About: Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků plemene českého strakatého skotu (C), 25 ks kříženců C s charolaise (Ch) a 27 ks kříženců C s plemenem galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější chov českého strakatého skotu v čistokrevné formě, popřípadě využití užitkového křížení s plemenem charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masa nebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženců C x Ch.
  • Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků plemene českého strakatého skotu (C), 25 ks kříženců C s charolaise (Ch) a 27 ks kříženců C s plemenem galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější chov českého strakatého skotu v čistokrevné formě, popřípadě využití užitkového křížení s plemenem charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masa nebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženců C x Ch. (cs)
  • The aim of this study was to evaluate the effect of cattle commercial type on parameters for the quality of the beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 87 bulls were included in the experiment (35 purebreed Czech Fleckvieh (C), 25 crossbreed C with Galloway (Ga) and 27 crossbreed C with Charolaise (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of bulls. After evaluation the target parameters of the beef carcass results that for the breeder there is more convenient breeding Czech Fleckvieh purebreed or crossbreed with Charolaise. All nutrition parameters beef were statistically non-significant between selected groups of bulls. There were detected statistical significance (P<0.05) in the colour of beef meat between all group of bulls. The palest scales were in beef meat from crossbreeds C x Ch. (en)
Title
  • Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
  • Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa (cs)
  • The influence of cattle commercial type on the carcass and beef quality (en)
skos:prefLabel
  • Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
  • Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa (cs)
  • The influence of cattle commercial type on the carcass and beef quality (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/13:00199267!RIV14-MZE-43210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91A055)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114805
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/13:00199267
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • system CIELab; beef, bull; carcass (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2F3CD8C6D560]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelova univerzita v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dračková, Eliška
  • Filipčík, Radek
  • Šubrt, Jan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-705-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software