Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Application of preservatives linked on the packaging material provides one of the promising methods of active packaging. The aim of the study was to confirm the effect of polymer packaging films with nisin and nathamycin incorporated into lacquer layer on the food contact surface on the growth of indicator microorganisms (Lactobacillus helveticus CH1, Fusarium proliferatum a Penicilium comunnae) in model conditions as well as on the growth on bacteria Bacillus sp. and molds on the surface of sliced cheese of Eidamer type. (en)
- Jednou z možností aktivního balení potravin je použití konzervačních a antimikrobních látek vázaných na obal. Jejich aplikací se zjednoduší dávkování konzervačních činidel, neboť se uvolňují z obalového materiálu přímo na povrch potraviny v přesně regulovaných množstvích. Významnou skupinu látek s antimikrobiálním účinkem tvoří bakteriociny. Jsou to polypeptidová antibiotika produkovaná bakteriemi mléčného kvašení. Z nich nejvýznamnější je nisin (E 234), produkovaný druhem Lactococcus lactis subsp. lactis. Nisin inaktivuje řadu grampozitivních bakterií, mezi nimi i četné formy rodů Bacillus a Clostridium.V potravinářské technologii nalezl uplatnění i natamycin (E305), který se používá k inhibici růstu plísní na povrchu sýrů. Na Ústavu konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT Praha, jsou možnosti přípravy a vlastnosti polymerních obalových materiálů s navázanými konzervačními činidly studovány již delší dobu. Byly zde vyvinuty i polymerní obalové fólie s antimikrobními látkami nisinem (N
- Jednou z možností aktivního balení potravin je použití konzervačních a antimikrobních látek vázaných na obal. Jejich aplikací se zjednoduší dávkování konzervačních činidel, neboť se uvolňují z obalového materiálu přímo na povrch potraviny v přesně regulovaných množstvích. Významnou skupinu látek s antimikrobiálním účinkem tvoří bakteriociny. Jsou to polypeptidová antibiotika produkovaná bakteriemi mléčného kvašení. Z nich nejvýznamnější je nisin (E 234), produkovaný druhem Lactococcus lactis subsp. lactis. Nisin inaktivuje řadu grampozitivních bakterií, mezi nimi i četné formy rodů Bacillus a Clostridium.V potravinářské technologii nalezl uplatnění i natamycin (E305), který se používá k inhibici růstu plísní na povrchu sýrů. Na Ústavu konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT Praha, jsou možnosti přípravy a vlastnosti polymerních obalových materiálů s navázanými konzervačními činidly studovány již delší dobu. Byly zde vyvinuty i polymerní obalové fólie s antimikrobními látkami nisinem (N (cs)
|
Title
| - Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386
- Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386 (cs)
- Application of polymer films with linked nisin for food packaging. (en)
|
skos:prefLabel
| - Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386
- Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386 (cs)
- Application of polymer films with linked nisin for food packaging. (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:_____/05:E0004960!RIV07-MZE-60461373
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:_____/05:E0004960
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - active packaging, food packaging, nisin, nathamycin, cheese (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin.
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dobiáš, Jaroslav
- Plocková, Milada
- Samcová, Eva
- Klaudisková, Kamila
- Švirákova, Eva
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářský Praha
|
https://schema.org/isbn
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |