This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n10http://localhost/temp/predkladatel/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872033%21RIV14-MSM-16270___/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872033%21RIV14-MSM-16270___
rdf:type
n9:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Bažant obecný (Phasianus colchicus) představuje zvěř chovanou v současné době jako farmové zvíře pro produkci kvalitního masa. Způsob ošetření usmrcené zvěře významným způsobem ovlivňuje hygienickou kvalitu masa. Tradiční způsob ošetření bažantů po usmrcení představuje v myslivecké praxi tzv. vyháčkování. Ukazatelem hygienické kvality masa může být obsah biogenních aminů, jejichž nárůst je spojován s pomnožením kontaminující mikroflóry a tím i se sníženou hygienickou kvalitou masa. Zjišťovali jsme u bažantů usmrcených zapeřením a ošetřených vyháčkováním, vývoj koncentrací biogenních aminů v mase po dobu 21 dnů skladování. Zjistili jsme, že nejvýznamnějšími biogenními aminy z pohledu hygienické kvality masa u těchto bažantů, jsou kadaverin, tyramin a putrescin. Zapeřené a vyháčkované bažanty lze z pohledu koncentrace biogenních aminů skladovat při teplotě 0 °C 21 dní. Skladování při teplotě 15 °C z důvodu značného nárůstu koncentrace biogenních aminů nelze spotřebiteli doporučit. S ohledem na vyšší koncentrace biogenních aminů ve stehenní svalovině lze považovat stehenní svalovinu za hygienicky méně kvalitní než svalovinu prsní. Bažant obecný (Phasianus colchicus) představuje zvěř chovanou v současné době jako farmové zvíře pro produkci kvalitního masa. Způsob ošetření usmrcené zvěře významným způsobem ovlivňuje hygienickou kvalitu masa. Tradiční způsob ošetření bažantů po usmrcení představuje v myslivecké praxi tzv. vyháčkování. Ukazatelem hygienické kvality masa může být obsah biogenních aminů, jejichž nárůst je spojován s pomnožením kontaminující mikroflóry a tím i se sníženou hygienickou kvalitou masa. Zjišťovali jsme u bažantů usmrcených zapeřením a ošetřených vyháčkováním, vývoj koncentrací biogenních aminů v mase po dobu 21 dnů skladování. Zjistili jsme, že nejvýznamnějšími biogenními aminy z pohledu hygienické kvality masa u těchto bažantů, jsou kadaverin, tyramin a putrescin. Zapeřené a vyháčkované bažanty lze z pohledu koncentrace biogenních aminů skladovat při teplotě 0 °C 21 dní. Skladování při teplotě 15 °C z důvodu značného nárůstu koncentrace biogenních aminů nelze spotřebiteli doporučit. S ohledem na vyšší koncentrace biogenních aminů ve stehenní svalovině lze považovat stehenní svalovinu za hygienicky méně kvalitní než svalovinu prsní. Pheasant (Phasianus colchicus) is a game currently being kept as a farmed animal to produce quality meat. The hygienic quality of the game meat is significantly affected by the mode of the treatment after animal killing. The traditional method used for hunted pheasant treatment in the practice is the drawing (intestines are removed through the cloaca, without compromising the integrity of body cavity). An indicator of hygienic quality of the meat can be the content of biogenic amines, which increase is associated with growth of contaminating microorganisms and thus with reduced hygienic quality of the meat. We researched the changes of biogenic amines concentrations in meat of pheasant killed by pithing and treated by drawing stored for 21 days. We found that the most important biogenic amines in terms of meat hygiene in pheasant meat are cadaverine, tyramine and putrescine. Pheasants that were pithed and threated by drawing can be in terms of concentration of biogenic amines stored at 0 ° C for 21 days. Storage at 15 ° C because of the considerable increase in the concentration of biogenic amines cannot be recommended to the consumer. The thigh muscle compared to breast muscle can be considered as muscle of low hygienic quality because of higher concentrations of biogenic amines found in the thigh muscle.
dcterms:title
Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování Effect of storage conditions on the formation of biogenic amines in the meat of drawn pheasant (Phasianus colchicus)
skos:prefLabel
Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování Effect of storage conditions on the formation of biogenic amines in the meat of drawn pheasant (Phasianus colchicus)
skos:notation
RIV/62157124:16270/13:43872033!RIV14-MSM-16270___
n9:predkladatel
n17:orjk%3A16270
n3:aktivita
n13:I
n3:aktivity
I
n3:cisloPeriodika
4
n3:dodaniDat
n6:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n4:2465302 n4:1947842 n4:8886741 n4:4330455 n4:9195181
n3:druhVysledku
n12:J
n3:duvernostUdaju
n11:S
n3:entitaPredkladatele
n14:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
114704
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/13:43872033
n3:jazykVysledku
n16:cze
n3:klicovaSlova
hygienic quality; storage; drawing; pheasant; Biogenic amines
n3:klicoveSlovo
n5:hygienic%20quality n5:storage n5:pheasant n5:drawing n5:Biogenic%20amines
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[C98D9329F48D]
n3:nazevZdroje
Veterinářství
n3:obor
n18:GJ
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:rokUplatneniVysledku
n6:2013
n3:svazekPeriodika
63
n3:tvurceVysledku
Hutařová, Zdeňka Bořilová, Gabriela Steinhauserová, Iva Maršálek, Petr Večerek, Vladimír
s:issn
0506-8231
s:numberOfPages
4
n10:organizacniJednotka
16270