This HTML5 document contains 44 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n8http://localhost/temp/predkladatel/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873045%21RIV15-MSM-16270___/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n16http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873045%21RIV15-MSM-16270___
rdf:type
n11:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Escherichia coli je komenzální bakterie, která se vyskytuje běžně v přírodě včetně tlustého střeva člověka. Přítomnost E. coli (a i dalších příbuzných mikroorganismů) bývá indikátorem fekálního znečistění a porušení hygienické kázně v potravinářských provozech. Současně řada kmenů E. coli je patogenní jak pro zvířata, tak i pro člověka a jsou popsány jako původci alimentárních onemocnění. Tyto patogenní E. coli se dělí do 6 skupin: enteropatogenní (EPEC), enteroinvazivní (EIEC), enterotoxigenní (ETEC), enterohemoragické (EHEC), enteroagregativní (EAgEC) E. coli a difuzně adherentní (DAEC). Mezi nejdůležitější skupinu rodu E. coli patří verocytoxigenní E. coli, které jsou charakterizované schopností produkovat toxiny známé pod názvem Shiga-like toxin. Významným zdrojem verotoxigenních kmenů E. coli je především skot. Výskyt verotoxigenních kmenů E. coli ve střevním obsahu skotu je velmi rozdílný a řada studií uvádí různou prevalenci těchto kmenů. Onemocnění člověka způsobené VTEC nejčastěji vyvolané sérotypem O157:H7, je nejčastěji způsobeno konzumací kontaminovaného syrového nebo nedostatečně tepelně opracovaného, především hovězího masa, masných výrobků, pitím nepasterovaného mléka nebo konzumací sýrů vyrobených z nepasterovaného mléka. Celkovým problémem při porovnávání výskytu onemocnění a hodnocení rizik je nedostatek srovnatelných dat. V některých zemích jsou systémy monitoringu zavedeny, ale není závazná jednotná metodika odběru vzorků, systému jejich vyšetřovaní a vyhodnocování výsledků. Escherichia coli is a commensal intestinal bacterium which is also wide spread in environment. Presence of E. coli (and of other related microorganisms) is habitually used as an indicator of fecal contamination and violation of hygienic rules in food processing facilities. However, many strains of E. coli are pathogenic for animals and humans and are recognized as causative agents of alimentary diseases. These pathogenic E. coli strains are divided into 6 groups: enteropathogenic (EPEC), enteroinvasive (EIEC), enterotoxigenic (ETEC), enterohemorrhagic (EHEC), enteroaggregative (EAgEC) and diffusely adherent (DAEC) strains. One of the most significant groups is represented by verotoxigenic E. coli strains (VTEC) characterized by their ability to produce toxins known as Shiga-like toxins. Cattle are regarded as a very significant source of verotoxigenic strains; however, incidence of verotoxigenic E. coli in bovine intestinal content is very variable and reported prevalences vary in a wide range. Human disease caused by VTEC (most commonly by serotype O157:H7) is most frequently caused by consumption of contaminated raw or insufficiently thermally processed beef, meat products, raw milk or cheeses made from unpasteurized milk. The most problematic for comparison of disease incidence and risk analysis in general is the lack of comparable data. In some countries a monitoring system is implemented, but there's no standardized sampling method or a standardized system for sample analysis and assessment. Escherichia coli je komenzální bakterie, která se vyskytuje běžně v přírodě včetně tlustého střeva člověka. Přítomnost E. coli (a i dalších příbuzných mikroorganismů) bývá indikátorem fekálního znečistění a porušení hygienické kázně v potravinářských provozech. Současně řada kmenů E. coli je patogenní jak pro zvířata, tak i pro člověka a jsou popsány jako původci alimentárních onemocnění. Tyto patogenní E. coli se dělí do 6 skupin: enteropatogenní (EPEC), enteroinvazivní (EIEC), enterotoxigenní (ETEC), enterohemoragické (EHEC), enteroagregativní (EAgEC) E. coli a difuzně adherentní (DAEC). Mezi nejdůležitější skupinu rodu E. coli patří verocytoxigenní E. coli, které jsou charakterizované schopností produkovat toxiny známé pod názvem Shiga-like toxin. Významným zdrojem verotoxigenních kmenů E. coli je především skot. Výskyt verotoxigenních kmenů E. coli ve střevním obsahu skotu je velmi rozdílný a řada studií uvádí různou prevalenci těchto kmenů. Onemocnění člověka způsobené VTEC nejčastěji vyvolané sérotypem O157:H7, je nejčastěji způsobeno konzumací kontaminovaného syrového nebo nedostatečně tepelně opracovaného, především hovězího masa, masných výrobků, pitím nepasterovaného mléka nebo konzumací sýrů vyrobených z nepasterovaného mléka. Celkovým problémem při porovnávání výskytu onemocnění a hodnocení rizik je nedostatek srovnatelných dat. V některých zemích jsou systémy monitoringu zavedeny, ale není závazná jednotná metodika odběru vzorků, systému jejich vyšetřovaní a vyhodnocování výsledků.
dcterms:title
Escherichia coli. Skupiny E. coli a jejich význam z pohledu bezpečnosti masa Escherichia coli. Skupiny E. coli a jejich význam z pohledu bezpečnosti masa Escherichia coli: characteristics and importance in meat processing
skos:prefLabel
Escherichia coli. Skupiny E. coli a jejich význam z pohledu bezpečnosti masa Escherichia coli: characteristics and importance in meat processing Escherichia coli. Skupiny E. coli a jejich význam z pohledu bezpečnosti masa
skos:notation
RIV/62157124:16270/14:43873045!RIV15-MSM-16270___
n4:aktivita
n15:I
n4:aktivity
I
n4:cisloPeriodika
6
n4:dodaniDat
n16:2015
n4:domaciTvurceVysledku
n5:4330455
n4:druhVysledku
n17:J
n4:duvernostUdaju
n6:S
n4:entitaPredkladatele
n10:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
14975
n4:idVysledku
RIV/62157124:16270/14:43873045
n4:jazykVysledku
n13:cze
n4:klicovaSlova
serotype; food safety; monitoring; meat products; meat; verotoxin; shiga toxin; foodborne diseases
n4:klicoveSlovo
n9:shiga%20toxin n9:foodborne%20diseases n9:food%20safety n9:meat n9:meat%20products n9:monitoring n9:verotoxin n9:serotype
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[7889DCF5F57A]
n4:nazevZdroje
Maso
n4:obor
n14:EE
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n4:pocetTvurcuVysledku
1
n4:rokUplatneniVysledku
n16:2014
n4:svazekPeriodika
25
n4:tvurceVysledku
Steinhauserová, Iva
s:issn
1210-4086
s:numberOfPages
7
n8:organizacniJednotka
16270