This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n21http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871696%21RIV15-MZE-28110___/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n20https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n7http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871696%21RIV15-MZE-28110___
rdf:type
n10:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Cílem studie bylo sledování obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce a v 57 vzorcích neochucených kysaných mléčných výrobků, které byly zakoupeny v České republice. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Produkce biogenních aminů a polyaminů byla stanovena pomocí HPLC po předkolonové derivatizaci danzylchloridem. Ve vzorcích nebyly detekovány tryptamin a fenyletylamin; v kysaných mléčných výrobcích nebyly navíc zjištěny histamin a spermidin. V sýrech byl histamin detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné v sýrech z farmářské produkce hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla v sýrech z farmářské produkce významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovat za toxikologicky významné množství. Zjištěná množství biogenních aminů byla v neochucených kysaných mléčných výrobcích poměrně nízká (do 30 mg/kg), pouze u 20 % testovaných jogurtů byl obsah >=BA 20 mg/kg. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných kysaných mléčných výrobcích nepředstavuje riziko pro zdraví konzumentů. Cílem studie bylo sledování obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce a v 57 vzorcích neochucených kysaných mléčných výrobků, které byly zakoupeny v České republice. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Produkce biogenních aminů a polyaminů byla stanovena pomocí HPLC po předkolonové derivatizaci danzylchloridem. Ve vzorcích nebyly detekovány tryptamin a fenyletylamin; v kysaných mléčných výrobcích nebyly navíc zjištěny histamin a spermidin. V sýrech byl histamin detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné v sýrech z farmářské produkce hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla v sýrech z farmářské produkce významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovat za toxikologicky významné množství. Zjištěná množství biogenních aminů byla v neochucených kysaných mléčných výrobcích poměrně nízká (do 30 mg/kg), pouze u 20 % testovaných jogurtů byl obsah >=BA 20 mg/kg. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných kysaných mléčných výrobcích nepředstavuje riziko pro zdraví konzumentů. The aim of the study was monitoring of six biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine, and cadaverine) and two polyamines (spermidine and spermine) in 112 samples of dairy products purchased in the Czech Republic, namely in 55 cheeses made at small-scale farms and in 57 fermented dairy products. The products were tested at the end of their shelf-life period. Neither tryptamine nor phenylethylamine was detected in the monitored samples; histamine was found only in four cheese samples containing up to 25 mg/kg. The contents of spermine and spermidine were low and did not exceed the values of 35 mg/kg. Significant amounts of tyramine, putrescine, and cadaverine occurred especially in cheeses produced from ewe’s milk or in long-term ripened cheeses. In about 10 % of the tested cheeses, total concentration of all the monitored biogenic amines and polyamines exceeded the level of 200 mg/kg, which can be considered toxicologically significant. In fermented dairy products, the tested biogenic amines occurred in relatively low amounts (generally up to 30 mg/kg) that are regarded safe for consumers´ health.
dcterms:title
Výskyt biogenních aminů v sýrech z farmářské produkce a vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR Monitoring of biogenic amines in cheeses manufactured at small-scale farms and in fermented dairy products in the Czech Republic Výskyt biogenních aminů v sýrech z farmářské produkce a vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR
skos:prefLabel
Výskyt biogenních aminů v sýrech z farmářské produkce a vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR Výskyt biogenních aminů v sýrech z farmářské produkce a vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR Monitoring of biogenic amines in cheeses manufactured at small-scale farms and in fermented dairy products in the Czech Republic
skos:notation
RIV/70883521:28110/14:43871696!RIV15-MZE-28110___
n3:aktivita
n11:P
n3:aktivity
P(QJ1210300)
n3:dodaniDat
n7:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n9:4709942 n9:8264945 n9:6003826 n9:6731007
n3:druhVysledku
n14:D
n3:duvernostUdaju
n4:S
n3:entitaPredkladatele
n21:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
54671
n3:idVysledku
RIV/70883521:28110/14:43871696
n3:jazykVysledku
n17:cze
n3:klicovaSlova
cheese, fermented dairy products, biogenic amines, health risk, small-scale farm
n3:klicoveSlovo
n8:biogenic%20amines n8:health%20risk n8:small-scale%20farm n8:cheese n8:fermented%20dairy%20products
n3:kontrolniKodProRIV
[6179428C17F7]
n3:mistoKonaniAkce
Praha
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
Celostátní přehlídka sýrů a konference mléko a sýry
n3:obor
n12:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:projekt
n18:QJ1210300
n3:rokUplatneniVysledku
n7:2014
n3:tvurceVysledku
Buňková, Leona Velichová, Helena Lorencová, Eva Buňka, František
n3:typAkce
n19:CST
n3:zahajeniAkce
2014-01-22+01:00
s:numberOfPages
7
n16:hasPublisher
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
n20:isbn
978-80-7080-909-9
n13:organizacniJednotka
28110