This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509508%21RIV11-MSM-28110___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n7http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509508%21RIV11-MSM-28110___
rdf:type
skos:Concept n19:Vysledek
dcterms:description
Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery trojsytného alkoholu glycerolu s vyššími mastnými kyselinami. Možnosti jejich využití jsou značné, uplatňují se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. Díky schopnosti snižovat mezipovrchové napětí na rozhraní dvou fází patří MAG mezi nejčastěji používané emulgátory v potravinářském průmyslu např. při výrobě pečiva, margarínů, zmrzlin, šlehaných krémů, tavených sýrů nebo kondenzovaného mléka. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. Antimikrobní účinek MAG je závislý na charakteru navázané kyseliny, mění se s počtem uhlíků a s přítomností a polohou dvojných vazeb dané kyseliny. Cílem této studie bylo zhodnocení účinků různých MAG na vegetativní buňky a spory grampozitivních bakterií Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Studovány byly jak tradiční monoacylglyceroly (MAG kyseliny kaprylové, kaprinové, laurové) tak i netradiční MAG (MAG kyseliny undekanové, perfluoroundekanové Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery trojsytného alkoholu glycerolu s vyššími mastnými kyselinami. Možnosti jejich využití jsou značné, uplatňují se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. Díky schopnosti snižovat mezipovrchové napětí na rozhraní dvou fází patří MAG mezi nejčastěji používané emulgátory v potravinářském průmyslu např. při výrobě pečiva, margarínů, zmrzlin, šlehaných krémů, tavených sýrů nebo kondenzovaného mléka. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. Antimikrobní účinek MAG je závislý na charakteru navázané kyseliny, mění se s počtem uhlíků a s přítomností a polohou dvojných vazeb dané kyseliny. Cílem této studie bylo zhodnocení účinků různých MAG na vegetativní buňky a spory grampozitivních bakterií Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Studovány byly jak tradiční monoacylglyceroly (MAG kyseliny kaprylové, kaprinové, laurové) tak i netradiční MAG (MAG kyseliny undekanové, perfluoroundekanové Monoacylglycerols belong to the most widely used emulsifiers in the food and cosmetic industry. Their antimicrobial properties have been studied extensively in recent y Antimikrobní účinky monoacylglycerolů i perfluorovaných sloučenin byly předmětem mnoha výzkumů. Cílem této studie byla syntéza perfluorovaného monoacylglycerolu kyseliny undekanové a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů mikroskopických vláknitých hub. Dále byly sledovány růstové parametry mikroorganizmů rostoucích v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny perfluoroundekanové (např. délka lag-fáze, maximální růstová rychlost, minimální detekční čas). ears. The aim of this study was to evaluate the inhibitory effect of MAG on vegetative cells and endospores of Gram-positive bacteria Bacillus cereus and Bacillus subtilis. Traditional and also non-traditional MAGs have been chosen for this purpose.
dcterms:title
Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis The effect of monoacylglycerols on vegetative cells and spores of Bacillus cereus and Bacillus subtilis Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis
skos:prefLabel
Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis The effect of monoacylglycerols on vegetative cells and spores of Bacillus cereus and Bacillus subtilis Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis
skos:notation
RIV/70883521:28110/10:63509508!RIV11-MSM-28110___
n3:aktivita
n18:S
n3:aktivity
S
n3:dodaniDat
n7:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n4:5663032 n4:9447032 n4:8264945
n3:druhVysledku
n5:D
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n8:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
296163
n3:idVysledku
RIV/70883521:28110/10:63509508
n3:jazykVysledku
n9:cze
n3:klicovaSlova
: monoacylgycerols; Bacillus cereus; Bacillus subtilis; endospores
n3:klicoveSlovo
n10:Bacillus%20cereus n10:Bacillus%20subtilis n10:%3A%20monoacylgycerols n10:endospores
n3:kontrolniKodProRIV
[A924EDBE9B15]
n3:mistoKonaniAkce
Stará Lesná, Slovensko
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
n3:obor
n14:EE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n7:2010
n3:tvurceVysledku
Janiš, Rahula Buňková, Leona Doležálková, Iva
n3:typAkce
n15:CST
n3:zahajeniAkce
2010-01-01+01:00
s:issn
0009-0646
s:numberOfPages
1
n17:hasPublisher
Československá společnost mikrobiologická
n13:organizacniJednotka
28110