This HTML5 document contains 43 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n17http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872909%21RIV15-MSM-16270___/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n7http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872909%21RIV15-MSM-16270___
rdf:type
skos:Concept n14:Vysledek
dcterms:description
Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a jater, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a jater, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který u konzumentů vyvolává stafylokokovou enterotoxikózu. Staphylococcus aureus produces a variety of toxins, some of which may cause staphylococcal intoxication. The aim of this study was to isolate the bacteria S. aureus from samples of raw meat from the retail market of the Czech Republic and to establish the occurrence of the genes encoding the production of staphylococcal enterotoxins. Based on the examination of 503 samples of pork and offal, chicken, beef and venison, we found that the profiles of the genes encoding the enterotoxin production differ in various types of retail meats. In terms of public health, there is the highest risk for pig meat and offal, where were frequently detected strains of S. aureus carrying the seh gene, which may be responsible for staphylococcal food-poisoning intoxication. Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a jater, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a jater, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který u konzumentů vyvolává stafylokokovou enterotoxikózu.
dcterms:title
Enterotoxigenní potenciál baktérií Staphylococcus aureus izolovaných z různých tržních druhů masa. Enterotoxigenní potenciál baktérií Staphylococcus aureus izolovaných z různých tržních druhů masa. Enterotoxigenic potential of Staphylococcus aureus isolated from different types of meats from the retail market of the Czech Republic.
skos:prefLabel
Enterotoxigenní potenciál baktérií Staphylococcus aureus izolovaných z různých tržních druhů masa. Enterotoxigenní potenciál baktérií Staphylococcus aureus izolovaných z různých tržních druhů masa. Enterotoxigenic potential of Staphylococcus aureus isolated from different types of meats from the retail market of the Czech Republic.
skos:notation
RIV/62157124:16270/14:43872909!RIV15-MSM-16270___
n3:aktivita
n13:V
n3:aktivity
V
n3:cisloPeriodika
7
n3:dodaniDat
n7:2015
n3:domaciTvurceVysledku
n6:2483041
n3:druhVysledku
n15:J
n3:duvernostUdaju
n11:S
n3:entitaPredkladatele
n4:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
14714
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/14:43872909
n3:jazykVysledku
n5:cze
n3:klicovaSlova
retail; venison; chicken; beef; pork
n3:klicoveSlovo
n10:pork n10:beef n10:retail n10:venison n10:chicken
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[11695607AE94]
n3:nazevZdroje
Maso
n3:obor
n12:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
1
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:rokUplatneniVysledku
n7:2014
n3:svazekPeriodika
25
n3:tvurceVysledku
Koukalová, Kateřina Karpíšková, Renata Koláčková, Ivana
s:issn
1210-4086
s:numberOfPages
3
n17:organizacniJednotka
16270