"5"^^ . . . "P(ED2.1.00/01.0024)" . "The technology of sturgeon breeding"@en . "The aim of this paper is to provide beginners and interested persons with a simple technological manual on breeding of market size sturgeons under intensive fish production systems. The production of sturgeons in the world aquaculture is on the increase, but Czech farmers do not have not enough relevant information about professional breeding of these fish species in various aquaculture systems yet."@en . "Kahanec, Martin" . . "173475" . "5"^^ . "[1BD3663F0692]" . "Technologie chovu jeseter\u016F je perspektivn\u00ED v provozech se za\u0159\u00EDzen\u00EDm k intenzivn\u00EDmu chovu lososovit\u00FDch ryb, pro recirkula\u010Dn\u00ED odchovn\u00E9 syst\u00E9my s \u0159\u00EDzen\u00FDm prost\u0159ed\u00EDm k chovu ryb jin\u00FDch druh\u016F nebo pro volnou kapacitu ryb\u00EDch s\u00E1dek. Nen\u00ED zapot\u0159eb\u00ED st\u00E1vaj\u00EDc\u00ED funk\u010Dn\u00ED za\u0159\u00EDzen\u00ED speci\u00E1ln\u011B p\u0159estavovat. Hlavn\u00ED polo\u017Ekou nefixn\u00EDch n\u00E1klad\u016F p\u0159i odchovu je cena speci\u00E1ln\u00EDho krmiva pro jeseterovit\u00E9 ryby. P\u0159i optim\u00E1ln\u00EDch a klimaticky ne\u0159\u00EDzen\u00FDch podm\u00EDnk\u00E1ch je dosahov\u00E1no krmn\u00E9ho koeficientu 1-1,4 a z\u00EDsk\u00E1n\u00ED tr\u017En\u00ED hmotnosti ryb po 2-3 letech odchovu. P\u0159i srovn\u00E1n\u00ED s intenzivn\u00EDm odchovem lososovit\u00FDch ryb, kde se tr\u017En\u00ED kusov\u00E9 hmotnosti 250 g dos\u00E1hne za 11-15 m\u011Bs\u00EDc\u016F, je tento \u010Dasov\u00FD rozd\u00EDl kompenzov\u00E1n cenou v\u00FDsledn\u00E9ho produktu, kdy v sou\u010Dasn\u00E9 dob\u011B kuchan\u00FD chlazen\u00FD pstruh duhov\u00FD na trhu dosahuje 40 % prodejn\u00ED ceny stejn\u011B opracovan\u00E9ho jesetera sibi\u0159sk\u00E9ho. P\u0159i odchovu na oteplen\u00E9 vod\u011B recirkula\u010Dn\u00EDho akvakulturn\u00EDho syst\u00E9mu v rozmez\u00ED 16-18 \u00B0C v pr\u016Fb\u011Bhu zimn\u00EDho obdob\u00ED, po\u017Eadovan\u00E9 tr\u017En\u00ED hmotnosti je dosa\u017Eeno v krat\u0161\u00EDm intervalu." . . . . "Fish Farm Bohemia s.r.o., Roktyno 202, 533 04 Rokytno, I\u010C: 28814215, 28. 12. 2012, Ing. D. Gela, Ph.D., FROV JU, Z\u00E1ti\u0161\u00ED 728/II, 389 25 Vod\u0148any, tel.: 387 774 601, gela@frov.jcu.cz" . . . . . . "Bu\u0159i\u010D, Milo\u0161" . . . . "140" . . "Technologie chovu jeseter\u016F"@cs . . "The technology of sturgeon breeding"@en . . . . "Technologie chovu jeseter\u016F"@cs . . . "Technologie chovu jeseter\u016F" . "RIV/60076658:12520/12:43884915!RIV13-MSM-12520___" . . . . "Sm\u00E9kal, Drahoslav" . "Technologie chovu jeseter\u016F" . "Komer\u010Dn\u00ED chov chrupav\u010Dit\u00FDch ryb, kam se jeseterovit\u00ED systematicky \u0159ad\u00ED, v glob\u00E1ln\u00ED akvakultu\u0159e zaznamen\u00E1v\u00E1 v posledn\u00EDch letech obrovsk\u00FD pokrok. N\u00E1r\u016Fst produkce chrupav\u010Dit\u00FDch ryb v akvakultu\u0159e je markantn\u00ED hlavn\u011B v Asii, kde se v\u00FDroba v pr\u016Fb\u011Bhu posledn\u00EDch deseti let zv\u00FD\u0161ila t\u00E9m\u011B\u0159 t\u0159icetkr\u00E1t (rok 2001 s asijskou produkc\u00ED 1 234 tun v porovn\u00E1n\u00ED s rokem 2010, kdy je uv\u00E1d\u011Bna celkov\u00E1 produkce 35 936 tun). Produkce chrupav\u010Dit\u00FDch ryb v sladkovodn\u00EDch a mo\u0159sk\u00FDch akvakultur\u00E1ch Severn\u00ED Ameriky ve stejn\u00E9m obdob\u00ED narostla z 376 tun na 506 tun, Evropa odchovala v roce 2001 3 794 tun a v roce 2010 4 379 tun (\u00FAdaje statistick\u00FDch tabulek FAO, 2012). Z jednotliv\u00FDch st\u00E1t\u016F je dle FAO nejvy\u0161\u0161\u00ED produkce chrupav\u010Dit\u00FDch za rok 2010 ud\u00E1v\u00E1na v \u010C\u00EDn\u011B (35 324 t), Rusk\u00E9 federaci (2 078 t), It\u00E1lii (753 t), \u00CDr\u00E1nu (251 t) a N\u011Bmecku (93 t). V \u010Cesk\u00E9 republice nebyl do sou\u010Dasn\u00E9 doby na \u017E\u00E1dn\u00E9m rybochovn\u00E9m hospod\u00E1\u0159stv\u00ED proveden \u0159\u00EDzen\u00FD a sledovan\u00FD odchov chrupav\u010Dit\u00FDch ryb v syst\u00E9mu intenzivn\u00ED akvakultury. Pro zv\u00FD\u0161en\u00ED mo\u017Enost\u00ED produk\u010Dn\u00EDho a komer\u010Dn\u00EDho potenci\u00E1lu \u010Desk\u00FDch ryb\u00E1\u0159sk\u00FDch podnik\u016F bylo zapot\u0159eb\u00ED vypracovat mo\u017Enosti technologick\u00FDch postup\u016F odchovu a nastavit p\u0159im\u011B\u0159enou velikost jesete\u0159\u00EDch obs\u00E1dek s odchovem ryb a\u017E do dosa\u017Een\u00ED pl\u00E1novan\u00E9 tr\u017En\u00ED kusov\u00E9 hmotnosti minim\u00E1ln\u011B1 kg. Navr\u017Een\u00E1 technologie odchovu zohled\u0148uje st\u0159edoevropsk\u00E9 klimatick\u00E9 podm\u00EDnky p\u0159i vyu\u017E\u00EDv\u00E1n\u00ED venkovn\u00EDch odchovn\u00FDch za\u0159\u00EDzen\u00ED, kde nen\u00ED mo\u017En\u00E1 regulace teploty vody v pr\u016Fb\u011Bhu roku a modeluje o\u010Dek\u00E1van\u00FD p\u0159\u00EDr\u016Fstek ryb p\u0159i vyu\u017Eit\u00ED akvakultur s \u0159\u00EDzen\u00FDm prost\u0159ed\u00EDm chovu."@cs . "commercional breeding; intensive aquaculture; breeding; Technology"@en . "12520" . "Gela, David" . "RIV/60076658:12520/12:43884915" . . "Komer\u010Dn\u00ED chov chrupav\u010Dit\u00FDch ryb, kam se jeseterovit\u00ED systematicky \u0159ad\u00ED, v glob\u00E1ln\u00ED akvakultu\u0159e zaznamen\u00E1v\u00E1 v posledn\u00EDch letech obrovsk\u00FD pokrok. N\u00E1r\u016Fst produkce chrupav\u010Dit\u00FDch ryb v akvakultu\u0159e je markantn\u00ED hlavn\u011B v Asii, kde se v\u00FDroba v pr\u016Fb\u011Bhu posledn\u00EDch deseti let zv\u00FD\u0161ila t\u00E9m\u011B\u0159 t\u0159icetkr\u00E1t (rok 2001 s asijskou produkc\u00ED 1 234 tun v porovn\u00E1n\u00ED s rokem 2010, kdy je uv\u00E1d\u011Bna celkov\u00E1 produkce 35 936 tun). Produkce chrupav\u010Dit\u00FDch ryb v sladkovodn\u00EDch a mo\u0159sk\u00FDch akvakultur\u00E1ch Severn\u00ED Ameriky ve stejn\u00E9m obdob\u00ED narostla z 376 tun na 506 tun, Evropa odchovala v roce 2001 3 794 tun a v roce 2010 4 379 tun (\u00FAdaje statistick\u00FDch tabulek FAO, 2012). Z jednotliv\u00FDch st\u00E1t\u016F je dle FAO nejvy\u0161\u0161\u00ED produkce chrupav\u010Dit\u00FDch za rok 2010 ud\u00E1v\u00E1na v \u010C\u00EDn\u011B (35 324 t), Rusk\u00E9 federaci (2 078 t), It\u00E1lii (753 t), \u00CDr\u00E1nu (251 t) a N\u011Bmecku (93 t). V \u010Cesk\u00E9 republice nebyl do sou\u010Dasn\u00E9 doby na \u017E\u00E1dn\u00E9m rybochovn\u00E9m hospod\u00E1\u0159stv\u00ED proveden \u0159\u00EDzen\u00FD a sledovan\u00FD odchov chrupav\u010Dit\u00FDch ryb v syst\u00E9mu intenzivn\u00ED akvakultury. Pro zv\u00FD\u0161en\u00ED mo\u017Enost\u00ED produk\u010Dn\u00EDho a komer\u010Dn\u00EDho potenci\u00E1lu \u010Desk\u00FDch ryb\u00E1\u0159sk\u00FDch podnik\u016F bylo zapot\u0159eb\u00ED vypracovat mo\u017Enosti technologick\u00FDch postup\u016F odchovu a nastavit p\u0159im\u011B\u0159enou velikost jesete\u0159\u00EDch obs\u00E1dek s odchovem ryb a\u017E do dosa\u017Een\u00ED pl\u00E1novan\u00E9 tr\u017En\u00ED kusov\u00E9 hmotnosti minim\u00E1ln\u011B1 kg. Navr\u017Een\u00E1 technologie odchovu zohled\u0148uje st\u0159edoevropsk\u00E9 klimatick\u00E9 podm\u00EDnky p\u0159i vyu\u017E\u00EDv\u00E1n\u00ED venkovn\u00EDch odchovn\u00FDch za\u0159\u00EDzen\u00ED, kde nen\u00ED mo\u017En\u00E1 regulace teploty vody v pr\u016Fb\u011Bhu roku a modeluje o\u010Dek\u00E1van\u00FD p\u0159\u00EDr\u016Fstek ryb p\u0159i vyu\u017Eit\u00ED akvakultur s \u0159\u00EDzen\u00FDm prost\u0159ed\u00EDm chovu." . "K\u0159\u00ED\u017E, Michal" .