsána řada alimentárních onemocnění jejichž důvodem byla konzumace naklíčených luštěnin. V našich experimentech jsme studovali možnost využití ošetření vysokým tlakem ke zvýšení údržnosti naklíčených semen hrachu, cizrny beraní a čočky. Při ošetření vysokým tlakem 500 MPa po dobu 10 minut se výrazně snížil celkový počet mikroorganizmů (CPM) – u tři dny klíčeného hrachu z 2,4.106 na < 10, u dva dny klíčené cizrny beraní z 1,6.105 na < 10 a u tři dny klíčené čočky z 3,4.107 na < 10. Během 21 dnů skladování naklíčených semen při teplotě 4 –
  • Luštěniny jsou z hlediska výživového velmi hodnotnou potravinou. Jejich spotřeba je však v České republice velmi nízká, v roce 2003 byla 2,1 kg/osobu/den. Důvodem nízké spotřeby jsou především trávicí potíže po konzumaci luštěnin. Obsah nestravitelných oligosacharidů (?-galaktosidů), které jsou hlavním důvodem trávicích potíží lze velmi účinně (až na 20 % původní hodnoty) snížit klíčením. Při klíčení však velmi výrazně narůstá počet mikroorganizmů a v literatuře je popsána řada alimentárních onemocnění jejichž důvodem byla konzumace naklíčených luštěnin. V našich experimentech jsme studovali možnost využití ošetření vysokým tlakem ke zvýšení údržnosti naklíčených semen hrachu, cizrny beraní a čočky. Při ošetření vysokým tlakem 500 MPa po dobu 10 minut se výrazně snížil celkový počet mikroorganizmů (CPM) – u tři dny klíčeného hrachu z 2,4.106 na < 10, u dva dny klíčené cizrny beraní z 1,6.105 na < 10 a u tři dny klíčené čočky z 3,4.107 na < 10. Během 21 dnů skladování naklíčených semen při teplotě 4 – (cs)
Title
  • Využití ošetření vysokým tlakem při konzervaci naklíčených luštěnin
  • Využití ošetření vysokým tlakem při konzervaci naklíčených luštěnin (cs)
  • Utilization of high pressure treatment for preservation of germinated legumes (en)
skos:prefLabel
  • Využití ošetření vysokým tlakem při konzervaci naklíčených luštěnin
  • Využití ošetření vysokým tlakem při konzervaci naklíčených luštěnin (cs)
  • Utilization of high pressure treatment for preservation of germinated legumes (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/05:8P007896!RIV08-MZE-00027022
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 16-19
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3287), Z(MSM 223300004)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 550549
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/05:8P007896
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • high pressure; preservation; germinated legumes (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E9A41FBDB9B1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XXXVI. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dostálová, J.
  • Houška, Milan
  • Strohalm, Jan
  • Kadlec, P.
  • Zátopková, M.
  • Culková, J.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 80-86909-01-8
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 80 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software