This HTML5 document contains 45 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n12http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n17https://schema.org/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F75075741%3A_____%2F11%3A2R002556%21RIV12-MZE-75075741/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F75075741%3A_____%2F11%3A2R002556%21RIV12-MZE-75075741
rdf:type
skos:Concept n13:Vysledek
dcterms:description
The presented encyclopedia is an outcome of a research project of the Ministry of Agriculture CR MZE7507574101, Scientific evaluation of the collection fund of the National Museum of Agriculture, resolved in 2005 – 2011. The encyclopedia presents elementary entries from food processing fields, which come under the collection called Food processing in the National Museum of Agriculture – it concerns confectionery, sugar industry, yeast making, coffee and coffee substitutes processing, distillery, dairy and cheese making, mill production, vinegar production, bakery production, butchery, malting production and brewery, starch industry and tobacco processing. The encyclopedia brings a basic overview of machines, devices and instruments used in these food industries, which are or can be a part of museum collections in future. The encyclopedia is divided into chapters according to individual food sections. Each chapter includes a brief historical and technological presentation of the given area to clarify the following entries. Each chapter finishes with a list of basic bibliography, which was used to create the entries. Pictures of machines and tools are an integral and very important part of the entries as they can be helpful when identifying the objects either in the museum depository or directly on the terrain. The main purpose of the whole work is to help orientation in the given area and describe individual objects which were used in food industries much more easily and therefore improve the work in the museum either by making descriptions of existing objects or by searching for further possible sources. Předkládaná encyklopedie je výstupem výzkumného záměru Ministerstva zemědělství ČR MZE7507574101 Vědecké zhodnocení sbírkového fondu Národního zemědělského muzea, řešeného v letech 2005–2011. Encyklopedie představuje elementární hesla z potravinářských oborů, které spadají pod sbírku Potravinářská výroba v Národním zemědělském muzeu - jedná se o cukrářství, cukrovarnictví, drožďářství, zpracování kávy a kávovin, lihovarnictví, mlékařství a sýrařství, mlynářství, octářství, olejnictví, pekařství, řeznictví, sladovnictví a pivovarnictví, škrobařství a zpracování tabáku. Encyklopedie přináší základní přehled strojů, přístrojů a nářadí používaných v těchto potravinářských odvětvích, které zároveň jsou nebo mohou být v budoucnu součástí muzejních sbírek. Encyklopedie je dělena na kapitoly podle jednotlivých potravinářských oborů. Každá kapitola má v úvodu stručný historický či technologický exkurz do dané problematiky, aby následující hesla byla srozumitelnější. Za každou kapitolou je rovněž přehled základní literatury, z které byla hesla převážně čerpána. Nedílnou a velmi důležitou součástí hesel jsou obrázky strojů a nástrojů, které mají napomoci identifikovat tyto předměty buď v depozitářích muzeí nebo přímo v terénu. Hlavním smyslem celé práce je tedy pomoci se orientovat v dané problematice a snáze popsat jednotlivé předměty, které se používaly v potravinářských oborech, a tím zlepšit vlastní muzejní práci, ať už při popisu stávajících předmětů nebo ve vyhledávání dalších potenciálních zdrojů. Předkládaná encyklopedie je výstupem výzkumného záměru Ministerstva zemědělství ČR MZE7507574101 Vědecké zhodnocení sbírkového fondu Národního zemědělského muzea, řešeného v letech 2005–2011. Encyklopedie představuje elementární hesla z potravinářských oborů, které spadají pod sbírku Potravinářská výroba v Národním zemědělském muzeu - jedná se o cukrářství, cukrovarnictví, drožďářství, zpracování kávy a kávovin, lihovarnictví, mlékařství a sýrařství, mlynářství, octářství, olejnictví, pekařství, řeznictví, sladovnictví a pivovarnictví, škrobařství a zpracování tabáku. Encyklopedie přináší základní přehled strojů, přístrojů a nářadí používaných v těchto potravinářských odvětvích, které zároveň jsou nebo mohou být v budoucnu součástí muzejních sbírek. Encyklopedie je dělena na kapitoly podle jednotlivých potravinářských oborů. Každá kapitola má v úvodu stručný historický či technologický exkurz do dané problematiky, aby následující hesla byla srozumitelnější. Za každou kapitolou je rovněž přehled základní literatury, z které byla hesla převážně čerpána. Nedílnou a velmi důležitou součástí hesel jsou obrázky strojů a nástrojů, které mají napomoci identifikovat tyto předměty buď v depozitářích muzeí nebo přímo v terénu. Hlavním smyslem celé práce je tedy pomoci se orientovat v dané problematice a snáze popsat jednotlivé předměty, které se používaly v potravinářských oborech, a tím zlepšit vlastní muzejní práci, ať už při popisu stávajících předmětů nebo ve vyhledávání dalších potenciálních zdrojů.
dcterms:title
Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba Encyklopedy of machines and tools - Food industry
skos:prefLabel
Encyklopedy of machines and tools - Food industry Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba
skos:notation
RIV/75075741:_____/11:2R002556!RIV12-MZE-75075741
n13:predkladatel
n14:ico%3A75075741
n3:aktivita
n11:Z
n3:aktivity
Z(MZE7507574101)
n3:dodaniDat
n10:2012
n3:domaciTvurceVysledku
n4:8901309 n4:4262093 n4:8340269 n4:3805700
n3:druhVysledku
n19:B
n3:duvernostUdaju
n8:S
n3:entitaPredkladatele
n9:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
197448
n3:idVysledku
RIV/75075741:_____/11:2R002556
n3:jazykVysledku
n6:cze
n3:klicovaSlova
history food industry
n3:klicoveSlovo
n16:history%20food%20industry
n3:kontrolniKodProRIV
[9F7474421705]
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevEdiceCisloSvazku
Neuveden
n3:nazevZdroje
Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba
n3:obor
n20:AB
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetStranKnihy
230
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n10:2011
n3:tvurceVysledku
Bortel, Roman Linhartová, Klára Růžičková, Vladimíra Kubásková, Lucie
n3:zamer
n15:MZE7507574101
s:numberOfPages
230
n12:hasPublisher
Národní zemědělské muzeum Praha
n17:isbn
978-80-86874-35-7