This HTML5 document contains 40 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F67985921%3A_____%2F12%3A00377667%21RIV13-AV0-67985921/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n17http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F67985921%3A_____%2F12%3A00377667%21RIV13-AV0-67985921
rdf:type
n13:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Studie se zabývá problematikou přírodních náhražek používaných v českých zemích v době 1. světové války. Vedle různých přísad do mouky, jejichž analýzou se zabývali například Julius Stoklasa nebo Ivan Horbaczewski, se přírodní náhražky v rakousko-uherské monarchii týkaly ve velkém rozsahu také kávy, piva (respektive sladu), tuků, masa či zeleniny. Náhražky vyvolávaly ve značné části veřejnosti odpor a byly vnímány jako produkty %22bláznivých německých učenců%22. Naopak část vědců se snažila pro propagaci některých náhražek využívat odkazy na českou historii, především na období hladu v roce 1817. Většina náhražek ovšem zůstala jen ve fázi zkušebních provozů, široce využíván byl jen jejich zlomek. This study deals with the issue of natural substitutes used in the Czech lands during the World War I. Beside various additives to flour, the analysis of which was performed e.g. by Julius Stoklasa and Ivan Horbaczewski , natural substitutes were also found for coffee, beer (and malt), fats, meat and vegetables. Substitutes provoked a backlash from a considerable part of the public, among whom they were perceived as the products of %22crazy German eggheads%22. On the other hand some scientists attempted to make use of the legacy of Czech history. But most substitutes remained at just the stage of experimental operations. Studie se zabývá problematikou přírodních náhražek používaných v českých zemích v době 1. světové války. Vedle různých přísad do mouky, jejichž analýzou se zabývali například Julius Stoklasa nebo Ivan Horbaczewski, se přírodní náhražky v rakousko-uherské monarchii týkaly ve velkém rozsahu také kávy, piva (respektive sladu), tuků, masa či zeleniny. Náhražky vyvolávaly ve značné části veřejnosti odpor a byly vnímány jako produkty %22bláznivých německých učenců%22. Naopak část vědců se snažila pro propagaci některých náhražek využívat odkazy na českou historii, především na období hladu v roce 1817. Většina náhražek ovšem zůstala jen ve fázi zkušebních provozů, široce využíván byl jen jejich zlomek.
dcterms:title
Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích Concoctions of German professors - and back to ancestral experience. Natural food substitutes in the Czech lands during the First World War Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích
skos:prefLabel
Concoctions of German professors - and back to ancestral experience. Natural food substitutes in the Czech lands during the First World War Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích
skos:notation
RIV/67985921:_____/12:00377667!RIV13-AV0-67985921
n13:predkladatel
n14:ico%3A67985921
n5:aktivita
n11:Z
n5:aktivity
Z(AV0Z80770509)
n5:cisloPeriodika
1
n5:dodaniDat
n17:2013
n5:domaciTvurceVysledku
n9:3227804
n5:druhVysledku
n8:J
n5:duvernostUdaju
n16:S
n5:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n5:idSjednocenehoVysledku
178976
n5:idVysledku
RIV/67985921:_____/12:00377667
n5:jazykVysledku
n18:cze
n5:klicovaSlova
World War I; food substitutes; physiology of nutrition
n5:klicoveSlovo
n6:World%20War%20I n6:food%20substitutes n6:physiology%20of%20nutrition
n5:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n5:kontrolniKodProRIV
[7502ECED71AD]
n5:nazevZdroje
Práce z dějin Akademie věd
n5:obor
n15:AB
n5:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n5:pocetTvurcuVysledku
1
n5:rokUplatneniVysledku
n17:2012
n5:svazekPeriodika
4
n5:tvurceVysledku
Franc, Martin
n5:zamer
n12:AV0Z80770509
s:issn
1803-9448
s:numberOfPages
16