Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V této práci byla porovnávána kompozice mastných kyselin v bílé svalovině Ropšínského kapra a jeho kříženců po třetí vegetační sezóně, přičemž všechny skupiny ryb byly chovány po většinu období ve stejných podmínkách rybničního prostředí a byly přikrmovány pšenicí. Vzorky byly odebírány na konci vegetační sezóny. Použité skupiny byly: čisté plemeno Ropšínského kapra (ROP) o průměrné hmotnosti 1323+-233 g, obsah tuku v bílé svalovině 1,49+-0,57 %; ROP x Tatajský šupinatý kapr-1957+-346 g, 1,44+-0,68 %; ROP x Přerovský šupinatý kapr-1708+-150 g, 1,56+-0,72 %; ROP x Mariánskolázeňslý šupinatý kapr-1761+-158 g, 1,44+-0,71 %. Kompozice mastných kyselin byla analyzována v celkovém lipidu, v zásobních lipidech (triacylglyceroly) a v membránových lipidech (fosfolipidy). Výsledky ukazují signifikantní rozdíly (P{0,05) mezi skupinami. Nejvyšší hodnoty polynenasycených mastných kyselin, především eikosapentaenové a dokosahexaenové byly zjištěny v bílé svalovině čistokrevného Ropšínského kapra (38,3 % PUFA; 5,52 % EPA; 7,97 % DHA).
- V této práci byla porovnávána kompozice mastných kyselin v bílé svalovině Ropšínského kapra a jeho kříženců po třetí vegetační sezóně, přičemž všechny skupiny ryb byly chovány po většinu období ve stejných podmínkách rybničního prostředí a byly přikrmovány pšenicí. Vzorky byly odebírány na konci vegetační sezóny. Použité skupiny byly: čisté plemeno Ropšínského kapra (ROP) o průměrné hmotnosti 1323+-233 g, obsah tuku v bílé svalovině 1,49+-0,57 %; ROP x Tatajský šupinatý kapr-1957+-346 g, 1,44+-0,68 %; ROP x Přerovský šupinatý kapr-1708+-150 g, 1,56+-0,72 %; ROP x Mariánskolázeňslý šupinatý kapr-1761+-158 g, 1,44+-0,71 %. Kompozice mastných kyselin byla analyzována v celkovém lipidu, v zásobních lipidech (triacylglyceroly) a v membránových lipidech (fosfolipidy). Výsledky ukazují signifikantní rozdíly (P{0,05) mezi skupinami. Nejvyšší hodnoty polynenasycených mastných kyselin, především eikosapentaenové a dokosahexaenové byly zjištěny v bílé svalovině čistokrevného Ropšínského kapra (38,3 % PUFA; 5,52 % EPA; 7,97 % DHA). (cs)
- The white muscle fatty acid composition of four different 3-year-old crossbreds of Ropsha carp reared under the same conditions in earthen ponds with wheat supplementation was investigated. Fish were sampled at the end of the third vegetation season in September. Used groups were: pure breed of Ropsha - average weight 1323+-233 g, fat content 1.49+-0.57 %; Ropsha x Tata scaly carp - 1957+-346 g, 1.44+-0.68 %; Ropsha x Prerov scaly carp - 1708+-150 g, 1.56+-0.72 %; Ropsha x Marianske Lazne scaly carp - 1761+-158 g, 1.44+-0.71 %. Fatty acid composition was evaluated in total lipids as well as in storage lipid (triacylglycerols) and membrane lipid (phospholipids) fractions. Results showed significant differences (P{ 0.05) in fatty acid composition among the groups. The highest values of polyunsaturated fatty acids, especially eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid were found in the muscle of pure Ropsha (38.3% PUFA; 5.52% EPA; 7.97% DHA in total lipid). It seems there might be an effect of genetic origin on fatty acid composition in flesh of common carp but it needs other investigation to verify/reject the hypothesis. (en)
|
Title
| - Porovnání zastoupení mastných kyselin v bílé svalovině užitkových hybridů Ropšínského kapra
- Porovnání zastoupení mastných kyselin v bílé svalovině užitkových hybridů Ropšínského kapra (cs)
- White muscle fatty acid composition of different crossbreds of Ropsha scaly carp (en)
|
skos:prefLabel
| - Porovnání zastoupení mastných kyselin v bílé svalovině užitkových hybridů Ropšínského kapra
- Porovnání zastoupení mastných kyselin v bílé svalovině užitkových hybridů Ropšínského kapra (cs)
- White muscle fatty acid composition of different crossbreds of Ropsha scaly carp (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12520/12:43884960!RIV13-MZE-12520___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(ED2.1.00/01.0024), P(QH92307), S
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12520/12:43884960
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - triacylglycerols; total lipids; phospholipids; EPA; DHA (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Mráz, Jan
- Picková, Jana
- Kocour, Martin
- Zajíc, Tomáš
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |