About: Inhibition of intestinal absorption of sterols by hydrophobically modified polysaccharides     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of the proposed project is to prepare hydrophobically modified pectin and chitosan with a high affinity to intestinal sterols. Modified polysaccharides (amidated pectin and palmitoyl chitosan), will by added to a cholesterol-containing diet of rats and their effect on cholesterol concentration in serum and liver, and a faecal output of cholesterol and bile acids will be examined. Further experiments on rats will be carried out to find the optimal dietary concentration of modified polysaccharides and stability of their hypocholesterolemic effect. The hypocholesterolemic effect of modified polysaccharides will be compared with that of psyllium, which is a well-tried lipid-lowering food supplement. A possible influence on the hepatocellular health will be examined as well. Modified polysaccharides may be used as food supplements, over-the-counter cholesterol-lowering agent, or combined with other cholesterol-lowering agents in order to reduce their dosage and diminish adverse gastrointestinal reactions. (en)
  • Cílem navrženého projektu je připravit hydrofobní deriváty pektinu a chitosanu s velkou afinitou ke sterolům přítomným ve střevním traktu. Modifikované polysacharidy (amidovaný pektin a palmitoylchitosan) budou přidány k dietě potkanů obsahující cholesterol a bude zjištěn jejich vliv na koncentraci cholesterolu v séru a játrech a vyloučení cholesterolu a žlučových kyselin exkrementy. V dalších pokusech se zjistí optimální koncentrace těchto polysacharidů v dietě a stabilita jejich hypocholesterolemického účinku. Hypocholesterolemický účinek modifikovaných polysacharidů bude srovnán s účinkem psyllia, které je osvědčeným potravním doplňkem, omezujícím vstřebávání lipidů. Bude ověřeno, zda nedochází k negativnímu působení na tkáň jater. Předpokládáme, že modifikované polysacharidy by mohly být použity jako potravní doplněk k snížení cholesterolemie, nebo kombinovány s jinými prostředky na snížení cholesterolu v séru. To by umožnilo jejich nižší dávkování a omezilo možné negativní vedlejší účinky.
Title
  • Inhibition of intestinal absorption of sterols by hydrophobically modified polysaccharides (en)
  • Inhibice intestinální absorpce sterolů hydrofobně modifikovanými polysacharidy
skos:notation
  • GAP503/11/2479
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • modified polysaccharides cholesterol pectin chitosan rat (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • V rámci projektu byly připraveny deriváty polysacharidů a získány nové poznatky o jejich vlivu na metabolismus cholesterolu. Tyto výsledky byly publikovány ve třech článcích, z nichž dva lze označit jako velmi kvalitní. (cs)
  • The project included preparation of hydrophobized derivatives of polysaccharides and investigation of its impacto n cholesterol metabolism in model animals. The result were published in three scientific papers, in two cases in high-ranking journals. (en)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software