Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Při výrobě sýrů s dohřívanou sýřeninou se používají jako zákysové kultury kmeny Lb. helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou, která může velice pozitivně ovlivňovat zrání sýrů. Podmínkou ovlivnění zrání proteolytickým systémem je ovšem otevření bakteriální buňky, tzv. autolýza, a uvolnění proteolytických enzymů do těsta sýru. Autolýza je definována jako štěpení peptidoglykanu enzymy s peptidoglycan hydrolasovou specificitou, a je jedním ze zásadních kritérií při výběru kmenů pro výrobu sýru. Kmeny Lb. helveticus se mezi sebou liší v autolytických aktivitách, ale stále nejsou objasněny příčiny těchto rozdílů. Cílem této práce bylo zjistit, jestli je možné vybírat k výrobě sýrů vysoko-autolytické kmeny Lactobacillus helveticus na základě genového vybavení, tedy přítomnosti či nepřítomnosti genů kódujících peptidoglycan hydrolasy, a zároveň alespoň částečně objasnit příčinu rozdílů v autolýze mezi jednotlivými kmeny. U sbírky 25 kmenů Lb.helveticus pocházejících z různých
- Při výrobě sýrů s dohřívanou sýřeninou se používají jako zákysové kultury kmeny Lb. helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou, která může velice pozitivně ovlivňovat zrání sýrů. Podmínkou ovlivnění zrání proteolytickým systémem je ovšem otevření bakteriální buňky, tzv. autolýza, a uvolnění proteolytických enzymů do těsta sýru. Autolýza je definována jako štěpení peptidoglykanu enzymy s peptidoglycan hydrolasovou specificitou, a je jedním ze zásadních kritérií při výběru kmenů pro výrobu sýru. Kmeny Lb. helveticus se mezi sebou liší v autolytických aktivitách, ale stále nejsou objasněny příčiny těchto rozdílů. Cílem této práce bylo zjistit, jestli je možné vybírat k výrobě sýrů vysoko-autolytické kmeny Lactobacillus helveticus na základě genového vybavení, tedy přítomnosti či nepřítomnosti genů kódujících peptidoglycan hydrolasy, a zároveň alespoň částečně objasnit příčinu rozdílů v autolýze mezi jednotlivými kmeny. U sbírky 25 kmenů Lb.helveticus pocházejících z různých (cs)
- Lactobacillus helveticus is mainly used in cheese manufacture as starter culture. Its intracellular proteolytic enzymes influence positively cheese ripening. The autolysis of the bacterial cell is crucial for intracellular enzyme release Autolysis is defined as a degradation of peptidoglycan by enzymes having hydrolytic specificity, i.e. peptidoglycan hydrolases (PGHs). It was shown that Lactobacillus helveticus strains differed in their autolytic activity among each other but it´s still not known an origin of this difference. The goal of this study was to select a high autolytic strain of Lactobacillus helveticus on the genomic basis, to detect presence or absence of potential PGH genes, and to explain the reason of different autolytic activity among Lactobacillus helveticus strains. The genetic diversity of 25 Lactobacillus helveticus strains from different origin and biotope was evaluated by pulsed field gel electrophoreses (PFGE) and the difference of autolytic activity among these strains was (en)
|
Title
| - Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy
- Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy (cs)
- High autolytic Lactobacillus helveticus strain selection using detection of peptidoglycan hydrolases genes (en)
|
skos:prefLabel
| - Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy
- Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy (cs)
- High autolytic Lactobacillus helveticus strain selection using detection of peptidoglycan hydrolases genes (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00022881!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00022881
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Lactobacillus helveticus; chesse ripenning; autolysis; peptidoglycan hydrolases (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Plocková, Milada
- Lortal, Sylvie
- Valence-Bertel, Florence
- Ondráčková, Iva
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |