This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509477%21RIV11-MSM-28110___/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n5http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509477%21RIV11-MSM-28110___
rdf:type
n7:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
V současné praxi se kvalita pšeničného zrna hodnotí nepřímými ukazateli, které však nepostihují podstatu hodnoceného jevu. Např. obsah dusíkatých látek v zrnu nevypovídá nic o zastoupení bílkovinných frakcí, které zásadně ovlivňuje zpracovatelské vlastnosti zrna. Zejména u vzorků s hodnotami na hranici požadavku ČSN vznikají spory o jejich vhodnosti pro zamýšlený způsob zpracování. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) analýza umožňuje přímo zjistit podíl bílkovinných frakcí, a proto by mohla být využívána pro problematické vzorky. Využitelná je také na běžné rozhodování o vhodnosti suroviny se specifickými požadavky na podíl lepkových bílkovin (výroba krmiv, ethanolu atd.). In present, the grain quality is tested with a set of indirect parameters but they are not able to describe the fundamentals of assessed effects. For example the protein content in grain does not bring any information about protein fractions that are known to determine the utility of grain. The decision about grain suitability for indented processing can become uncertain when the values of tested indirect parameters are close to values required by standard. Our results demonstrated that size exclusion high performance liquid chromatography SE-HPLC analysis of wheat grain make the direct detection of protein fractions possible. The method is suitable for daily decisions about grain suitability for specific usage (production of feed, ethanol etc.). V současné praxi se kvalita pšeničného zrna hodnotí nepřímými ukazateli, které však nepostihují podstatu hodnoceného jevu. Např. obsah dusíkatých látek v zrnu nevypovídá nic o zastoupení bílkovinných frakcí, které zásadně ovlivňuje zpracovatelské vlastnosti zrna. Zejména u vzorků s hodnotami na hranici požadavku ČSN vznikají spory o jejich vhodnosti pro zamýšlený způsob zpracování. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) analýza umožňuje přímo zjistit podíl bílkovinných frakcí, a proto by mohla být využívána pro problematické vzorky. Využitelná je také na běžné rozhodování o vhodnosti suroviny se specifickými požadavky na podíl lepkových bílkovin (výroba krmiv, ethanolu atd.).
dcterms:title
Nové možnosti testování kvality pšeničného zrna Nové možnosti testování kvality pšeničného zrna New possibilities in testing quality of wheat grain
skos:prefLabel
Nové možnosti testování kvality pšeničného zrna New possibilities in testing quality of wheat grain Nové možnosti testování kvality pšeničného zrna
skos:notation
RIV/70883521:28110/10:63509477!RIV11-MSM-28110___
n3:aktivita
n4:Z n4:S
n3:aktivity
S, Z(MSM2532885901)
n3:cisloPeriodika
11
n3:dodaniDat
n5:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n6:7384327 n6:9609873 n6:8942587
n3:druhVysledku
n11:J
n3:duvernostUdaju
n9:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
275298
n3:idVysledku
RIV/70883521:28110/10:63509477
n3:jazykVysledku
n18:cze
n3:klicovaSlova
wheat; proteins; grain quality; size exclusion HPLC
n3:klicoveSlovo
n10:proteins n10:size%20exclusion%20HPLC n10:grain%20quality n10:wheat
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[43C008F595D8]
n3:nazevZdroje
Úroda
n3:obor
n15:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
3
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:rokUplatneniVysledku
n5:2010
n3:svazekPeriodika
58
n3:tvurceVysledku
Hejdová, Alena Tichý, F. Černá, Monika Burešová, Iva Sedláčková, Irena
n3:zamer
n14:MSM2532885901
s:issn
0139-6013
s:numberOfPages
6
n17:organizacniJednotka
28110