About: Study of micellar additives influence on heat transfer with respect to application to heating systems     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The phenomenon of drag reduction in the flow of heat carrying liquids is an important means of saving energy cost in many industrial branches particularly in the heating and cooling of dwelling places. Next to high polymers which are already well know drag reducers, the most effective and prospective additive for turbulence damping at high temperatures followed by friction reduction are cationic surfactants. It follows from the physical nature of the process that the friction reduction by means of surfactans is accompanied by a decrease of heat transfer coefficient The aim of the proposed project is the determination of a change in heat transfer due to the surfactant presence in water. The investigation will be conducted in a distinguished definedflow field. We expect to be able to evaluate the effectiveness of drag reduction in connection to the suspected decrease of heat transfer. (en)
  • Snižování tření při proudění kapalných teplonosných medií je významným prostředkem pro řešení energetických úspor v různých oblastech nejen průmyslu, ale i při vytápění a klimatizaci obydlí. Vedle polymerů, které byly první použity ke snižování tlakovýchztrát při proudění, jsou nejúčinnějším a nejperspektivnějším prostředkem pro utlumení turbulence s následným snížením ztrát některé povrchově aktivní látky (PA), nazývané též micelární aditiva. Z fyzikální podstaty děje vyplývá, že redukce tlakových ztrápomocí těchto PA látek je doprovázena i redukcí součinitele přestupu tepla. Cílem projektu bude stanovení změny přestupu tepla vlivem přísad PA látek do vody při definovaném proudění a posouzení efektivnosti snižování tlakových ztrát ve vztahu k předpokládanému zmenšení přestupu tepla.
Title
  • Study of micellar additives influence on heat transfer with respect to application to heating systems (en)
  • Studium vlivu micelárních aditiv na přestup tepla pro aplikaci v otopných systémech
skos:notation
  • GA101/99/1431
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • Neuvedeno. (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • Byla zrekonstruována a zmodernizována unikátní experimentální aparatura, na které byl studován vliv různých koncentrací aditiva CTAC/NaSal ve vodě na konvektivní přenos tepla při proudění v potrubí, tvořeném kruhovou trubkou stočenou do šroubovice. Souča (cs)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software