Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Grain of winter wheat (Sulamit and Rapsodia), spring barley (Orthega and Amulet) and winter triticale (Modus and Kitaro) cultivars, selected based on differences in chemical composition, fermentation rate and speed in in vitro tests was used to evaluate a nutritive value for ruminants in in vivo balance experiments with heifers. Results of the evaluation of nutrient digestibility (N-substances, nitrogen-free extract and organic matter), nitrogen retention and parameters of energy (net energy for lactation and net energy for fattening) and nitrogen metabolism (PDIN and PDIE) obtained in three balance experiments in regression arrangement with increasing proportions of grain dry matter in diet dry matter, confirmed differences among the examined cereal species. The comparison of the results from in vivo and in vitro experiments confirmed a possibility of selecting different cereal cultivars with differentiated grain nutritive value for ruminants. (en)
- Zrno odrůd ozimé pšenice (Sulamit a Rapsodia), jarního ječmene (Orthega a Amulet) a tritikale ozimého (Modus a Kitaro), vybraných na základě diferencí v chemickém složení, míře a rychlosti fermentace v testech in vitro bylo použito pro hodnocení výživné hodnoty pro přežvýkavce v bilančních pokusech in vivo na jalovicích. Výsledky hodnocení stravitelnosti živin (N-látek, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových a organické hmoty), retence dusíku a ukazatelů energetického (netto energie laktace a netto energie pro výkrm) a dusíkatého (PDIN a PDIE) metabolismu, získané ve třech bilančních pokusech s regresním uspořádáním za použití odstupňovaných podílů sušiny zrna v sušině krmné dávky, prokázaly diference mezi studovanými druhy. Porovnání výsledků pokusů in vivo a in vitro potvrdilo možnost výběru rozdílných odrůd obilovin s diferencovanou výživnou hodnotou zrna pro přežvýkavce.
- Zrno odrůd ozimé pšenice (Sulamit a Rapsodia), jarního ječmene (Orthega a Amulet) a tritikale ozimého (Modus a Kitaro), vybraných na základě diferencí v chemickém složení, míře a rychlosti fermentace v testech in vitro bylo použito pro hodnocení výživné hodnoty pro přežvýkavce v bilančních pokusech in vivo na jalovicích. Výsledky hodnocení stravitelnosti živin (N-látek, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových a organické hmoty), retence dusíku a ukazatelů energetického (netto energie laktace a netto energie pro výkrm) a dusíkatého (PDIN a PDIE) metabolismu, získané ve třech bilančních pokusech s regresním uspořádáním za použití odstupňovaných podílů sušiny zrna v sušině krmné dávky, prokázaly diference mezi studovanými druhy. Porovnání výsledků pokusů in vivo a in vitro potvrdilo možnost výběru rozdílných odrůd obilovin s diferencovanou výživnou hodnotou zrna pro přežvýkavce. (cs)
|
Title
| - Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce
- Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce (cs)
- Nutritional quality of wheat, barley and triticale grain for ruminants (en)
|
skos:prefLabel
| - Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce
- Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce (cs)
- Nutritional quality of wheat, barley and triticale grain for ruminants (en)
|
skos:notation
| - RIV/25328859:_____/08:#0000393!RIV09-MZE-25328859
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25328859:_____/08:#0000393
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - nutritional quality; wheat; barley; triticale; ruminant nutrition; in vivo balance experiments; nutrient digestibility; N retention; nitrogen metabolism (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Vaculová, Kateřina
- Pozdíšek, J.
- Látal, O.
- Bradová, J.
|
issn
| |
number of pages
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |