About: Možnosti a kvalita detekce obsahu celkového škrobu v zrnu ozimé pšenice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In consequence of declare program of Czech government for bio-ethanol production and its addition to fuels, the correct and reliable starch content detection in wheat grains will play key role for wheat pricing and efficient bio-ethanol production. Three methods (Ewers polarimetric method, rapid enzymatic method – f. Megazyme and NIR spectroscopy) were used for starch prediction of selected set of 32 wheat varieties. The highest standard error of starch content prediction (2.26%) was found between NIR 6500 spectroscope and enzymatic method. The highest level of starch content variability was detected by enzymatic method. On the contrary both tested NIR spectrometer systems (NIRS 6500 and Antaris II) showed the lowest variability in starch content. Slight differences of starch content were found between two independent laboratories using Ewers polarimetric method as well. (en)
  • V souvislosti s deklarovaným programem vlády na výrobu bioetanolu a jeho přidáváním do pohonných hmot na úroveň 5,75% v roce 2010 dle závazné celoevropské směrnice 2003/30/EC, bude přesná a spolehlivá detekce škrobu klíčovým faktorem ocenění suroviny pro zemědělce a pro lihovary významným predikčním faktorem výtěžnosti bioethanolu. Oceňování resp. srážky a bonifikace při výkupu obilovin pro produkci biolihu jsou smluvně realizovány na základě obsahu škrobu resp. jeho změn v sušině zrna a to obecně na úrovni plus/mínus 1% (v některých případech i níže) od požadovaného obsahu. Z přímých referenčních stanovení obsahu celkového škrobu jsou v ČR normovány dvě metody: 1- Stanovení škrobu polarimetricky ČSN 467092/21 (1986) resp. ČSN 56 0512-16 (1995) a 2- Enzymatické stanovení škrobu ČSN EN ISO 15914 (2005). V roce 1998 vyšla ještě česká verze evropské normy o stanovení škrobu polarimetrickou metodou dle Ewerse - ČSN EN ISO 10520. Nepřímé metody reprezentuje možnost predikce škrobů pomocí blízké infra
  • V souvislosti s deklarovaným programem vlády na výrobu bioetanolu a jeho přidáváním do pohonných hmot na úroveň 5,75% v roce 2010 dle závazné celoevropské směrnice 2003/30/EC, bude přesná a spolehlivá detekce škrobu klíčovým faktorem ocenění suroviny pro zemědělce a pro lihovary významným predikčním faktorem výtěžnosti bioethanolu. Oceňování resp. srážky a bonifikace při výkupu obilovin pro produkci biolihu jsou smluvně realizovány na základě obsahu škrobu resp. jeho změn v sušině zrna a to obecně na úrovni plus/mínus 1% (v některých případech i níže) od požadovaného obsahu. Z přímých referenčních stanovení obsahu celkového škrobu jsou v ČR normovány dvě metody: 1- Stanovení škrobu polarimetricky ČSN 467092/21 (1986) resp. ČSN 56 0512-16 (1995) a 2- Enzymatické stanovení škrobu ČSN EN ISO 15914 (2005). V roce 1998 vyšla ještě česká verze evropské normy o stanovení škrobu polarimetrickou metodou dle Ewerse - ČSN EN ISO 10520. Nepřímé metody reprezentuje možnost predikce škrobů pomocí blízké infra (cs)
Title
  • Možnosti a kvalita detekce obsahu celkového škrobu v zrnu ozimé pšenice
  • Reliability and Detection Possibilities of Starch Content in Grain of Winter Wheat (en)
  • Možnosti a kvalita detekce obsahu celkového škrobu v zrnu ozimé pšenice (cs)
skos:prefLabel
  • Možnosti a kvalita detekce obsahu celkového škrobu v zrnu ozimé pšenice
  • Reliability and Detection Possibilities of Starch Content in Grain of Winter Wheat (en)
  • Možnosti a kvalita detekce obsahu celkového škrobu v zrnu ozimé pšenice (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/07:2044!RIV08-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 0;0
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1G58076)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 435252
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/07:2044
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat; starch content; Ewers polarimetric method; rapid enzymatic method; NIR spectroscopy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [15EE8C061A4B]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Analýza , reakce a biologické účinky polysacharidů a jejich derivátů, inženýrské aspekty produkce na bázi polysacharidů
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Papoušková, Ludmila
  • Dvořáček, Václav
  • Faměra, O.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemická
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-30-2
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 110 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software