Description
| - Evaluation of alpha - and beta -bitter acids content of hops in hops crop 2008 in The Czech Republic was carried out. Study concerned all growing areas – Žatec, Úštěk and Tršice area. Hops were analyzed according to EBC method 7.7 (HPLC). Average value of bitter acids content of Saaz hops variety in The Czech Republic was alpha = 3,7 % (Žatec growing area 3,8 %, Úštěk growing area 3,8 %, Tršice growing area 3,3 % ), beta = 4,6 %. The value of alpha -bitter acids was higher in 0,8 % compare to results of year 2007 and it was higher in 0,8 % compare to 15 years average. The content of beta -bitter acids was in 0,2 % lower compare to 15 years average. Average values of variety Sládek in The Czech Republic were alpha = 6,6%, β = 6,1 %. The value of alpha -bitter acids was in 0,2 % higher compare to 5 years average. Average values of variety Premiant was alpha = 10,2 %, beta = 4,8 %. The value of alpha - bitter acids was in 1,4 % higher compare to 5 years average.
- Evaluation of alpha - and beta -bitter acids content of hops in hops crop 2008 in The Czech Republic was carried out. Study concerned all growing areas – Žatec, Úštěk and Tršice area. Hops were analyzed according to EBC method 7.7 (HPLC). Average value of bitter acids content of Saaz hops variety in The Czech Republic was alpha = 3,7 % (Žatec growing area 3,8 %, Úštěk growing area 3,8 %, Tršice growing area 3,3 % ), beta = 4,6 %. The value of alpha -bitter acids was higher in 0,8 % compare to results of year 2007 and it was higher in 0,8 % compare to 15 years average. The content of beta -bitter acids was in 0,2 % lower compare to 15 years average. Average values of variety Sládek in The Czech Republic were alpha = 6,6%, β = 6,1 %. The value of alpha -bitter acids was in 0,2 % higher compare to 5 years average. Average values of variety Premiant was alpha = 10,2 %, beta = 4,8 %. The value of alpha - bitter acids was in 1,4 % higher compare to 5 years average. (en)
- Bylo provedeno vyhodnocení obsahu alfa - a beta- hořkých kyselin chmelů ve sklizni 2008 v České republice. Výsledky byly diskutovány v souvislosti s dlouhodobými trendy kvality sklizní českého chmele. Studie zahrnula všechny pěstební oblasti – žateckou, úštěckou a tršickou oblast. Chmele byly analyzovány metodou EBC 7.7 (HPLC). Průměrná hodnota hořkých kyselin odrůdy ŽPČ v České republice byla alfa = 3,7 % (žatecká oblast 3,8 %, úštěcká oblast 3,8 %, tršická oblast 3,3 %), beta = 4,6 %. Hodnota alfa -hořkých kyselin byla o 0,8 % vyšší v porovnání s rokem 2007 a o 0,1 % vyšší v porovnání s průměrem za 15 let. Obsah beta-hořkých kyselin byl o 0,2 % nižší v porovnání s dlouhodobým průměrem. Průměrná hodnota u odrůdy Sládek v ČR byla alfa = 6,6 %, beta = 6,1 %. Hodnota alfa - hořkých kyselin je o 0,2 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let. Průměrná hodnota odrůdy Premiant byla alfa = 10,2 %, beta = 4,8 %. Hodnota alfa - hořkých kyselin byla o 1,4 % vyšší v porovnání s průměrem za 5 let. (cs)
|