About: Kvalita ozimé pšenice z ekologického způsobu pěstování     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ekologický způsob hospodaření může mít u pšenice negativní dopad na technologickou jakost zrna, zejména na obsah N-látek. V pokusu se dvěma odrůdami ozimé pšenice (Ludwig a Sulamit) bylo zjišťováno, zda optimalizací struktury porostu lze podpořit syntézu bílkovin v zrnu. Po sklizni pokusů s různou strukturou porostu (rozteč řádků - 125, 250 a 375 mm a výsevky – 200, 300 a 400 obilek.m-2) v ekologickém a konvenčním způsobu pěstování byly hodnoceny výnosy zrna a zjišťován obsah N-látek v zrnu pomocí metody NIR. Výsledky ukázaly, že při použití rozteče řádek 125 mm byl v ekologickém způsobu pěstování ve srovnání s konvenčním poměrně nízký obsah N-látek v zrnu. Avšak při rozšíření meziřádkové vzdálenosti na 375 mm v ekologickém způsobu se zvýšil obsah N-látek o 0,5-1,3 % (v závislosti na odrůdě), čímž byl splněn požadavek ČSN na obsah N-látek v sušině zrna (min. 11,5 %). Rozšíření rozteče řádků nemělo výrazný vliv na výnos.
  • Ekologický způsob hospodaření může mít u pšenice negativní dopad na technologickou jakost zrna, zejména na obsah N-látek. V pokusu se dvěma odrůdami ozimé pšenice (Ludwig a Sulamit) bylo zjišťováno, zda optimalizací struktury porostu lze podpořit syntézu bílkovin v zrnu. Po sklizni pokusů s různou strukturou porostu (rozteč řádků - 125, 250 a 375 mm a výsevky – 200, 300 a 400 obilek.m-2) v ekologickém a konvenčním způsobu pěstování byly hodnoceny výnosy zrna a zjišťován obsah N-látek v zrnu pomocí metody NIR. Výsledky ukázaly, že při použití rozteče řádek 125 mm byl v ekologickém způsobu pěstování ve srovnání s konvenčním poměrně nízký obsah N-látek v zrnu. Avšak při rozšíření meziřádkové vzdálenosti na 375 mm v ekologickém způsobu se zvýšil obsah N-látek o 0,5-1,3 % (v závislosti na odrůdě), čímž byl splněn požadavek ČSN na obsah N-látek v sušině zrna (min. 11,5 %). Rozšíření rozteče řádků nemělo výrazný vliv na výnos. (cs)
  • For the experiment two varieties of winter wheat (Ludwig and Sulamit) were grown in organic and conventional farming in different types of growth structure (inter-row distances 125, 250 and 375 mm and three sowing rates - 200, 300 and 400 seeds/m2). After harvest was evaluated grain yield and protein content (by NIRS). The results showed that grain grown under organic farming had lower protein content in comparison with conventional in 125 mm inter-row distance. However, the concentration of grain protein increased significantly about 0,5 – 1,3 % (in dependence on variety), when the distance between the rows was increased from 125 mm to 375 mm in organic farming. As a result, both varieties fulfil the basic parameters for food/baking production. Widening the row spaces did not decrease grain yield. (en)
Title
  • Kvalita ozimé pšenice z ekologického způsobu pěstování
  • The quality of winter wheat grain in organic farming (en)
  • Kvalita ozimé pšenice z ekologického způsobu pěstování (cs)
skos:prefLabel
  • Kvalita ozimé pšenice z ekologického způsobu pěstování
  • The quality of winter wheat grain in organic farming (en)
  • Kvalita ozimé pšenice z ekologického způsobu pěstování (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/06:20420!RIV08-MSM-41210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 135;140
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 482644
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/06:20420
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • organic farming, winter wheat, growth structure, protein content, cultivation method, yield (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4C2445C9D2CB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Troubsko
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuvedeno, 0
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Capouchová, Ivana
  • Bicanová, Eva
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 80-86908-03-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 117 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software