"Fractionation of whey proteins by preecipitation and enzymic technique."@en . "RIV/60461373:22330/10:00024387" . "4"^^ . "Frakcionace b\u00EDlkovin syrov\u00E1tky s vyu\u017Eit\u00EDm sr\u00E1\u017Eec\u00EDho a enzymov\u00E9ho postupu." . "Frakcionace b\u00EDlkovin syrov\u00E1tky s vyu\u017Eit\u00EDm sr\u00E1\u017Eec\u00EDho a enzymov\u00E9ho postupu." . . "Fractionation of whey proteins was carried out by combunation of two selective separation methods - enzyme hydrolysis by pepsine and by coagulation by chitosan ron ultrafiltration retentate. \u03B2-Lactoglobulin obtained by enyme treatment had purity 58,6% and yield 97,6 %. Purity was enhanced by chitosan treatment to 86 % with yield 49 %. Caseinomactropeptide can be also isolated by this procedure afte optimisation of chitosan precipitation."@en . "Skalsk\u00FD Dv\u016Fr" . "4"^^ . "Dibl\u00EDkov\u00E1, Lenka" . "3"^^ . "1802-1433" . . "Frakcionace b\u00EDlkovin syrov\u00E1tky s vyu\u017Eit\u00EDm sr\u00E1\u017Eec\u00EDho a enzymov\u00E9ho postupu."@cs . . "Frakcionace b\u00EDlkovin syrov\u00E1tky byla provedena na z\u00E1klad\u011B kombinace dvou metod selektivn\u00ED separace - enzymov\u00E9 hydrol\u00FDzy pepsinem a sr\u00E1\u017Een\u00ED s chitosanem. V\u00FDchoz\u00ED surovinou pro enzymovou reakci byl retent\u00E1t po ultrafiltraci (RUF) \u010Derstv\u00E9 kravsk\u00E9 syrov\u00E1tky. Hydrol\u00FDza prob\u00EDhala v m\u00EDchan\u00E9m reaktoru po dobu 120 minut p\u0159i 40 \u00B0C a koncentraci pepsinu 0,01 g/100 ml substr\u00E1tu. Byla z\u00EDsk\u00E1na frakce \u03B2-laktoglobulinu (\u03B2-Lg) o \u010Distot\u011B 58,6 % a v\u00FDt\u011B\u017Enosti 97,6 %. Po inaktivaci byl hydrolyz\u00E1t d\u00E1le vyu\u017Eit pro sr\u00E1\u017Eec\u00ED reakci s chitosanem. Roztok chitosanu o koncentraci 2 mg/ml byl p\u0159id\u00E1n k hydrolyz\u00E1tu v pom\u011Bru 1:1 a pH sm\u011Bsi bylo upraveno na po\u017Eadovanou hodnotu (rozmez\u00ED 5-7). Reakce prob\u00EDhala po dobu 120 minut p\u0159i definovan\u00E9 teplot\u011B (rozmez\u00ED 30-50 \u00B0C). Vznikl\u00E1 sra\u017Eenina byla odst\u0159ed\u011Bna. Peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodn\u00E9ho o pH 10 a znovu odst\u0159ed\u011Bna. Supernatant, obsahuj\u00EDc\u00ED frakci \u03B2-Lg, byl analyzov\u00E1n metodou RP-HPLC. Bylo zji\u0161t\u011Bno, \u017Ee pH i teplota maj\u00ED v\u00FDrazn\u00FD vliv na s\u00EDlu elektrostati" . "RIV/60461373:22330/10:00024387!RIV11-MSM-22330___" . "Fractionation of whey proteins by preecipitation and enzymic technique."@en . "[0A52E5AB6669]" . . "Praha" . "S, Z(MSM6046137305)" . . "22330" . . "\u03B2-lactoglobulin; chitosan; pepsin; hydrolysis; caseinomacropeptide"@en . "Frakcionace b\u00EDlkovin syrov\u00E1tky byla provedena na z\u00E1klad\u011B kombinace dvou metod selektivn\u00ED separace - enzymov\u00E9 hydrol\u00FDzy pepsinem a sr\u00E1\u017Een\u00ED s chitosanem. V\u00FDchoz\u00ED surovinou pro enzymovou reakci byl retent\u00E1t po ultrafiltraci (RUF) \u010Derstv\u00E9 kravsk\u00E9 syrov\u00E1tky. Hydrol\u00FDza prob\u00EDhala v m\u00EDchan\u00E9m reaktoru po dobu 120 minut p\u0159i 40 \u00B0C a koncentraci pepsinu 0,01 g/100 ml substr\u00E1tu. Byla z\u00EDsk\u00E1na frakce \u03B2-laktoglobulinu (\u03B2-Lg) o \u010Distot\u011B 58,6 % a v\u00FDt\u011B\u017Enosti 97,6 %. Po inaktivaci byl hydrolyz\u00E1t d\u00E1le vyu\u017Eit pro sr\u00E1\u017Eec\u00ED reakci s chitosanem. Roztok chitosanu o koncentraci 2 mg/ml byl p\u0159id\u00E1n k hydrolyz\u00E1tu v pom\u011Bru 1:1 a pH sm\u011Bsi bylo upraveno na po\u017Eadovanou hodnotu (rozmez\u00ED 5-7). Reakce prob\u00EDhala po dobu 120 minut p\u0159i definovan\u00E9 teplot\u011B (rozmez\u00ED 30-50 \u00B0C). Vznikl\u00E1 sra\u017Eenina byla odst\u0159ed\u011Bna. Peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodn\u00E9ho o pH 10 a znovu odst\u0159ed\u011Bna. Supernatant, obsahuj\u00EDc\u00ED frakci \u03B2-Lg, byl analyzov\u00E1n metodou RP-HPLC. Bylo zji\u0161t\u011Bno, \u017Ee pH i teplota maj\u00ED v\u00FDrazn\u00FD vliv na s\u00EDlu elektrostati"@cs . "Frakcionace b\u00EDlkovin syrov\u00E1tky s vyu\u017Eit\u00EDm sr\u00E1\u017Eec\u00EDho a enzymov\u00E9ho postupu."@cs . . "Mihulov\u00E1, Miroslava" . . . . . . . "259720" . "2010-01-01+01:00"^^ . . . . "Sedla\u0159\u00EDk, Martin" . . "\u010Curda, Ladislav" . "XL. Symposium o nov\u00FDch sm\u011Brech v\u00FDroby a hodnocen\u00ED potravin" . . . "V\u00DAPP" . . .