This HTML5 document contains 56 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F70883521%3A28110%2F03%3A63501832%21RIV%2F2004%2FMSM%2F281104%2FN/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n19http://localhost/temp/predkladatel/
n14http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
n6https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F70883521%3A28110%2F03%3A63501832%21RIV%2F2004%2FMSM%2F281104%2FN
rdf:type
skos:Concept n9:Vysledek
dcterms:description
A mathematical description of salt transport is presented. The modelling concept is based on a single-dimensional and single-component diffusion of salt in cheese. The theoretical computations and considerations are presented in the form of a graphical illustration of particular processes of cheese salt transport. The effective diffusion coefficient for salt transport in cheeses is determined using experimental data and limit relationships describing the migration of salt inside a cheese body. Sůl v sýru se podílí na jeho charakteristické chuti, zvyšuje stravitelnost výrobku, zpevňuje povrch a zlepšuje strukturu sýrového těsta. Z technologického pohledu sůl ovlivňuje zrání sýrů, neboť reguluje biotechnologické a mikrobiální procesy během zrání. Působí na aktivitu enzymů, na strukturu některých substrátů, částečně stimuluje proteolytické a lipolytické pochody, které jsou nutné pro správné zrání sýru. Popis solení má i značný ekonomický význam. Způsob solení ovlivňuje obsah syrovátky a následně obsah sušiny v sýru. Matematicky se tento úsek technologie výroby popisuje kvantitativními modely.
dcterms:title
MATEMATICKÉ VYJÁDŘENÍ TRANSPORTU SOLI V SÝRU MATHEMATICAL DESCRIPTION OF SALT TRANSPORT IN CHEESE MATEMATICKÉ VYJÁDŘENÍ TRANSPORTU SOLI V SÝRU
skos:prefLabel
MATEMATICKÉ VYJÁDŘENÍ TRANSPORTU SOLI V SÝRU MATEMATICKÉ VYJÁDŘENÍ TRANSPORTU SOLI V SÝRU MATHEMATICAL DESCRIPTION OF SALT TRANSPORT IN CHEESE
skos:notation
RIV/70883521:28110/03:63501832!RIV/2004/MSM/281104/N
n3:strany
181-185
n3:aktivita
n5:Z
n3:aktivity
Z(MSM 265200014)
n3:dodaniDat
n12:2004
n3:domaciTvurceVysledku
n4:1266632 n4:9266364 n4:5644151 n4:4991591 n4:8963967
n3:druhVysledku
n11:D
n3:duvernostUdaju
n20:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
614434
n3:idVysledku
RIV/70883521:28110/03:63501832
n3:jazykVysledku
n16:cze
n3:klicovaSlova
cheese, biotechnology and microbial processes, ageing, enzyme, whey, dry matter in cheese. quantitative description, simulation
n3:klicoveSlovo
n8:whey n8:ageing n8:dry%20matter%20in%20cheese.%20quantitative%20description n8:biotechnology%20and%20microbial%20processes n8:enzyme n8:cheese n8:simulation
n3:kontrolniKodProRIV
[8E1A2AFFD918]
n3:mistoKonaniAkce
VŠCHT Praha
n3:mistoVydani
Praha
n3:nazevZdroje
Mléko a sýry 2003
n3:obor
n21:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:pocetUcastnikuAkce
0
n3:pocetZahranicnichUcastnikuAkce
0
n3:rokUplatneniVysledku
n12:2003
n3:tvurceVysledku
Janáčová, Dagmar Mládek, Milan Kolomazník, Karel Langmaier, Ferdinand Sáha, Lubomír
n3:typAkce
n13:CST
n3:zahajeniAkce
2003-12-01+01:00
n3:zamer
n15:MSM%20265200014
s:numberOfPages
5
n14:hasPublisher
Česká společnost chemická
n6:isbn
80-86238-31-8
n19:organizacniJednotka
28110