Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Carbohydrate mediated recognition plays an important role in the ability of pathogenic bacteria to adhere to the surface of the host cell. Proteins, which are able to bind carbohydrates with very high affinity and specificity, are called lectins. Pseudomanas aeruginosa produces two lectins that contribute to the virulence of this pathogenic bacterium, which is major cause of morbidity and mortality in cystic fibrosis patients. One of the lectin displays an affinity for fucose in micromolar range, unusually high for monosaccharides binding. Searching in newly sequenced bacterial genomes and mutagenesis of lectins can lead to obtaining new proteins with interesting properties, e.g. proteins with fine-tuned affinity and specificity towards carbohydrates. A directed evolution is a powerful tool widely used for elucidating and relationship between protein sequence, structure and function. It is also an interesting method for preparation of proteins with altered and improved properties. Newly finding and characterized lectins can be used e.g. in biotechnology and for bioanalytical purposes. (en)
- Rozpoznávání sacharidů na povrchu hostitelské buňky hraje důležitou úlohu v proniknutí patogenní bakterie do hostitelské buňky. Proteiny schopné vázat cukry s velmi vysokou afinitou a specifitou se nazývají lektiny. Pseudomas aeruginosa produkuje dva rozpustné lektiny, které se podílejí na virulenci této bakterie, která je hlavní příčinou nemocnosti a úmrtnosti pacientů s cystickou fibrosou. Jeden z lektinů váže L-fukosu s velmi vysokou afinitou, pohybující se v mikromolární oblasti, což je pro lektiny velmi neobvyklé. Prohledávání nově sekvenovaných bakteriálních genomů a mutagenese lektinů může vést k získání nových proteinů se zajímavými vlastnostmi, např. se speciálně vyladěnou afinitou a specifitou vůči sacharidům. Pro vysvětlení vztahu mezi sekvencí, strukturou a funkcí proteinu se často používá přístupu řízené evoluce. Je to také zajímavá metoda pro přípravu proteinů s pozměněnými a vylepšenými vlastnostmi. Nově objevené a popsané lektiny mohou být využity např. v biotechnologických a bioanalytických odvětvích.
|
Title
| - Preparation of lectins with high specificity and affinity (en)
- Příprava lektinů s vysokou specifitou a afinitou
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - lectin pathogen oligosacharide mutagenesis Pseudomonas aeruginosa 3D-structure (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |