This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n5http://localhost/temp/predkladatel/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63507422%21RIV09-MSM-28110___/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63507422%21RIV09-MSM-28110___
rdf:type
skos:Concept n16:Vysledek
dcterms:description
In the food industry, phosphates, polyphosphates and their salts are used, for example, as emulsifying agents in the production of processed cheese. The inhibitory effects of three commercially available phosphates and polyphosphates differing in their chain length (690, S9 and HBS) were tested on a set of 15 gram-positive or gram-negative CCM (Czech Collection of Microorganisms) strains and on 12 bacterial strains isolated from processed cheeses. Five different concentrations of each phosphate were chosen (0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5% w/v) in order to observe the inhibitory effects of the phosphate salts on the growth of the microorganisms tested. Sensitivity of the individual bacterial strains to phosphates was observed in a liquid cultivation medium which was supplemented with applied salts. Subsequently, the growth in cells was determined by measuring optical density at a wavelength of 600 nm. According to the results, 690 and S9 phosphates, containing mainly orthophosphates, diphosphates (pyrophos Fosfáty, polyfosfáty a jejich soli se v potravinářském průmyslu využívají například při výrobě tavených sýrů jako tavicí soli. Inhibiční účinky tří komerčně využívaných fosfátů a polyfosfátů lišících se délkou řetězce (690, S9 a HBS) byly testovány na 15 sbírkových kmenech grampozitivních a gramnegativních bakterií a dále u 12 kmenů bakterií, které byly izolovány z tavených sýrů. Pro sledování inhibičního působení použitých fosfátových solí na růst testovaných mikroorganismů bylo zvoleno pět koncentrací každého fosfátu (0,1, 0,2, 0,3, 0,4 a 0,5 % w/v). Citlivost jednotlivých kmenů bakterií k fosfátům byla sledována v tekutém kultivačním médiu, které bylo obohaceno o příslušné soli a následně byl nárůst buněk zjišťován měřením optické denzity při vlnové délce 600 nm. Výsledky ukazují, že fosfáty 690 a S9, obsahující především orthofosfáty, difosfáty (pyrofosfáty) a polyfosfáty s krátkým řetězcem, nemají významný inhibiční vliv na růst testovaných bakterií. Signifikantní inhibiční účinky má pouze sůl HB In the food industry, phosphates, polyphosphates and their salts are used, for example, as emulsifying agents in the production of processed cheese. The inhibitory effects of three commercially available phosphates and polyphosphates differing in their chain length (690, S9 and HBS) were tested on a set of 15 gram-positive or gram-negative CCM (Czech Collection of Microorganisms) strains and on 12 bacterial strains isolated from processed cheeses. Five different concentrations of each phosphate were chosen (0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5% w/v) in order to observe the inhibitory effects of the phosphate salts on the growth of the microorganisms tested. Sensitivity of the individual bacterial strains to phosphates was observed in a liquid cultivation medium which was supplemented with applied salts. Subsequently, the growth in cells was determined by measuring optical density at a wavelength of 600 nm. According to the results, 690 and S9 phosphates, containing mainly orthophosphates, diphosphates (pyrophos
dcterms:title
Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms Antibakteriální účinky komerčních fosfátů na vybrané mikroorganismy
skos:prefLabel
Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms Antibakteriální účinky komerčních fosfátů na vybrané mikroorganismy
skos:notation
RIV/70883521:28110/08:63507422!RIV09-MSM-28110___
n3:aktivita
n17:Z
n3:aktivity
Z(MSM7088352101)
n3:cisloPeriodika
5
n3:dodaniDat
n13:2009
n3:domaciTvurceVysledku
n4:6731007 n4:8264945 n4:4137132 n4:9648852
n3:druhVysledku
n18:J
n3:duvernostUdaju
n15:S
n3:entitaPredkladatele
n9:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
356383
n3:idVysledku
RIV/70883521:28110/08:63507422
n3:jazykVysledku
n8:eng
n3:klicovaSlova
phosphate; polyphosphate; microorganisms; antibacterial effect
n3:klicoveSlovo
n10:polyphosphate n10:antibacterial%20effect n10:phosphate n10:microorganisms
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[EDFC15122328]
n3:nazevZdroje
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
n3:obor
n11:EE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:rokUplatneniVysledku
n13:2008
n3:svazekPeriodika
56
n3:tvurceVysledku
Valášek, Pavel Buňková, Leona Kráčmar, Stanislav Buňka, František Pleva, Pavel
n3:zamer
n7:MSM7088352101
s:issn
1211-8516
s:numberOfPages
6
n5:organizacniJednotka
28110