This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872928%21RIV15-MSM-16270___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872928%21RIV15-MSM-16270___
rdf:type
n16:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Základem struktury kosterního svalu je svalové vlákno. Rozhodující strukturální i enzymatickou složkou kontraktilního systému svalového vlákna je MHC (myosin heavychain). Dospělí savci mají ve svých svalech 4 izoformy MHC. Tyto izoformy jsou základem pro rozlišení jednotlivých typů svalových vláken - I, IIA, IIX a IIB. Vlákna se od sebe liší rychlostí kontrakce a energetickým metabolismem. Rychlost kontrakce vláken se zvyšuje v pořadí I { IIA { IIX { IIB. Vlákna typu I a IIA mají vyšší intracelulární obsah lipidů a myoglobinu. Podle umístění svalu v těle a podle jeho funkce v organismu se dá předpokládat podíl jednotlivých svalových vláken. Procentuální zastoupení vláken ovlivňuje kvalitu masa. Srovnávají-li se domestikovaná a volně žijící zvířata v rámci druhů, potom je zřejmé, že selekce na vyšší rychlost růstu a vyšší podíl libového masa zvýšila příčnou plochu svalů a posunula metabolismus směrem k více bílému glykolytickému typu a méně k červenému oxidativnímu. Muscle fibre is a basic structural unit of the skeletal muscles. The critical structural and enzymatic component of the contractile system of muscle fibre is MHC (myosin heavy chain). There are four MHC isoforms in adult mammalian skeletal muscles. These isoforms allow the determination four muscle fibre types: I, IIA, IIX and IIB. The muscle fibre types differ in the speed to contract and metabolize energy. The contraction speed increases in the following order: I { IIA { IIX { IIB. Type I and IIA fibres have a greater intracellular lipid and myoglobin content. The share of the fibre types in skeletal muscle can be assessed according to the location of the muscle and its function in the body. There are correlations between muscle fibre characteristics and meat quality traits. In general, wild animals contain more oxidative fibers, less glycolytic fibers and smaller fibers compared to domesticated animals. Základem struktury kosterního svalu je svalové vlákno. Rozhodující strukturální i enzymatickou složkou kontraktilního systému svalového vlákna je MHC (myosin heavychain). Dospělí savci mají ve svých svalech 4 izoformy MHC. Tyto izoformy jsou základem pro rozlišení jednotlivých typů svalových vláken - I, IIA, IIX a IIB. Vlákna se od sebe liší rychlostí kontrakce a energetickým metabolismem. Rychlost kontrakce vláken se zvyšuje v pořadí I { IIA { IIX { IIB. Vlákna typu I a IIA mají vyšší intracelulární obsah lipidů a myoglobinu. Podle umístění svalu v těle a podle jeho funkce v organismu se dá předpokládat podíl jednotlivých svalových vláken. Procentuální zastoupení vláken ovlivňuje kvalitu masa. Srovnávají-li se domestikovaná a volně žijící zvířata v rámci druhů, potom je zřejmé, že selekce na vyšší rychlost růstu a vyšší podíl libového masa zvýšila příčnou plochu svalů a posunula metabolismus směrem k více bílému glykolytickému typu a méně k červenému oxidativnímu.
dcterms:title
Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa Muscle fibre types and their influence on the meat characteristics
skos:prefLabel
Muscle fibre types and their influence on the meat characteristics Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa
skos:notation
RIV/62157124:16270/14:43872928!RIV15-MSM-16270___
n3:aktivita
n12:I
n3:aktivity
I
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n10:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n15:9338519 n15:7134401
n3:druhVysledku
n9:J
n3:duvernostUdaju
n7:S
n3:entitaPredkladatele
n4:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
56578
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/14:43872928
n3:jazykVysledku
n17:cze
n3:klicovaSlova
meat quality; skeletal muscles; MHC; myosin
n3:klicoveSlovo
n5:skeletal%20muscles n5:MHC n5:myosin n5:meat%20quality
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[92AC3482001D]
n3:nazevZdroje
Maso
n3:obor
n6:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
2
n3:rokUplatneniVysledku
n10:2014
n3:svazekPeriodika
25
n3:tvurceVysledku
Pospiech, Matej Kameník, Josef
s:issn
1210-4086
s:numberOfPages
5
n13:organizacniJednotka
16270