This HTML5 document contains 46 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n9http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n17http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509479%21RIV11-MSM-28110___/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509479%21RIV11-MSM-28110___
rdf:type
skos:Concept n16:Vysledek
dcterms:description
The quality of wheat grain is affected by quality and quantity of wheat proteins. Wheat proteins can be divided into four major groups based on their different solubility. Albumins are soluble in water, globulins are insoluble in pure water but soluble in dilute NaCl solutions and insoluble in high NaCl concentrations gliadins are soluble in 70-90% ethanol, and glutenins are soluble in dilute acid or alkali. The present work was conducted to determine the contents of wheat protein fractions in wheat flour by size-exclusion HPLC and evaluate the correlation between the contents of protein fractions and basic characteristics of bread-making quality. The results confirm high correlation between the contents of wheat protein fractions and the bread-making characteristics of wheat grain. The method is suitable for testing the quality of wheat grain with the specific requirements on wheat proteins. Kvalitu zrna významně ovlivňuje obsah a vlastnosti pšeničných bílkovin. Pšeničné bílkoviny se dělí na albuminy rozpustné ve vodě, globuliny rozpustné v solných roztocích, gliadiny rozpustné v 70?90% alkoholu a gluteniny rozpustné ve zředěných roztocích kyselin a zásad. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) umožňuje určit podíl jednotlivých bílkovinných frakcí. Cílem práce bylo stanovit metodou SE-HPLC podíl jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce a vyhodnotit korelace mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Výsledky prokázaly dobrou korelaci mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Metoda je vhodná zejména pro vzorky, u kterých jsou kladeny specifické požadavky na vlastnosti bílkovin. Kvalitu zrna významně ovlivňuje obsah a vlastnosti pšeničných bílkovin. Pšeničné bílkoviny se dělí na albuminy rozpustné ve vodě, globuliny rozpustné v solných roztocích, gliadiny rozpustné v 70?90% alkoholu a gluteniny rozpustné ve zředěných roztocích kyselin a zásad. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) umožňuje určit podíl jednotlivých bílkovinných frakcí. Cílem práce bylo stanovit metodou SE-HPLC podíl jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce a vyhodnotit korelace mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Výsledky prokázaly dobrou korelaci mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Metoda je vhodná zejména pro vzorky, u kterých jsou kladeny specifické požadavky na vlastnosti bílkovin.
dcterms:title
Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna Innovative methods for evaluating quality of wheat grain
skos:prefLabel
Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna Innovative methods for evaluating quality of wheat grain Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna
skos:notation
RIV/70883521:28110/10:63509479!RIV11-MSM-28110___
n3:aktivita
n18:S
n3:aktivity
S
n3:dodaniDat
n17:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n6:8942587 n6:9609873 n6:7384327
n3:druhVysledku
n4:D
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n11:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
274470
n3:idVysledku
RIV/70883521:28110/10:63509479
n3:jazykVysledku
n14:cze
n3:klicovaSlova
wheat grain; wheat quality; size exclusion HPLC
n3:klicoveSlovo
n8:wheat%20grain n8:wheat%20quality n8:size%20exclusion%20HPLC
n3:kontrolniKodProRIV
[29EF7EDBCB1B]
n3:mistoKonaniAkce
Pardubice
n3:mistoVydani
Hradec Králové
n3:nazevZdroje
Qualima Hradec Králové
n3:obor
n10:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n17:2010
n3:tvurceVysledku
Burešová, Iva Sedláčková, Irena Černá, Monika Hejdová, Alena
n3:typAkce
n19:CST
n3:zahajeniAkce
2010-01-01+01:00
s:issn
1213-5380
s:numberOfPages
3
n13:hasPublisher
Mezos s. r. o.
n9:organizacniJednotka
28110