This HTML5 document contains 51 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871332%21RIV13-MSM-16270___/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n10http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871332%21RIV13-MSM-16270___
rdf:type
n8:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
V posledních letech v souvislosti se vzrůstajícím zájmem o zdravé stravování je viditelný trend návratu k tradičním potravinám. Med i mléko patří k potravinám přirozeným a jako takové jsou spotřebiteli vysoce ceněny. Med je odjakživa vnímán jako ryze přírodní potravina s mnoha blahodárnými účinky na lidské zdraví. Stejně tak u mléka v posledních letech spotřebitelé stále častěji vyhledávají alternativy v podobě mléka ovčího nebo kozího nejen jako zdraví prospěšnějšího, ale též jako náhradu mléka kravského z důvodu nesnášenlivosti některé z jeho složek. Tato práce je zaměřena na kvalitativní charakteristiky medu a mléka a to i takové, které současná legislativa nezahrnuje. U mléka kravského, ovčího i kozího byly stanoveny syrovátkové bílkoviny a kaseiny. U medu bylo provedeno stanovení fyzikálně-chemických parametrů (obsah hydroxymethylfurfuralu - HMF, aktivita diastasy, obsah vody, obsah prolinu, barva, elektrická vodivost, aktivní a titrační kyselost). Dále byla stanovena optická rotace před a po inverzi a provedena mikroskopická analýza. V posledních letech v souvislosti se vzrůstajícím zájmem o zdravé stravování je viditelný trend návratu k tradičním potravinám. Med i mléko patří k potravinám přirozeným a jako takové jsou spotřebiteli vysoce ceněny. Med je odjakživa vnímán jako ryze přírodní potravina s mnoha blahodárnými účinky na lidské zdraví. Stejně tak u mléka v posledních letech spotřebitelé stále častěji vyhledávají alternativy v podobě mléka ovčího nebo kozího nejen jako zdraví prospěšnějšího, ale též jako náhradu mléka kravského z důvodu nesnášenlivosti některé z jeho složek. Tato práce je zaměřena na kvalitativní charakteristiky medu a mléka a to i takové, které současná legislativa nezahrnuje. U mléka kravského, ovčího i kozího byly stanoveny syrovátkové bílkoviny a kaseiny. U medu bylo provedeno stanovení fyzikálně-chemických parametrů (obsah hydroxymethylfurfuralu - HMF, aktivita diastasy, obsah vody, obsah prolinu, barva, elektrická vodivost, aktivní a titrační kyselost). Dále byla stanovena optická rotace před a po inverzi a provedena mikroskopická analýza. Recently, in connection with ingoing interest in healthier life style the tendency towards return to traditional foods is visible. Milk and honey are natural kinds of foods and thus consumers value them very highly. Honey had always been considered as purely natural food with many positive effects for human health. Also goat's or ewe's milk had been lately chosen more often beside of cow's milk. It is mainly for the beneficial effects and as a replacement for cow's milk because of an allergy to some of milk components. This work focuses on qualitative parameters of milk and honey, even those which the current legislation is not concerning about. The whey proteins and caseins were assessed in cow's, ewe's and goat's milk. The following physical and chemical characteristics in honey were assessed: content of hydroxymethylfurfural - HMF, diastase activity, content of water, content of proline, electrical conductivity, pH and titratable acidity. The measurement of optical rotation and microscopic analysis were conducted too.
dcterms:title
Analýza medu a mléka: hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti Analýza medu a mléka: hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti Analysis of milk and honey: evaluation of quality and food safety
skos:prefLabel
Analysis of milk and honey: evaluation of quality and food safety Analýza medu a mléka: hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti Analýza medu a mléka: hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti
skos:notation
RIV/62157124:16270/12:43871332!RIV13-MSM-16270___
n8:predkladatel
n12:orjk%3A16270
n3:aktivita
n18:S
n3:aktivity
S
n3:cisloPeriodika
12
n3:dodaniDat
n10:2013
n3:domaciTvurceVysledku
n6:4339495 n6:2027127 n6:5739446 n6:3806669 n6:3629090 n6:6688454
n3:druhVysledku
n17:J
n3:duvernostUdaju
n16:S
n3:entitaPredkladatele
n11:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
122450
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/12:43871332
n3:jazykVysledku
n13:cze
n3:klicovaSlova
food safety; quality; milk; honey
n3:klicoveSlovo
n4:quality n4:milk n4:food%20safety n4:honey
n3:kodStatuVydavatele
CZ - Česká republika
n3:kontrolniKodProRIV
[ADB7D95B5E00]
n3:nazevZdroje
Veterinářství
n3:obor
n9:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
6
n3:pocetTvurcuVysledku
6
n3:rokUplatneniVysledku
n10:2012
n3:svazekPeriodika
62
n3:tvurceVysledku
Králová, Michaela Vlkovič, Daniel Ruprichová, Lenka Vorlová, Lenka Borkovcová, Ivana Procházková, Zuzana
s:issn
0506-8231
s:numberOfPages
3
n15:organizacniJednotka
16270