This HTML5 document contains 49 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n16http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871351%21RIV13-MSM-16270___/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n13http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n8http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871351%21RIV13-MSM-16270___
rdf:type
skos:Concept n14:Vysledek
dcterms:description
Škroby jsou významnou přírodní součástí mnoha potravinářských komodit, které významně ovlivňují, či určují jejich texturu a funkční vlastnosti. V masných výrobcích se můžeme setkat s různými druhy škrobů, u nás je to především bramborový, kukuřičný, pšeničný škrob a jejich různé formy modifikace. V této práci jsme se zabývali analýzou nativních a modifikovaných škrobů izolovaných z brambor a kukuřice pomocí světelné a skenovací elektronové mikroskopie. Jednotlivé škroby jsou charakteristické svým tvarem a velikostí. U nativních škrobů je světelná mikroskopie užitečným nástrojem druhové identifikace škrobů na základě velikosti a tvaru, avšak u některých modifikovaných škrobů je detekce pomocí světelné mikroskopie nevhodná, zatímco vyšetření ve skenovacím elektronovém mikroskopu (SEM) poskytuje mnohem přehlednější informace o jejich morfologii i v případě vysoce rozpustných modifikovaných škrobů. SEM je schopna odlišit nativní škroby od modifikovaných škrobů a může tedy sloužit jako nástroj kontroly vstupních surovin pro výrobce, kteří vyrábějí takzvané %22bez Éčkové%22 potraviny. Škroby jsou významnou přírodní součástí mnoha potravinářských komodit, které významně ovlivňují, či určují jejich texturu a funkční vlastnosti. V masných výrobcích se můžeme setkat s různými druhy škrobů, u nás je to především bramborový, kukuřičný, pšeničný škrob a jejich různé formy modifikace. V této práci jsme se zabývali analýzou nativních a modifikovaných škrobů izolovaných z brambor a kukuřice pomocí světelné a skenovací elektronové mikroskopie. Jednotlivé škroby jsou charakteristické svým tvarem a velikostí. U nativních škrobů je světelná mikroskopie užitečným nástrojem druhové identifikace škrobů na základě velikosti a tvaru, avšak u některých modifikovaných škrobů je detekce pomocí světelné mikroskopie nevhodná, zatímco vyšetření ve skenovacím elektronovém mikroskopu (SEM) poskytuje mnohem přehlednější informace o jejich morfologii i v případě vysoce rozpustných modifikovaných škrobů. SEM je schopna odlišit nativní škroby od modifikovaných škrobů a může tedy sloužit jako nástroj kontroly vstupních surovin pro výrobce, kteří vyrábějí takzvané %22bez Éčkové%22 potraviny. The starches are an important part of many food stuff, which significantly influence or determine their texture and functional properties. In meat products we can meet with different types of starches, in our conditions especially with potato, maize and wheat starch and their various forms of modifications. In this study, we examined the analysis of the native and the modified starches isolated from potatoes and corn using light and scanning electron microscopy. The individual starches are characterized by their shape and size. The light microscopy is a useful tool for species identification of native starches based on the size and the shape, but for the detection of some modified starches is inappropiate. While the examination of starches using scanning electron microscope (SEM) provides a much clearer information about their morphology, even in case of highly soluble modified starches. SEM is able to determine the native starches and the modified starches and may serve as a tool for control of raw materials for producers, who produce foodstuffs within additives (labeling by E-code)
dcterms:title
Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod The native and the modified starches in the meat products - detection of the raw materials using microscopy methods Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod
skos:prefLabel
The native and the modified starches in the meat products - detection of the raw materials using microscopy methods Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod
skos:notation
RIV/62157124:16270/12:43871351!RIV13-MSM-16270___
n14:predkladatel
n18:orjk%3A16270
n4:aktivita
n5:S
n4:aktivity
S
n4:cisloPeriodika
6
n4:dodaniDat
n8:2013
n4:domaciTvurceVysledku
n6:5162823 n6:8713847 n6:3526909 n6:9338519
n4:druhVysledku
n10:J
n4:duvernostUdaju
n17:S
n4:entitaPredkladatele
n16:predkladatel
n4:idSjednocenehoVysledku
153183
n4:idVysledku
RIV/62157124:16270/12:43871351
n4:jazykVysledku
n15:cze
n4:klicovaSlova
additives; gelatinization; SEM; LM; modification
n4:klicoveSlovo
n7:SEM n7:modification n7:additives n7:gelatinization n7:LM
n4:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n4:kontrolniKodProRIV
[56DB246B2A22]
n4:nazevZdroje
Maso
n4:obor
n11:GM
n4:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n4:pocetTvurcuVysledku
5
n4:rokUplatneniVysledku
n8:2012
n4:svazekPeriodika
23
n4:tvurceVysledku
Pospiech, Matej Tremlová, Bohuslava Eliášová, Martina Kubíčková, Kristýna Jandásek, Josef
s:issn
1210-4086
s:numberOfPages
5
n13:organizacniJednotka
16270