This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n8http://localhost/temp/predkladatel/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868143%21RIV13-MSM-28110___/
n14http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868143%21RIV13-MSM-28110___
rdf:type
n12:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
TThe aim of the study was to monitor the content of six biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine and cadaverine) and two polyamines (spermidine and spermine) in 55 samples of cheeses from farm production. The cheeses were sampled at the end of shelf-life. Tryptamine and phenylethylamine were not detected in samples tested. Histamine was detected only in 4 samples at concentrations <25 mg/kg. Spermidine and spermine contents were evaluated as practically negligible (<35 mg/kg). On the other hand, the amount of tyramine, putrescine and cadaverine in many samples was significant, especially in cheeses made from sheep's milk or long-term ripened cheeses. In almost 10% of samples tested the total concentration of biogenic amines (total sum of 8 biogenic amines and polyamines) more than 200 mg/kg was observed. This concentration should be considered as toxicologically significant amounts. Cílem studie bylosledování obsahu osmi biogenních aminů a polyaminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu,spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích neochucenýchkysaných mléčných výrobků. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován histamin, fenyletylamin, tryptamin aspermidin. Zjištěná množství biogenních aminů byla poměrně nízká (do 30 mg/kg), pouze u 20 % testovaných jogurtů byl obsah BA více než nebo rovno 20 mg/kg. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných výrobcích nepředstavuje riziko pro zdraví konzumentů. Cílem studie bylosledování obsahu osmi biogenních aminů a polyaminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu,spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích neochucenýchkysaných mléčných výrobků. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován histamin, fenyletylamin, tryptamin aspermidin. Zjištěná množství biogenních aminů byla poměrně nízká (do 30 mg/kg), pouze u 20 % testovaných jogurtů byl obsah BA více než nebo rovno 20 mg/kg. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných výrobcích nepředstavuje riziko pro zdraví konzumentů.
dcterms:title
Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR Monitoring of the biogenic amines occurrence in cheese from farm production
skos:prefLabel
Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR Monitoring of the biogenic amines occurrence in cheese from farm production
skos:notation
RIV/70883521:28110/12:43868143!RIV13-MSM-28110___
n12:predkladatel
n17:orjk%3A28110
n3:aktivita
n13:S
n3:aktivity
S
n3:cisloPeriodika
134
n3:dodaniDat
n14:2013
n3:domaciTvurceVysledku
n11:5468264 n11:6731007 n11:8264945 n11:2726343
n3:druhVysledku
n15:J
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n18:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
151708
n3:idVysledku
RIV/70883521:28110/12:43868143
n3:jazykVysledku
n7:cze
n3:klicovaSlova
biogenic amine, fermented doing product, yoghurt
n3:klicoveSlovo
n5:yoghurt n5:fermented%20doing%20product n5:biogenic%20amine
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[6246C07E9A4C]
n3:nazevZdroje
Mlékařské listy - Zpravodaj
n3:obor
n4:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:rokUplatneniVysledku
n14:2012
n3:svazekPeriodika
23
n3:tvurceVysledku
Buňka, František Budinský, Pavel Buňková, Leona Pleva, Pavel Adamcová, Gabriela
s:issn
1212-950X
s:numberOfPages
3
n8:organizacniJednotka
28110