This HTML5 document contains 41 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871727%21RIV15-MSM-28110___/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n18http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n19https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871727%21RIV15-MSM-28110___
rdf:type
skos:Concept n14:Vysledek
dcterms:description
V globálním měřítku lidé stále více zaměřují pozornost na atraktivní a chutné pokrmy. Jak kvalita potravin, tak estetické aspekty přispívají ke vzniku konzumovaných pokrmů. Atraktivita a přitažlivost jednotlivých jídel by mohla být posílena těmito jedlými květy . Rovněž jsou důležité nové informace týkající se složení nutričních hodnot jedlých květů a představují dostatečný důvod pro jejich konzumaci. Cílem této studie je přispět k popularizaci vybraných jedlých květů okrasných rostlin týkajících se celkem 15 druhů. Květy byly použity k určení jejich antioxidační kapacity kolísající v rozsahu od 4,11 do 7,94 g ekvivalentu kyseliny askorbové (AAE) / kg čerstvé hmotnosti. Korelační koeficienty mezi antioxidační kapacitou a obsahem celkových polyfenolů a flavonoidů byly r2 = 0,9705 a r2 = 0,7861, resp. Kromě toho, výsledky byly doplněny novými údaji o minerálním složení jedlých květů (většina z nich není dostupná v literatuře). Nejvyšší hladiny minerálních látek byly pozorovány u květů druhu Chrysanthemum, Dianthus, Viola nebo Hemerocalis. Nevíce zastoupeným prvkem byl draslík, jehož obsah byl v rozmezí od 1842,61 do 3964,84 mg / kg čerstvé hmoty. On a global scale, people are more demanding attractive and tasty food. Both the quality of foodstuffs and aesthetic aspects contribute to appearance of consumed meals. The attraction and appeal of individual dishes could be enhanced by edible flowers. New information concerning composition and nutritional value of edible flowers is also important and represents a sufficient reason for their consumption. The aim of this study is to contribute to the popularization of some selected edible flowers of ornamental plants involving altogether 15 species. The flowers were used to determine their antioxidant capacity fluctuating between 4,11 and 7,94 g of ascorbic acid equivalents (AAE) / kg of fresh mass (FM). Correlation coefficients existing between antioxidant capacity and the contents of total phenolics and flavonoids were r2 = 0,9612 and r2 = 0,7715, respectively. Moreover, the results were supplemented with new data about the mineral composition of edible flowers (mostly, they are not in the available literature). The highest levels of mineral elements were observed in the flowers of species Chrysanthemum, Dianthus, Viola or Hemerocalis. The most abundant element was potassium, the content of which ranged from 1842,61 to 3964,84 mg/kg of FM. V globálním měřítku lidé stále více zaměřují pozornost na atraktivní a chutné pokrmy. Jak kvalita potravin, tak estetické aspekty přispívají ke vzniku konzumovaných pokrmů. Atraktivita a přitažlivost jednotlivých jídel by mohla být posílena těmito jedlými květy . Rovněž jsou důležité nové informace týkající se složení nutričních hodnot jedlých květů a představují dostatečný důvod pro jejich konzumaci. Cílem této studie je přispět k popularizaci vybraných jedlých květů okrasných rostlin týkajících se celkem 15 druhů. Květy byly použity k určení jejich antioxidační kapacity kolísající v rozsahu od 4,11 do 7,94 g ekvivalentu kyseliny askorbové (AAE) / kg čerstvé hmotnosti. Korelační koeficienty mezi antioxidační kapacitou a obsahem celkových polyfenolů a flavonoidů byly r2 = 0,9705 a r2 = 0,7861, resp. Kromě toho, výsledky byly doplněny novými údaji o minerálním složení jedlých květů (většina z nich není dostupná v literatuře). Nejvyšší hladiny minerálních látek byly pozorovány u květů druhu Chrysanthemum, Dianthus, Viola nebo Hemerocalis. Nevíce zastoupeným prvkem byl draslík, jehož obsah byl v rozmezí od 1842,61 do 3964,84 mg / kg čerstvé hmoty.
dcterms:title
The importance and value of edible flowers in human nutrition Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka
skos:prefLabel
Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka The importance and value of edible flowers in human nutrition
skos:notation
RIV/70883521:28110/14:43871727!RIV15-MSM-28110___
n3:aktivita
n15:V
n3:aktivity
V
n3:dodaniDat
n6:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n7:2878666
n3:druhVysledku
n11:C
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
55640
n3:idVysledku
RIV/70883521:28110/14:43871727
n3:jazykVysledku
n12:cze
n3:klicovaSlova
phenolics compounds; antioxidants; edible flowers; nutrition
n3:klicoveSlovo
n8:antioxidants n8:nutrition n8:phenolics%20compounds n8:edible%20flowers
n3:kontrolniKodProRIV
[EF6F4C99956F]
n3:mistoVydani
Nitra
n3:nazevEdiceCisloSvazku
Neuveden
n3:nazevZdroje
Nové smery vo výžive a v životnom štýle l'udí
n3:obor
n10:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetStranKnihy
442
n3:pocetTvurcuVysledku
1
n3:rokUplatneniVysledku
n6:2014
n3:tvurceVysledku
Mlček, Jiří
s:numberOfPages
26
n18:hasPublisher
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
n19:isbn
978-80-558-0629-7
n13:organizacniJednotka
28110