Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Undesirable enzymatic activities (proteolysis, lipolysis, decarboxylase activity) of B. cereus and B. licheniformis at 6, 12, 25 and 30 °C were tested by means of cultivation plate methods. 72 % of B. cereus strains produced these enzymes after cultivation 12 °C/6 days, but none of tested strains grew after 6 °C/21 days. Moreover, B. cereus spore density about 10 cfu/ml was sufficient to spoil milk stored at 12 °C. To prevent of heat-resistant spoilage enzymes, keeping of chilling chain and exerting the steps to prevent B. cereus species from milk contamination can be recommended. On the other hand B. licheniformis does not signify risk of spoilage under the chilling conditions. Formed biogenic amines, as detected by the screening plate method, were below the detection level of the ion-exchange chromatographic method in the milk samples, so they seem not to be a risk for dairy products. (en)
- S využitím kultivačních plotnových metod byly testovány nežádoucí enzymové aktivity (proteolýza, lipolýza, dekarboxylasová aktivita) B. cereus a B. licheniformis při 6, 12, 25 a 30 °C. 72 % kmenů B. cereus tvořilo tyto enzymy po kultivaci 12 °C/6 dní, avšak žádný z testovaných kmenů nerostl za podmínek 6 °C/21 dní. Navíc denzita spor B. cereus okolo 10 KTJ/ml stačila k tomu, aby se mléko skladované při 12 °C zkazilo. Aby tedy nedošlo k tvorbě termorezistentních enzymů způsobujících kažení mléka a mléčných výrobků, lze doporučit dodržování chladicího řetězce a prevenci kontaminace mléka bakteriemi druhu B. cereus. Na druhou stranu B. licheniformis nepředstavuje významné riziko kažení při chladírenských teplotách. Vytvořené biogenní aminy, které byly detekovány orientační plotnovou metodou, byly ve vzorcích mléka pod mezí detekce iontově-výměnné chromatografické metody, a tedy pravděpodobně pro mléčné výrobky nepředstavují riziko.
- S využitím kultivačních plotnových metod byly testovány nežádoucí enzymové aktivity (proteolýza, lipolýza, dekarboxylasová aktivita) B. cereus a B. licheniformis při 6, 12, 25 a 30 °C. 72 % kmenů B. cereus tvořilo tyto enzymy po kultivaci 12 °C/6 dní, avšak žádný z testovaných kmenů nerostl za podmínek 6 °C/21 dní. Navíc denzita spor B. cereus okolo 10 KTJ/ml stačila k tomu, aby se mléko skladované při 12 °C zkazilo. Aby tedy nedošlo k tvorbě termorezistentních enzymů způsobujících kažení mléka a mléčných výrobků, lze doporučit dodržování chladicího řetězce a prevenci kontaminace mléka bakteriemi druhu B. cereus. Na druhou stranu B. licheniformis nepředstavuje významné riziko kažení při chladírenských teplotách. Vytvořené biogenní aminy, které byly detekovány orientační plotnovou metodou, byly ve vzorcích mléka pod mezí detekce iontově-výměnné chromatografické metody, a tedy pravděpodobně pro mléčné výrobky nepředstavují riziko. (cs)
|
Title
| - Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce
- Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce (cs)
- Undesirable enzymatic activities of B. cereus and B. licheniformis in milk (en)
|
skos:prefLabel
| - Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce
- Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce (cs)
- Undesirable enzymatic activities of B. cereus and B. licheniformis in milk (en)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/10:LBCABL10!RIV11-MSM-26722861
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/10:LBCABL10
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - B.cereus and B.licheniformis; undesirable enzymatic activities proteolysis, lipolysis and decarboxylase activity; milk and milk products (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Němečková, Irena
- Roubal, Petr
- Hanušová, J.
- Buňka, F.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |