This HTML5 document contains 49 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n8http://localhost/temp/predkladatel/
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n9https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n20http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510069%21RIV11-GA0-28110___/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510069%21RIV11-GA0-28110___
rdf:type
skos:Concept n21:Vysledek
dcterms:description
The aim of this study was to investigate some environmental conditions (particularly aero/anaerobiosis, sodium chloride concentration (0?2% w/w), and amount of lactose (0?1% w/w)) on the activity of tyrosine decarboxylase enzymes of selected six technological important Lactococcus lactis strains. The levels of parameters tested were chosen according to real situation in fermented dairy products technology (especially cheese-making). Tyramine was determined by the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. Tyrosine decarboxylation occurred during the active growth phase. Under the model conditions used, oxygen availability had influence on tyramine production, anaerobiosis seemed to favour the enzyme activity because all L. lactis strains produced higher tyramine amount. Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny odvozené od aminokyselin, které vykazují biologickou aktivitu. Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt několika faktorů vnějšího prostředí (koncentrace laktózy, NaCl a aero/anaerobního prostředí) na růst bakterií a produkci tyraminu u 3 kmenů L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis. Protože se tyto bakterie využívají při výrobě přírodních sýrů, byly úrovně faktorů, včetně kultivační teploty 10?1 °C, voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám, které mohou nastat během technologického procesu výroby sýrů. Produkce biogenního aminu byla sledována iontově-výměnnou chromatografií v médiu po odstranění buněk a po filtraci. U všech testovaných kmenů byla dekarboxylace tyrozinu nejvíce ovlivněna koncentrací NaCl, kdy nejvyšší produkce tyraminu byla zjištěna během kultivace s nejvyšší (2% w/v) aplikovanou koncentrací soli. Dva z testovaných kmenů dokonce produkovaly tyramin pouze za těchto podmínek. U zbývajícího kmene L. lactis b Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny odvozené od aminokyselin, které vykazují biologickou aktivitu. Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt několika faktorů vnějšího prostředí (koncentrace laktózy, NaCl a aero/anaerobního prostředí) na růst bakterií a produkci tyraminu u 3 kmenů L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis. Protože se tyto bakterie využívají při výrobě přírodních sýrů, byly úrovně faktorů, včetně kultivační teploty 10?1 °C, voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám, které mohou nastat během technologického procesu výroby sýrů. Produkce biogenního aminu byla sledována iontově-výměnnou chromatografií v médiu po odstranění buněk a po filtraci. U všech testovaných kmenů byla dekarboxylace tyrozinu nejvíce ovlivněna koncentrací NaCl, kdy nejvyšší produkce tyraminu byla zjištěna během kultivace s nejvyšší (2% w/v) aplikovanou koncentrací soli. Dva z testovaných kmenů dokonce produkovaly tyramin pouze za těchto podmínek. U zbývajícího kmene L. lactis b
dcterms:title
Effect of selected factors on tyramine production of Lactococcus lactis subsp. lactis Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis
skos:prefLabel
Effect of selected factors on tyramine production of Lactococcus lactis subsp. lactis Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis
skos:notation
RIV/70883521:28110/10:63510069!RIV11-GA0-28110___
n3:aktivita
n14:P
n3:aktivity
P(GAP108/10/0200)
n3:dodaniDat
n12:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n11:8264945 n11:9648852 n11:6731007
n3:druhVysledku
n18:D
n3:duvernostUdaju
n7:S
n3:entitaPredkladatele
n20:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
296463
n3:idVysledku
RIV/70883521:28110/10:63510069
n3:jazykVysledku
n6:cze
n3:klicovaSlova
biogenic amine; lactococcus; sodium chloride; lactose
n3:klicoveSlovo
n4:biogenic%20amine n4:lactose n4:lactococcus n4:sodium%20chloride
n3:kontrolniKodProRIV
[18B9E8790906]
n3:mistoKonaniAkce
Stará Lesná
n3:mistoVydani
Bratislava
n3:nazevZdroje
Zborník příspěvků z 25. kongresu Československej spoločnosti mikrobiologickej
n3:obor
n15:EE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:projekt
n19:GAP108%2F10%2F0200
n3:rokUplatneniVysledku
n12:2010
n3:tvurceVysledku
Podešvová, Tereza Kráčmar, Stanislav Pollaková, Eva Buňka, František Buňková, Leona
n3:typAkce
n13:EUR
n3:zahajeniAkce
2010-01-01+01:00
s:numberOfPages
1
n16:hasPublisher
Československá společnost mikrobiologická
n9:isbn
970-80-970477-8-8
n8:organizacniJednotka
28110