About: Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Grain of winter wheat (Sulamit and Rapsodia), spring barley (Orthega and Amulet) and winter triticale (Modus and Kitaro) cultivars, selected based on differences in chemical composition, fermentation rate and speed in in vitro tests was used to evaluate a nutritive value for ruminants in in vivo balance experiments with heifers. Results of the evaluation of nutrient digestibility (N-substances, nitrogen-free extract and organic matter), nitrogen retention and parameters of energy (net energy for lactation and net energy for fattening) and nitrogen metabolism (PDIN and PDIE) obtained in three balance experiments in regression arrangement with increasing proportions of grain dry matter in diet dry matter, confirmed differences among the examined cereal species. The comparison of the results from in vivo and in vitro experiments confirmed a possibility of selecting different cereal cultivars with differentiated grain nutritive value for ruminants. (en)
  • Zrno odrůd ozimé pšenice (Sulamit a Rapsodia), jarního ječmene (Orthega a Amulet) a tritikale ozimého (Modus a Kitaro), vybraných na základě diferencí v chemickém složení, míře a rychlosti fermentace v testech in vitro bylo použito pro hodnocení výživné hodnoty pro přežvýkavce v bilančních pokusech in vivo na jalovicích. Výsledky hodnocení stravitelnosti živin (N-látek, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových a organické hmoty), retence dusíku a ukazatelů energetického (netto energie laktace a netto energie pro výkrm) a dusíkatého (PDIN a PDIE) metabolismu, získané ve třech bilančních pokusech s regresním uspořádáním za použití odstupňovaných podílů sušiny zrna v sušině krmné dávky, prokázaly diference mezi studovanými druhy. Porovnání výsledků pokusů in vivo a in vitro potvrdilo možnost výběru rozdílných odrůd obilovin s diferencovanou výživnou hodnotou zrna pro přežvýkavce.
  • Zrno odrůd ozimé pšenice (Sulamit a Rapsodia), jarního ječmene (Orthega a Amulet) a tritikale ozimého (Modus a Kitaro), vybraných na základě diferencí v chemickém složení, míře a rychlosti fermentace v testech in vitro bylo použito pro hodnocení výživné hodnoty pro přežvýkavce v bilančních pokusech in vivo na jalovicích. Výsledky hodnocení stravitelnosti živin (N-látek, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových a organické hmoty), retence dusíku a ukazatelů energetického (netto energie laktace a netto energie pro výkrm) a dusíkatého (PDIN a PDIE) metabolismu, získané ve třech bilančních pokusech s regresním uspořádáním za použití odstupňovaných podílů sušiny zrna v sušině krmné dávky, prokázaly diference mezi studovanými druhy. Porovnání výsledků pokusů in vivo a in vitro potvrdilo možnost výběru rozdílných odrůd obilovin s diferencovanou výživnou hodnotou zrna pro přežvýkavce. (cs)
Title
  • Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce
  • Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce (cs)
  • Nutritional quality of wheat, barley and triticale grain for ruminants (en)
skos:prefLabel
  • Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce
  • Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce (cs)
  • Nutritional quality of wheat, barley and triticale grain for ruminants (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/08:#0000393!RIV09-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3133)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 405103
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/08:#0000393
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nutritional quality; wheat; barley; triticale; ruminant nutrition; in vivo balance experiments; nutrient digestibility; N retention; nitrogen metabolism (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F19DC41B5391]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vaculová, Kateřina
  • Pozdíšek, J.
  • Látal, O.
  • Bradová, J.
issn
  • 0139-6013
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 91 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software