Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik. Vyrábí se komerčně a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO), jako tzv. potravinářské konzervační aditivum. Předmětem studie bylo otestovat produkci nisinu u souboru pěti kmenů laktokoků (CCDM 414, 416, 418, 71 a 731) ze Sbírky mikroorganismů Laktoflora, u kterých již byla prokázána přítomnost nisinového operonu. Produkce nisinu byla testována agarovou difuzní metodou, přičemž, sledována byla závislost na růstovém médiu, pH, teplotě a některých dalších podmínkách. Z růstových médií se jevil jako nejvhodnější BHI bujon (resp. agar), kultivační teplota 30 stupňů a podmínky kultivace s provzdušňováním. Z pěti testovaných kmenů druhu Lactococcus lactis subsp. lactis, pouze 2 kmeny aktivně produkovaly nisin, a to kmeny CCDM 71 a CCDM 731. U těchto dvou kmenů byl sledován jejich růst v sladké a kyselé syrovátce. Sladká syrovátka byla vyhodnocena jako velmi dobrý růstový substrát pro oba testované kmeny.
- Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik. Vyrábí se komerčně a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO), jako tzv. potravinářské konzervační aditivum. Předmětem studie bylo otestovat produkci nisinu u souboru pěti kmenů laktokoků (CCDM 414, 416, 418, 71 a 731) ze Sbírky mikroorganismů Laktoflora, u kterých již byla prokázána přítomnost nisinového operonu. Produkce nisinu byla testována agarovou difuzní metodou, přičemž, sledována byla závislost na růstovém médiu, pH, teplotě a některých dalších podmínkách. Z růstových médií se jevil jako nejvhodnější BHI bujon (resp. agar), kultivační teplota 30 stupňů a podmínky kultivace s provzdušňováním. Z pěti testovaných kmenů druhu Lactococcus lactis subsp. lactis, pouze 2 kmeny aktivně produkovaly nisin, a to kmeny CCDM 71 a CCDM 731. U těchto dvou kmenů byl sledován jejich růst v sladké a kyselé syrovátce. Sladká syrovátka byla vyhodnocena jako velmi dobrý růstový substrát pro oba testované kmeny. (cs)
- Nisin is one of the most-studied bacteriocins belonging to the group of lantibiotics. It is produced commercially and is approved by the World Health Organisation (WHO) as a food preservative. The aim of this study was to test the nisin production in a group of five strains of lactococci (CCDM 414, 416, 418, 71 and 731) from the Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora. In these strains, the presence of nisin operon, using PCR methods, has been demonstrated previously. The agar difussion method was used for for nisin production testing, wherein, different cultivation conditions (temperature, pH, growth media, etc.) were tested. The best cultivation conditions were evaluated as follows: BHI broth as a growth medium, temperature of 30 Celsius degree and culture conditions with aeration. Only two strains of Lactococcus lactis subsp. lactis (CCDM 71 and CCDM 731) were able to actively produce nisin. In these strains, the growth in both sweet and sour whey was tested. Sweet whey was evaluated as very good growth substrate for both strains tested. (en)
|
Title
| - Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků
- Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků (cs)
- Use of whey as a growth medium for nisin producing bacteria (en)
|
skos:prefLabel
| - Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků
- Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků (cs)
- Use of whey as a growth medium for nisin producing bacteria (en)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/14:#KU02!RIV15-MZE-26722861
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/14:#KU02
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - nisin; lactococci; whey; nisin producing strains (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Mlékařské listy - Zpravodaj
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dráb, Vladimír
- Kunová, Gabriela
- Sedlařík, V.
- Šalaková, Alexandra
- Klimešová, Marcela
- Hyršlová, Ivana
- Rašková, Z.
|
issn
| |
number of pages
| |