Projekt vytvoří komunikační platformu pro přenos zkušeností mezi partnery a pro studii proveditelnosti využití vybranných enzymů připravovaných českou stranou pro konstrukci biosensorů vyvíjených maďarskou stranou, které jsou cíleny na kontrolu kvality a bezpečnosti potravin a zdraví. V tomto směru, znalosti a výzkumné zkušenosti obou týmů se vzájemně doplňují. Enyzmy, které byly vybrány pro další studium zahrnují aminoxidasu (EC 1.4.3.6) z bobovitých rostlin, která může být použita pro konstrukci biosensoru pro monitorování čerstvosti potravin, rekombinantní adenindeaminasu (EC 3.5.4.2), kterou lze využít pro sledování adeninu a sulfitoxidasu pro detekci siřičitanů. (cs)
Project should provide communication platform for knowledge transfer between the partners and for feasibility study of the application of selected enzymes that will be prepared by Czech side for use in biosensor devices developed by the Hungarian side that are aimed at a food quality and safety and health monitoring. In this sense, the knowledge and research experience of both teams is complementary. The enzymes selected for further study include the copper amine oxidase (EC 1.4.3.6) from legumes that can be used for construction of a biosensor for food freshness monitoring, recombinant yeast adenine deaminase (EC 3.5.4.2) that can be applied for adenine sensing and sulfite oxidase (EC 1.8.3.1) for sulfite detection. (en)