About: Ftaláty v potravinovém řetězci     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Estery kyseliny ftalové (PAE) představuji závažnou skupinu kontaminujících cizorodých látek, jejichž toxikologické účinky a hygienická významnost jsou v posledních letech intenzivně zkoumány. Vzhledem ke svým výborným plastifikačním a adhezním vlastnostem nacházejí rozsáhlé využití ve všech oblastech lidské činnosti. PAE jsou velkým rizikem pro lidský organismus. Při dlouhodobé expozici byly prokázány jejich nežádoucí účinky na živý organismus. Expozice běžné populace může nastat cestou inhalační, perorální i kožní resorpcí a dokonce i v prenatálním vývoji. Vzhledem k lipofilnímu charakteru přecházejí ftaláty především do potravin obsahujících tuk. Byla prokázána i migrace ftalátů z obalových materiálů.
  • Estery kyseliny ftalové (PAE) představuji závažnou skupinu kontaminujících cizorodých látek, jejichž toxikologické účinky a hygienická významnost jsou v posledních letech intenzivně zkoumány. Vzhledem ke svým výborným plastifikačním a adhezním vlastnostem nacházejí rozsáhlé využití ve všech oblastech lidské činnosti. PAE jsou velkým rizikem pro lidský organismus. Při dlouhodobé expozici byly prokázány jejich nežádoucí účinky na živý organismus. Expozice běžné populace může nastat cestou inhalační, perorální i kožní resorpcí a dokonce i v prenatálním vývoji. Vzhledem k lipofilnímu charakteru přecházejí ftaláty především do potravin obsahujících tuk. Byla prokázána i migrace ftalátů z obalových materiálů. (cs)
  • Phthalic acid esters (PAEs) are ubiquitous and their source is human activity. Phthalates and other polar polymers have been long used as softening agents in the production of polyvinyl chloride (PVC) to reach their flexibility. Owing to their excellent plastification and adhesion traits, phthalates are extensively used also for medical equipment, packaging materials and in other spheres of chemical industry. Since phthalates are not firmly bound in polymers, they can diffuse in the environment and become a potential source of the food chain contamination (KRAUSKOPF, 2003). Phthalates are animal carcinogens and may cause death or tissue deformities. They may compromise liver functions and cause reproduction toxicity at laboratory animals (LATINI, 2005). Dialkyl or alkyl/aryl esters of 1,2-benzendicarboxylic acid are produced by the chemical industry to be used in plastics. Phthalates cause environmental contamination. The most common phthalate in the environment is di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP). Owing to their lipophilic nature, phthalates are released mainly into foodstuffs containing fat. It has been proved that phthalates migrate from packaging materials (TSUMURA et al., 2001). In the muscle and adipose tissues of farm animals in the South Moravian Region, measurable concentrations of DEHP (0.02 -- 1.71 mg.kg-1) and DBP (0.08 -- 4.17 mg.kg-1) were detected in all the samples analysed (JAROŠOVÁ, 2006). Since currently there are virtually no data on phthalate contamination of products intended for feeding farm animals, it was necessary to focus on this issue and take precautions contributing to protection of the human health, livestock health and the environment. Concentrations of DBP, DEHP and DBP+DEHP in the samples of raw materials, feed additives and premixes which are presented in this work were sampled during two years at the feed business operators in the Czech Republic. (en)
Title
  • Ftaláty v potravinovém řetězci
  • Ftaláty v potravinovém řetězci (cs)
  • Phthalates in the food chain (en)
skos:prefLabel
  • Ftaláty v potravinovém řetězci
  • Ftaláty v potravinovém řetězci (cs)
  • Phthalates in the food chain (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/09:00140728!RIV12-MZE-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QG60066), V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 315665
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/09:00140728
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • food chain; phthalates (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EB2ED40349BF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Krmivářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • XIII
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jarošová, Alžbeta
  • Stancová, Vlasta
  • Harazim, Jiří
issn
  • 1212-9992
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software