About: Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik. Vyrábí se komerčně a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO), jako tzv. potravinářské konzervační aditivum. Předmětem studie bylo otestovat produkci nisinu u souboru pěti kmenů laktokoků (CCDM 414, 416, 418, 71 a 731) ze Sbírky mikroorganismů Laktoflora, u kterých již byla prokázána přítomnost nisinového operonu. Produkce nisinu byla testována agarovou difuzní metodou, přičemž, sledována byla závislost na růstovém médiu, pH, teplotě a některých dalších podmínkách. Z růstových médií se jevil jako nejvhodnější BHI bujon (resp. agar), kultivační teplota 30 stupňů a podmínky kultivace s provzdušňováním. Z pěti testovaných kmenů druhu Lactococcus lactis subsp. lactis, pouze 2 kmeny aktivně produkovaly nisin, a to kmeny CCDM 71 a CCDM 731. U těchto dvou kmenů byl sledován jejich růst v sladké a kyselé syrovátce. Sladká syrovátka byla vyhodnocena jako velmi dobrý růstový substrát pro oba testované kmeny.
  • Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik. Vyrábí se komerčně a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO), jako tzv. potravinářské konzervační aditivum. Předmětem studie bylo otestovat produkci nisinu u souboru pěti kmenů laktokoků (CCDM 414, 416, 418, 71 a 731) ze Sbírky mikroorganismů Laktoflora, u kterých již byla prokázána přítomnost nisinového operonu. Produkce nisinu byla testována agarovou difuzní metodou, přičemž, sledována byla závislost na růstovém médiu, pH, teplotě a některých dalších podmínkách. Z růstových médií se jevil jako nejvhodnější BHI bujon (resp. agar), kultivační teplota 30 stupňů a podmínky kultivace s provzdušňováním. Z pěti testovaných kmenů druhu Lactococcus lactis subsp. lactis, pouze 2 kmeny aktivně produkovaly nisin, a to kmeny CCDM 71 a CCDM 731. U těchto dvou kmenů byl sledován jejich růst v sladké a kyselé syrovátce. Sladká syrovátka byla vyhodnocena jako velmi dobrý růstový substrát pro oba testované kmeny. (cs)
  • Nisin is one of the most-studied bacteriocins belonging to the group of lantibiotics. It is produced commercially and is approved by the World Health Organisation (WHO) as a food preservative. The aim of this study was to test the nisin production in a group of five strains of lactococci (CCDM 414, 416, 418, 71 and 731) from the Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora. In these strains, the presence of nisin operon, using PCR methods, has been demonstrated previously. The agar difussion method was used for for nisin production testing, wherein, different cultivation conditions (temperature, pH, growth media, etc.) were tested. The best cultivation conditions were evaluated as follows: BHI broth as a growth medium, temperature of 30 Celsius degree and culture conditions with aeration. Only two strains of Lactococcus lactis subsp. lactis (CCDM 71 and CCDM 731) were able to actively produce nisin. In these strains, the growth in both sweet and sour whey was tested. Sweet whey was evaluated as very good growth substrate for both strains tested. (en)
Title
  • Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků
  • Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků (cs)
  • Use of whey as a growth medium for nisin producing bacteria (en)
skos:prefLabel
  • Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků
  • Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků (cs)
  • Use of whey as a growth medium for nisin producing bacteria (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/14:#KU02!RIV15-MZE-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QJ1310254)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 146
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 55190
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/14:#KU02
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nisin; lactococci; whey; nisin producing strains (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5C06E4E255D9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 25
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dráb, Vladimír
  • Kunová, Gabriela
  • Sedlařík, V.
  • Šalaková, Alexandra
  • Klimešová, Marcela
  • Hyršlová, Ivana
  • Rašková, Z.
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software