About: Variability of fatty acids supply in milk from conventional and organic farming     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Práce se zabývala možností využití analýz základních složek mléka a profilů mastných kyselin pro rozlišení syrového kravského mléka pocházejícího z ekologického a konvenčního zemědělství. V odebraných vzorcích nebyly nalezeny statisticky významné rozdíly v průměrném obsahu základních složek. Na základě porovnání profilu mastných kyselin byly u bio mléka zjištěny vyšší obsahy konjugované linolové kyseliny (CLA) v průměru o 129 % a zvýšené obsahy polynenasycených mastných kyselin (PUFA) o 46 %. Statistickou analýzou hlavních komponent (PCA) byl vytvořen klasifikační model pro rozlišení obou typů mlék. Výsledná rozpoznávací schopnost modelu zejména pro vzorky konvenčního mléka neumožňuje jednoznačnou klasifikaci pouze na základě složení mastných kyselin.
  • Práce se zabývala možností využití analýz základních složek mléka a profilů mastných kyselin pro rozlišení syrového kravského mléka pocházejícího z ekologického a konvenčního zemědělství. V odebraných vzorcích nebyly nalezeny statisticky významné rozdíly v průměrném obsahu základních složek. Na základě porovnání profilu mastných kyselin byly u bio mléka zjištěny vyšší obsahy konjugované linolové kyseliny (CLA) v průměru o 129 % a zvýšené obsahy polynenasycených mastných kyselin (PUFA) o 46 %. Statistickou analýzou hlavních komponent (PCA) byl vytvořen klasifikační model pro rozlišení obou typů mlék. Výsledná rozpoznávací schopnost modelu zejména pro vzorky konvenčního mléka neumožňuje jednoznačnou klasifikaci pouze na základě složení mastných kyselin. (cs)
  • The study focuses on the application of basic milk components analysis and fatty acids profiles for differentiation of raw cowś milk from conventional and organic farming. In samples were not found statistical significant differences in average content of basic components. Compared fatty acids profile it was determined in biomilk the higher kontent about 129 % of conjugated linoleic acid (CLA) and higher content about 46 % of polyunsaturated fatty acids (PUFA). By means of statistical analysis PCA was established the classification model for differentiation both type of milk. The resulting determining ability namely for conventional milk samples makes impossible unequivocal classification only on the basis of fatty acids composition. (en)
Title
  • Variability of fatty acids supply in milk from conventional and organic farming (en)
  • Variabilita zastoupení mastných kyselin u mléka z konvenčního a ekologického chovu
  • Variabilita zastoupení mastných kyselin u mléka z konvenčního a ekologického chovu (cs)
skos:prefLabel
  • Variability of fatty acids supply in milk from conventional and organic farming (en)
  • Variabilita zastoupení mastných kyselin u mléka z konvenčního a ekologického chovu
  • Variabilita zastoupení mastných kyselin u mléka z konvenčního a ekologického chovu (cs)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/13:EL56!RIV14-MZE-26722861
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B306)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 141
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 113621
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/13:EL56
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fatty acids; milk; organic; conventional (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [79FC6411A143]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Elich, Ondřej
  • Seydlová, Růžena
  • Syrovátková, Kristýna
  • Borková, Markéta
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 114 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software