This HTML5 document contains 43 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/zamer/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F67179843%3A_____%2F08%3A00312083%21RIV09-AV0-67179843/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n5http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F67179843%3A_____%2F08%3A00312083%21RIV09-AV0-67179843
rdf:type
skos:Concept n16:Vysledek
dcterms:description
Tato práce porovnává použití polymerasové řetězové reakce (PCR) se standardní kultivační metodou CSN/ISO/10272 pro stanovení Campylobacter spp. v potravinách obsahujících kuřečí maso a určených k přímé spotřebě. Pro PCR se použily primery specifické pro C. jejuni, C. coli, C. lari a interní kontrola. Stanovení kampylobakterů bylo prováděno jak v neošetřených vzorcích tak také v uměle kontaminovaných vzorcích potravin zakoupených v maloobchodní síti. Detekční limit PCR byl 2 KTJ/g po 48h kultivaci v bujónu Parka a Sanderse. Duplex PCR se ukázal být vysoce spolehlivý pro stanovení kampylobakterů v různých typech potravin. I bez umělé kontaminace vykázaly vzorky z celosvětového řetězce s rychlým občerstvením po PCR amplifikaci pozitivní produkt zatímco výsledky kultivací stejných vzorků byly negativní. This work compared the use of polymerase chain reaction (PCR) and the conventional CSN/ISO/10272 culture-based methods in the detection of Campylobacter species in ready-to-eat meals made from chicken meat. PCR was carried out with the primers specific to C. jejuni, C. coli, C. lari, and was modified with an internal control. The detection of campylobacters by PCR was performed on both untreated and spiked samples of real food purchased in local stores. For PCR, the detection limit was 2 CFU/g after 48 h enrichment in Park and Sanders broth. Duplex PCR proved to be highly reliable in the detection of campylobacters in different food types. Without extra spiking, samples from a global fast food chain exhibited positive amplification of the PCR product while but negative results were obtained from the cultivation of the same samples. This work compared the use of polymerase chain reaction (PCR) and the conventional CSN/ISO/10272 culture-based methods in the detection of Campylobacter species in ready-to-eat meals made from chicken meat. PCR was carried out with the primers specific to C. jejuni, C. coli, C. lari, and was modified with an internal control. The detection of campylobacters by PCR was performed on both untreated and spiked samples of real food purchased in local stores. For PCR, the detection limit was 2 CFU/g after 48 h enrichment in Park and Sanders broth. Duplex PCR proved to be highly reliable in the detection of campylobacters in different food types. Without extra spiking, samples from a global fast food chain exhibited positive amplification of the PCR product while but negative results were obtained from the cultivation of the same samples.
dcterms:title
Optimalizace PCR metody pro stanovení Campylobacter jejuni a Campylobacter coli ve vzorcích potravin obsahujících kuřecí maso a určených k přímé spotřebě Optimisation of the PCR Method for the Detection of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in Samples of Ready-to-Eat Chicken Meals Optimisation of the PCR Method for the Detection of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in Samples of Ready-to-Eat Chicken Meals
skos:prefLabel
Optimisation of the PCR Method for the Detection of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in Samples of Ready-to-Eat Chicken Meals Optimalizace PCR metody pro stanovení Campylobacter jejuni a Campylobacter coli ve vzorcích potravin obsahujících kuřecí maso a určených k přímé spotřebě Optimisation of the PCR Method for the Detection of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in Samples of Ready-to-Eat Chicken Meals
skos:notation
RIV/67179843:_____/08:00312083!RIV09-AV0-67179843
n3:aktivita
n14:Z
n3:aktivity
Z(AV0Z60870520), Z(MSM6046137305)
n3:cisloPeriodika
-
n3:dodaniDat
n5:2009
n3:domaciTvurceVysledku
n15:4564634
n3:druhVysledku
n8:J
n3:duvernostUdaju
n13:S
n3:entitaPredkladatele
n4:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
385199
n3:idVysledku
RIV/67179843:_____/08:00312083
n3:jazykVysledku
n17:eng
n3:klicovaSlova
polymerase chain reaction; internal control; Campylobacter spp.
n3:klicoveSlovo
n6:internal%20control n6:Campylobacter%20spp. n6:polymerase%20chain%20reaction
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[766F6EDBCDC9]
n3:nazevZdroje
Czech Journal of Food Science
n3:obor
n11:EE
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n5:2008
n3:svazekPeriodika
26
n3:tvurceVysledku
Šabatková, Zdeňka Demnerová, K. Pazlarová, J.
n3:wos
000259006100008
n3:zamer
n10:MSM6046137305 n10:AV0Z60870520
s:issn
1212-1800
s:numberOfPages
7