This HTML5 document contains 45 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n16http://localhost/temp/predkladatel/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871965%21RIV14-MZE-16270___/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871965%21RIV14-MZE-16270___
rdf:type
skos:Concept n11:Vysledek
dcterms:description
This study focused on the comparison and characterisation of Escherichia coli (E. coli) isolates obtained from the meat of slaughtered animals (n = 34) and from raw cow's milk (n = 33). Resistance to important antimicrobial substances and the presence of virulence factors were determined. Resistance to antimicrobials was tested using a disk diffusion method, while a polymerase chain reaction was used for the detection of selected genes encoding virulence - eaeA, hly, stx1, stx2. More than half the isolates of meat origin were resistant to at least one antimicrobial substance (67.7 %). Resistance to ampicillin (50 %) and tetracycline (41 %) was found most frequently. Of 34 isolates from meat, 13 (38.2 %) were multi-resistant. No stx1, hly or eaeA genes were detected in any of the E. coli isolates from meat. The stx2 gene was detected in one isolate. Only 4 (12.1 %) isolates of milk origin were resistant to at least one antimicrobial substance - resistance to tetracycline was found in all cases. No virulence genes were detected in milk isolates. The results of our study indicate that resistance to antimicrobial substances is more common in isolates from meat than in isolates from milk. The only virulence gene stx2 detected in our study was found in an E. coli isolate of meat origin. Tato studie byla zaměřená na porovnání a charakterizaci izolátů Escherichia coli (E. coli) získaných z masa (n = 34) a mléka (n = 33). Byla zjišťována rezistence k významným antimikrobiálním látkám a přítomnost faktorů virulence. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována pomocí diskové difúzní metody a polymerázová řetězová reakce byla použita k detekci vybraných genů kódujících virulenci - eaeA, hly, stx1, stx2. Více než polovina izolátů z masa byla rezistentní nejméně k jedné antimikrobiální látce (67,7 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (50 %) a tetracyklinu (41 %). Ze 34 izolátů z masa bylo 13 (38,2 %) multirezistentních. U žádného izolátu E. coli z masa nebyla zjištěna přítomnost genu stx1, hly ani eaeA, v jednom izolátu byl detekován gen stx2. Pouze 4 (12,1 %) izoláty z mléka byly rezistentní k alespoň jedné antimikrobiální látce, ve všech případech byla zjištěna rezistence k tetracyklinu. Žádný z genů virulence nebyl u izolátů z mléka detekován. Z výsledků naší studie vyplývá, že rezistence k antimikrobiálním látkám je častější mezi izoláty z masa než z mléka. Také jediný gen virulence detekovaný v naší studii stx2 byl zjištěný u izolátu E. coli z masa. Z tohoto pohledu reprezentují izoláty E. coli z masa větší nebezpečí pro konzumenty než E. coli z mléka. Tato studie byla zaměřená na porovnání a charakterizaci izolátů Escherichia coli (E. coli) získaných z masa (n = 34) a mléka (n = 33). Byla zjišťována rezistence k významným antimikrobiálním látkám a přítomnost faktorů virulence. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována pomocí diskové difúzní metody a polymerázová řetězová reakce byla použita k detekci vybraných genů kódujících virulenci - eaeA, hly, stx1, stx2. Více než polovina izolátů z masa byla rezistentní nejméně k jedné antimikrobiální látce (67,7 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (50 %) a tetracyklinu (41 %). Ze 34 izolátů z masa bylo 13 (38,2 %) multirezistentních. U žádného izolátu E. coli z masa nebyla zjištěna přítomnost genu stx1, hly ani eaeA, v jednom izolátu byl detekován gen stx2. Pouze 4 (12,1 %) izoláty z mléka byly rezistentní k alespoň jedné antimikrobiální látce, ve všech případech byla zjištěna rezistence k tetracyklinu. Žádný z genů virulence nebyl u izolátů z mléka detekován. Z výsledků naší studie vyplývá, že rezistence k antimikrobiálním látkám je častější mezi izoláty z masa než z mléka. Také jediný gen virulence detekovaný v naší studii stx2 byl zjištěný u izolátu E. coli z masa. Z tohoto pohledu reprezentují izoláty E. coli z masa větší nebezpečí pro konzumenty než E. coli z mléka.
dcterms:title
Comparison and characteristic of Escherichia coli isolated from meat and milk Porovnání a charakteristika izolátů Escherichia coli z masa a mléka Porovnání a charakteristika izolátů Escherichia coli z masa a mléka
skos:prefLabel
Porovnání a charakteristika izolátů Escherichia coli z masa a mléka Comparison and characteristic of Escherichia coli isolated from meat and milk Porovnání a charakteristika izolátů Escherichia coli z masa a mléka
skos:notation
RIV/62157124:16270/13:43871965!RIV14-MZE-16270___
n11:predkladatel
n12:orjk%3A16270
n3:aktivita
n15:P n15:V
n3:aktivity
P(QJ1230044), V
n3:cisloPeriodika
1
n3:dodaniDat
n9:2014
n3:domaciTvurceVysledku
n17:2483041 n17:7103476
n3:druhVysledku
n13:J
n3:duvernostUdaju
n19:S
n3:entitaPredkladatele
n14:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
97243
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/13:43871965
n3:jazykVysledku
n6:cze
n3:klicovaSlova
virulence genes; resistance; Escherichia coli
n3:klicoveSlovo
n10:virulence%20genes n10:resistance n10:Escherichia%20coli
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[EA85CA849163]
n3:nazevZdroje
Maso
n3:obor
n18:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
2
n3:pocetTvurcuVysledku
3
n3:projekt
n8:QJ1230044
n3:rokUplatneniVysledku
n9:2013
n3:svazekPeriodika
24
n3:tvurceVysledku
Koláčková, Ivana Karpíšková, Renata Skočková, Alena
s:issn
1210-4086
s:numberOfPages
3
n16:organizacniJednotka
16270