This HTML5 document contains 52 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872347%21RIV14-MSM-16270___/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872347%21RIV14-MSM-16270___
rdf:type
skos:Concept n12:Vysledek
dcterms:description
Práce se zabývá kvalitativní analýzou a stanovením anthokyanů v odrůdách pšenice s purpurově (Abyssinskaja arrasajta) a modře zabarveným zrnem (Skorpion). Pro extrakci obsahových látek byl použit ethanol s přídavkem kyseliny mravenčí, identifikace a stanovení obsahu anthokyanů byla provedena pomocí HPLC. Kvantitativním měřením bylo zjištěno, že pšenice s modrým zrnem obsahují 8,3 mg/kg anthokyanu, u pšenice s purpurovým zrnem bylo nalezeno 12,3 mg/kg. Bylo zjištěno, že pšenice s modrým zrnem obsahují zejména delfinidin 3-glukosid, delfinidin 3-rutinosid, kyanidin 3-glukosid, kyanidin 3-rutinosid a peonidin 3-rutinosid. V pšenicích s purpurovým zrnem se v největším množství vyskytuje hlavně kyanidin 3-glukosid, pelargonidin 3-glukosid, peonidin 3-glukosid a peonidin 3-rutinosid. This article describes qualitative analysis of anthocyanins and their quantitative determination in wheat with purple (Abyssinskaja arrasajta) and blue (Škorpion) coloured kernels. We used ethanol and formic acid for extraction of anthocyanins from wheat. Determination of anthocyanins was performed by using HPLC. There is 8.3 mg/kg of anthocyanins in blue wheat and 12.3 mg/kg of anthocyanins in purple wheat. We found out presence mainly delphinidin 3-glucoside, delphinidin 3-rutinoside, cyanidin 3-glucoside, cyanidin 3-rutinoside and peonidin 3-rutinoside in blue coloured wheat kernels. Purple wheat contains mostly cyanidin 3-glucoside, pelargonidin 3-glucoside, peonidin 3-glucoside and peonidin 3-rutinoside. Práce se zabývá kvalitativní analýzou a stanovením anthokyanů v odrůdách pšenice s purpurově (Abyssinskaja arrasajta) a modře zabarveným zrnem (Skorpion). Pro extrakci obsahových látek byl použit ethanol s přídavkem kyseliny mravenčí, identifikace a stanovení obsahu anthokyanů byla provedena pomocí HPLC. Kvantitativním měřením bylo zjištěno, že pšenice s modrým zrnem obsahují 8,3 mg/kg anthokyanu, u pšenice s purpurovým zrnem bylo nalezeno 12,3 mg/kg. Bylo zjištěno, že pšenice s modrým zrnem obsahují zejména delfinidin 3-glukosid, delfinidin 3-rutinosid, kyanidin 3-glukosid, kyanidin 3-rutinosid a peonidin 3-rutinosid. V pšenicích s purpurovým zrnem se v největším množství vyskytuje hlavně kyanidin 3-glukosid, pelargonidin 3-glukosid, peonidin 3-glukosid a peonidin 3-rutinosid.
dcterms:title
Stanovení anthokyanů v pšenicích s purpurově a modře zabarveným zrnem Stanovení anthokyanů v pšenicích s purpurově a modře zabarveným zrnem Determination of Anthocyanins in Kernels of Purple and Blue Coloured Wheat Cultivars
skos:prefLabel
Stanovení anthokyanů v pšenicích s purpurově a modře zabarveným zrnem Determination of Anthocyanins in Kernels of Purple and Blue Coloured Wheat Cultivars Stanovení anthokyanů v pšenicích s purpurově a modře zabarveným zrnem
skos:notation
RIV/62157124:16270/13:43872347!RIV14-MSM-16270___
n12:predkladatel
n13:orjk%3A16270
n3:aktivita
n6:V
n3:aktivity
V
n3:cisloPeriodika
3-4
n3:dodaniDat
n9:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n4:5843626 n4:3526909 n4:5162823 n4:9606580 n4:8852162 n4:2556553
n3:druhVysledku
n16:J
n3:duvernostUdaju
n7:S
n3:entitaPredkladatele
n17:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
107498
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/13:43872347
n3:jazykVysledku
n11:cze
n3:klicovaSlova
chromatography; extraction; determination; cereals; flavonoids
n3:klicoveSlovo
n10:flavonoids n10:extraction n10:chromatography n10:determination n10:cereals
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[754487442F5F]
n3:nazevZdroje
Obilnářské listy
n3:obor
n14:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n3:pocetTvurcuVysledku
6
n3:rokUplatneniVysledku
n9:2013
n3:svazekPeriodika
21
n3:tvurceVysledku
Bartl, Pavel Tremlová, Bohuslava Eliášová, Martina Ošťádalová, Martina Žďárský, Michal Čáslavková, Petra
s:issn
1212-138X
s:numberOfPages
3
n15:organizacniJednotka
16270