Description
| - Byly zkoumány obsahy vybraných chemických látek (potravinářská barviva, chinin, chloridy, titrovatelné kyseliny, vinná kyselina, octová kyselina, askorbová kyselina atd.) v potravinách a léčivech: nápoje (sirupy, minerální vody, tonic, fruko, mléko, ocet, víno), cukrovinky, čokoláda, med, mouka, tuky, oleje, máslo, špenát, réva vinná, vitaminy, léky atd. Byly použity metody analýzy ekonomických ukazatelů (dostupnost vzorků, cena chemikálií a přístrojového vybavení) a experimentální časové náročnosti a metody chemického výzkumu chemometrickými metodami (optimalizace podmínek stanovení, časové závislosti). Výstupem bylo vytvoření řady experimentálních postupů a metod stanovení výše uvedených komponent, využívajících klasické chemické (odměrná analýza) i instrumentální analytické (optické, elektrochemické) metody.
- Byly zkoumány obsahy vybraných chemických látek (potravinářská barviva, chinin, chloridy, titrovatelné kyseliny, vinná kyselina, octová kyselina, askorbová kyselina atd.) v potravinách a léčivech: nápoje (sirupy, minerální vody, tonic, fruko, mléko, ocet, víno), cukrovinky, čokoláda, med, mouka, tuky, oleje, máslo, špenát, réva vinná, vitaminy, léky atd. Byly použity metody analýzy ekonomických ukazatelů (dostupnost vzorků, cena chemikálií a přístrojového vybavení) a experimentální časové náročnosti a metody chemického výzkumu chemometrickými metodami (optimalizace podmínek stanovení, časové závislosti). Výstupem bylo vytvoření řady experimentálních postupů a metod stanovení výše uvedených komponent, využívajících klasické chemické (odměrná analýza) i instrumentální analytické (optické, elektrochemické) metody. (cs)
- The contents of chosen chemical substances (food dyes, quinine, chlorides, titratable acids, tartaric acid, acetic acid, ascorbic acid etc.) in food and medicines: beverages (syrups, mineral waters, tonic, milk, vinegar, wine), sweets, chocolate, honey, meal, fats, oils, butter, spinach, vine, vitamins, drugs etc. were researched. The methods of analysis of economical parameters (availability of samples, price of chemicals and apparatus) and experimental time difficulty and methods of chemical research using chemometric methods (optimalizations of conditions of determination, time dependences) were used. As the output a lot of experimental procedures and methods of determination of above mentioned components, using the classical chemical methods (volumetry) and instrumental analytical methods (optical, electrochemical), were created. (en)
|