This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872031%21RIV14-MSM-16270___/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n6http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872031%21RIV14-MSM-16270___
rdf:type
skos:Concept n14:Vysledek
dcterms:description
In our study, we investigated the changes in biogenic amine concentrations in the meat of mallard ducks killed in shotgun hunting and which were eviscerated by the pulling out of the viscera from the body cavity through the cloaca (one of possible dressing methods of feathered game after the kill) as one of the indicators of hygienic quality of meat. We set out to establish which biogenic amines can be considered as important indicators of meat quality in mallard ducks eviscerated by the pulling out of the viscera from the body cavity through the cloaca, what is the optimum storage period at temperatures of 0 and 15°C for mallard duck carcasses, and we studied the differences in biogenic amine concentrations in breast and thigh muscles. The results obtained suggest that cadaverine, putrescine and tyramine may be considered the main indicators of hygienic quality of mallard duck meat as far as biogenic amines are concerned. The results obtained allow us to conclude that carcasses of unplucked mallard ducks eviscerated by the pulling out of the viscera from the body cavity through the cloaca (drawing) can be stored at a low temperature (0 °C) for short periods (1-2 days). The storing of unplucked mallard ducks at higher temperatures (15 °C) is completely inappropriate. Maso zvěřiny je v posledních letech potravinou získávající stále větší oblibu u spotřebitelů. V souvislosti s tímto faktem je důležité, z důvodu předcházení ztráty hygienické kvality této potraviny, dodržovat správné zacházení se zvěřinou. V naší studii jsme se zabývali změnami koncentrací biogenních aminů v mase střelených kachen divokých ošetřených vyháčkováním (jeden z možných způsobů ošetření těl pernaté zvěře po ulovení) jako ukazatelů hygienické kvality masa. Zjišťovali jsme, které biogenní aminy lze považovat u kachny divoké ošetřené vyháčkováním za významné ukazatele kvality masa, zjišťovali jsme optimální dobu pro skladování těl této zvěřiny při teplotách 0 a 15°C a studovali jsme rozdíl ve výskytu biogenních aminů v prsní a stehenní svalovině. Ze získaných výsledků je patrné, že za hlavní ukazatele hygienické kvality zvěřiny kachny divoké z hlediska biogenních aminů lze považovat kadaverin, putrescin a tyramin. Na základě získaných výsledků můžeme konstatovat, že těla kachny divoké ošetřená vyháčkováním lze v peří skladovat při nízkých teplotách (0 °C) jen velmi krátkou dobu (1-2 dny). V případě vyšších teplot (15 °C) není skladování této zvěřiny v peří vhodné vůbec. Z důvodu nálezu vyšších koncentrací ve stehenní svalovině v porovnání se svalovinou prsní lze stehenní svalovinu označit z pohledu biogenních aminů za méně kvalitní. Maso zvěřiny je v posledních letech potravinou získávající stále větší oblibu u spotřebitelů. V souvislosti s tímto faktem je důležité, z důvodu předcházení ztráty hygienické kvality této potraviny, dodržovat správné zacházení se zvěřinou. V naší studii jsme se zabývali změnami koncentrací biogenních aminů v mase střelených kachen divokých ošetřených vyháčkováním (jeden z možných způsobů ošetření těl pernaté zvěře po ulovení) jako ukazatelů hygienické kvality masa. Zjišťovali jsme, které biogenní aminy lze považovat u kachny divoké ošetřené vyháčkováním za významné ukazatele kvality masa, zjišťovali jsme optimální dobu pro skladování těl této zvěřiny při teplotách 0 a 15°C a studovali jsme rozdíl ve výskytu biogenních aminů v prsní a stehenní svalovině. Ze získaných výsledků je patrné, že za hlavní ukazatele hygienické kvality zvěřiny kachny divoké z hlediska biogenních aminů lze považovat kadaverin, putrescin a tyramin. Na základě získaných výsledků můžeme konstatovat, že těla kachny divoké ošetřená vyháčkováním lze v peří skladovat při nízkých teplotách (0 °C) jen velmi krátkou dobu (1-2 dny). V případě vyšších teplot (15 °C) není skladování této zvěřiny v peří vhodné vůbec. Z důvodu nálezu vyšších koncentrací ve stehenní svalovině v porovnání se svalovinou prsní lze stehenní svalovinu označit z pohledu biogenních aminů za méně kvalitní.
dcterms:title
Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním Biogenic amines in venison of hunted wild ducks (Anas platyrhynchos) treated by drawing
skos:prefLabel
Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním Biogenic amines in venison of hunted wild ducks (Anas platyrhynchos) treated by drawing Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním
skos:notation
RIV/62157124:16270/13:43872031!RIV14-MSM-16270___
n14:predkladatel
n17:orjk%3A16270
n3:aktivita
n8:I
n3:aktivity
I
n3:cisloPeriodika
4
n3:dodaniDat
n6:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n4:1947842 n4:2465302 n4:8886741 n4:4330455 n4:9195181
n3:druhVysledku
n9:J
n3:duvernostUdaju
n12:S
n3:entitaPredkladatele
n7:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
63428
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/13:43872031
n3:jazykVysledku
n18:cze
n3:klicovaSlova
hygienic quality; storage; drawing; wild duck; Biogenic amines
n3:klicoveSlovo
n5:drawing n5:hygienic%20quality n5:wild%20duck n5:storage n5:Biogenic%20amines
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[117FB93F224D]
n3:nazevZdroje
Veterinářství
n3:obor
n16:GJ
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
5
n3:pocetTvurcuVysledku
5
n3:rokUplatneniVysledku
n6:2013
n3:svazekPeriodika
63
n3:tvurceVysledku
Hutařová, Zdeňka Maršálek, Petr Bořilová, Gabriela Steinhauserová, Iva Večerek, Vladimír
s:issn
0506-8231
s:numberOfPages
4
n15:organizacniJednotka
16270