Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Virus hepatitidy E (HEV) byl detekován u prasat domácí i divokých a u jelenovité zvěře. Tato zvířata hrají významnou roli v možnosti přenosu viru prostřednictvím kontaminovaného masa nebo vnitřností na člověka. Zoonotický přenos HEV byl popsán v zahraničí a není vyloučeno, že k němu nedochází i na území České republiky vzhledem ke vzrůstajícímu počtu případů lokálně získaných hepatitid E. Z důvodu stability HEV v prostředí je nutné dodržovat hygienická opatření a vyvarovat se konzumace nedostatečně tepelně ošetřených pokrmů.
- Virus hepatitidy E (HEV) byl detekován u prasat domácí i divokých a u jelenovité zvěře. Tato zvířata hrají významnou roli v možnosti přenosu viru prostřednictvím kontaminovaného masa nebo vnitřností na člověka. Zoonotický přenos HEV byl popsán v zahraničí a není vyloučeno, že k němu nedochází i na území České republiky vzhledem ke vzrůstajícímu počtu případů lokálně získaných hepatitid E. Z důvodu stability HEV v prostředí je nutné dodržovat hygienická opatření a vyvarovat se konzumace nedostatečně tepelně ošetřených pokrmů. (cs)
- The Hepatitis E virus (HEV) has already been confirmed in pigs, wild boars and deer. These animals play a significant role in the foodborne transmission thorough contaminated meat and offal. The zoonotic transmission has been well described abroad and possibly it also occurs in the Czech Republic due to the increasing numbers of local cases of hepatitis E. In environment, HEV is stable and therefore it is necessary to follow basic hygiene measures and avoid consumption of undercooked food. (en)
|
Title
| - Hepatitis E: risks associated with consumption of pork, venison and offal (en)
- Hepatitida E: rizika spojená s konzumací vepřového masa, zvěřiny a vnitřností
- Hepatitida E: rizika spojená s konzumací vepřového masa, zvěřiny a vnitřností (cs)
|
skos:prefLabel
| - Hepatitis E: risks associated with consumption of pork, venison and offal (en)
- Hepatitida E: rizika spojená s konzumací vepřového masa, zvěřiny a vnitřností
- Hepatitida E: rizika spojená s konzumací vepřového masa, zvěřiny a vnitřností (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/14:#0001178!RIV15-MSM-00027162
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/14:#0001178
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - foodborne transmission; pork meat; zoonosis; thermal stability (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Lamka, J.
- Vašíčková, Petra
- Kubánková, Monika
|
issn
| |
number of pages
| |