About: *Research and development of technology susceptible to produce the beer for people with celiac disease (gluten free beer)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • *The objective of project is by means of research and developement to research a new technology of a new type beer with characteristic senzory properties of Czech beer. Developed beer also may use people with celiac disease. Celiac disease is an ill, which let down by prolamins included in cereals. In term of beer is self-starter of imunology reaction gluten in barley. Barley malt is a main resource of beer extrakt-main objective is to reduct quantity of gluten in barely malt and also in beer for this problem in part will be used partial replacement of barely malt to other cereal gluten free malt (suitable mutation of buckwheat and millet), in part splitting of gluten in barely malt with specific enzymes. Selecting of suitable enzyme will be focused on a minimal affecting of foaming quality (foaming quality is depending of a proteins with skills to create foam). Using of ordinary protease rapidly depress foaming quality. (en)
  • *Cílem předkládaného projektu je prostřednictvím výzkumu a následného vývoje vyvinout technologii výroby piva českého typu, vhodného pro osoby trpící celiakií. Celiakie je onemocnění, které je spuštěno účinkem prolaminů obsažených v obilovinách. Z hlediska výroby piva je tímto spouštěčem imunitní reakce gluten z ječmene. Ječný slad je hlavním zdrojem extraktu piva a tak je cílem projektu podstatně snížit množství glutenu ve sladu z ječmene a tím i v pivu. K tomuto účelu bude využita jednak částečná náhrada sladu jinými sladovanými obilovinami, které neobsahují gluten (pohanka obecná, pohanka tatarská, vhodné odrůdy prosa) a jednak rozštěpení glutenu v ječmenném sladu specifickými proteolytickými enzymy. Výběr vhodného enzymu bude zaměřen na minimální ovlivnění pěnivosti. Využití běžných proteas by vedlo k nepřijatelnému zhoršení pěnivosti a celkových senzorických kvalit piva.
Title
  • *Research and development of technology susceptible to produce the beer for people with celiac disease (gluten free beer) (en)
  • *Výzkum a vývoj technologie umožňující výrobu piva pro celiatiky (bezlepkové pivo)
skos:notation
  • FI-IM5/067
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • celiac disease; beer; gluten; brewer's malt; malt; buckwheat; millet; barley; bitterness; colour; fermenting; objective; stage of a programme; mash; mashing; foaming quality; brewer's yeast; yeast. (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • There was developed the method of brewing Czech type suitable for coeliacs, using ordinary ingredients, also there was developed a procedure for malting of buckwheat to change a part of barley malt for gluten free material at the brew. (en)
  • Vyvinut způsob výroby piva českého typu vhodného pro celiaky za použití běžných surovin, dále byl vyvinut postup na sladování pohanky pro náhradu části ječného sladu bezlepkovou surovinou. Proběhl převod do výroby a produkt se vyrábí v pivovaru Žatec. (cs)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • celiac disease
  • barley
  • beer
  • bitterness
  • brewer's malt
  • brewer's yeast
  • buckwheat
  • colour
  • fermenting
  • foaming quality
  • gluten
  • malt
  • mash
  • mashing
  • millet
  • objective
  • stage of a programme
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software