This HTML5 document contains 48 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://localhost/temp/predkladatel/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873005%21RIV15-MSM-16270___/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873005%21RIV15-MSM-16270___
rdf:type
n12:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Karagenany jsou v masném průmyslu využívány zejména jako stabilizátory a pojiva a patří do skupiny aditivních látek s označením E 407. V této práci byly analyzovány tři druhy potravinářských karagenanů (kappa-kappa, lambda-lambda, ióta-iota) pomocí světelné a elektronové mikroskopie. Jednotlivé druhy karagenanů byly analyzované ve formě sypkého prášku. Vzorky určené k analýze ve světelném mikroskopu byly obarveny barvivy Lugol-Calleja, Taulidinová modř, PAS-Calleja. Na základě intenzity zbarvení a velikosti obarvené plochy jednotlivých fragmentů karagenanů bylo vyhodnoceno barvení PAS-Calleja jako nejvhodnější k detekci kappa-, lambda-, ióta-karagenanu. Obrázky ze skenovacího elektronového mikroskopu poukazují na morfologické rozdíly ve struktuře mezi ióta-karagenany a kappa-, lambda-karagenany. Současně byly pod světelným mikroskopem vyšetřeny dušené šunky s přídavkem 1 % kappa-, lambda- a ióta- karagenanu. Při tomto vyšetření byly zjištěny rozdíly v lokalizaci či prostorovém uspořádání jednotlivých druhů karagenanů. Carrageenans are used in the meat industry, especially as stabilizers and binders and belong to the group of additives with the code E 407. In this research three types of food carrageenans (kappa-kappa, lambda lambda-, ióta-iota) were analyzed using light and electron microscopy. Individual types of carrageenans were analyzed in the form of loose powder. Samples of carrageenans for light microscopy were stained by Lugol-Calleja, Toluidine blue and PAS-Calleja. Based on the intensity of the color and size of stained areas of individual fragments of carrageenans PAS-Calleja were evaluated like the most suitable to detect kappa-, lambda-, ióta-carrageenan. Images obtained from the scanning electron microscope indicate the morphological differences in the structure between ióta-carrageenans and kappa-, lambda-carrageenans. Simultaneously cooked hams with addition of 1% kappa-, lambda- and ióta- carrageenan were examined using the light microscope. In this investigation, differences in the location or spatial arrangement of individual types of carrageenan were found. Karagenany jsou v masném průmyslu využívány zejména jako stabilizátory a pojiva a patří do skupiny aditivních látek s označením E 407. V této práci byly analyzovány tři druhy potravinářských karagenanů (kappa-kappa, lambda-lambda, ióta-iota) pomocí světelné a elektronové mikroskopie. Jednotlivé druhy karagenanů byly analyzované ve formě sypkého prášku. Vzorky určené k analýze ve světelném mikroskopu byly obarveny barvivy Lugol-Calleja, Taulidinová modř, PAS-Calleja. Na základě intenzity zbarvení a velikosti obarvené plochy jednotlivých fragmentů karagenanů bylo vyhodnoceno barvení PAS-Calleja jako nejvhodnější k detekci kappa-, lambda-, ióta-karagenanu. Obrázky ze skenovacího elektronového mikroskopu poukazují na morfologické rozdíly ve struktuře mezi ióta-karagenany a kappa-, lambda-karagenany. Současně byly pod světelným mikroskopem vyšetřeny dušené šunky s přídavkem 1 % kappa-, lambda- a ióta- karagenanu. Při tomto vyšetření byly zjištěny rozdíly v lokalizaci či prostorovém uspořádání jednotlivých druhů karagenanů.
dcterms:title
Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod Carrageenans in Meat Industry - Detection Using Microscopic Methods
skos:prefLabel
Carrageenans in Meat Industry - Detection Using Microscopic Methods Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod Karagenany v masném průmyslu - detekce pomocí mikroskopických metod
skos:notation
RIV/62157124:16270/14:43873005!RIV15-MSM-16270___
n3:aktivita
n11:I
n3:aktivity
I
n3:cisloPeriodika
7
n3:dodaniDat
n9:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n8:5162823 n8:3526909 n8:8713847 n8:9338519
n3:druhVysledku
n13:J
n3:duvernostUdaju
n14:S
n3:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
23977
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/14:43873005
n3:jazykVysledku
n4:cze
n3:klicovaSlova
cooked hams; SEM; additives; structure; electron microscopy; Staining
n3:klicoveSlovo
n6:electron%20microscopy n6:cooked%20hams n6:structure n6:Staining n6:SEM n6:additives
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[8449EE787C14]
n3:nazevZdroje
Maso
n3:obor
n15:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n9:2014
n3:svazekPeriodika
25
n3:tvurceVysledku
Tremlová, Bohuslava Jandásek, Josef Pospiech, Matej Bednářová, Martina
s:issn
1210-4086
s:numberOfPages
5
n17:organizacniJednotka
16270