This HTML5 document contains 52 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n19http://localhost/temp/predkladatel/
n16http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n20https://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867309%21RIV12-MSM-28110___/
n13http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867309%21RIV12-MSM-28110___
rdf:type
n8:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolena skupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné. Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolena skupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné. The aim of the presented study was to evaluate various monoacylglycerols as a potential preservative agents in foods. Antimicrobial activity of monoacylglycerols differing in the nature of fatty acid bound was observed on selected gram-positive bacteria, gram-negative bacteria and filamentous fungi. The results show that antimicrobial action of monoacylglycerols depends on the number of carbon atoms and on the presence of double bonds in the molecule of fatty acid. The most active monoacylglycerols had fatty acids with 10, 11 and 12 carbon atoms. Monoacylglycerols of oleic acid and monoacylglycerols of non-traditional fatty acids were not efficient.
dcterms:title
1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty 1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty 1-monoacylglycerols as a potential food preservatives
skos:prefLabel
1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty 1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty 1-monoacylglycerols as a potential food preservatives
skos:notation
RIV/70883521:28110/11:43867309!RIV12-MSM-28110___
n8:predkladatel
n9:orjk%3A28110
n4:aktivita
n15:Z
n4:aktivity
Z(MSM7088352101)
n4:dodaniDat
n13:2012
n4:domaciTvurceVysledku
n10:8554463 n10:8264945 n10:9447032 n10:5663032 n10:7561318
n4:druhVysledku
n22:D
n4:duvernostUdaju
n12:S
n4:entitaPredkladatele
n14:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
243874
n4:idVysledku
RIV/70883521:28110/11:43867309
n4:jazykVysledku
n11:cze
n4:klicovaSlova
monoacylglycerols, gram-positive bacteria, gram-negative bacteria, micromycetes
n4:klicoveSlovo
n18:micromycetes n18:gram-negative%20bacteria n18:gram-positive%20bacteria n18:monoacylglycerols
n4:kontrolniKodProRIV
[628EB4598479]
n4:mistoKonaniAkce
Staré Splavy
n4:mistoVydani
Praha
n4:nazevZdroje
49. Mezinárodní konference o olejích a tucích, Staré Splavy
n4:obor
n21:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n4:pocetTvurcuVysledku
5
n4:rokUplatneniVysledku
n13:2011
n4:tvurceVysledku
Janiš, Rahula Butkovičová, Adéla Buňková, Leona Doležálková, Iva Máčalík, Zdeněk
n4:typAkce
n7:CST
n4:zahajeniAkce
2011-05-04+02:00
n4:zamer
n5:MSM7088352101
s:numberOfPages
4
n16:hasPublisher
Česká společnost chemická
n20:isbn
978-80-86238-84-5
n19:organizacniJednotka
28110