This HTML5 document contains 50 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://localhost/temp/predkladatel/
n12http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n10https://schema.org/
shttp://schema.org/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002904%21RIV11-MSM-16270___/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n18http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002904%21RIV11-MSM-16270___
rdf:type
skos:Concept n17:Vysledek
dcterms:description
Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou α-laktalbumin a β-laktoglobulin, přičemž obsah β-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah α-laktalbuminu. Obsah α-laktalbuminu a β-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovin byl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více α-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah β-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10 The main whey proteins that cause allergies are α-lactalbumin and β-lactoglobulin. Content of β-lactoglobulin in milk is higher than the content of α-lactalbumin. Content of α-lactalbumin and β-lactoglobulin is different depending on the type of milk and their genetic variations are also various. This variability is determined not only by species of animal producing milk, but also by breed. The aim of this study was to determine the whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk. Whey proteins were determined in samples of 40 cows and 40 sheep milk collected from different regions of the Czech Republic. RP-HPLC for determination was used. Cow's milk samples were collected from milk bars of the South Moravia and South Czech Region and sheep's milk samples were collected from the farm of the Zlín Region in period from April to June 2010. Amounts of α-lactalbumin in cow's milk 1,16?0,10 g.l-1 were higher than in sheep's m Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou α-laktalbumin a β-laktoglobulin, přičemž obsah β-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah α-laktalbuminu. Obsah α-laktalbuminu a β-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovin byl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více α-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah β-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10
dcterms:title
Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
skos:prefLabel
Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
skos:notation
RIV/62157124:16270/10:00002904!RIV11-MSM-16270___
n3:aktivita
n14:S
n3:aktivity
S
n3:dodaniDat
n18:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n6:3806669 n6:2027127 n6:5739446 n6:4339495
n3:druhVysledku
n16:D
n3:duvernostUdaju
n11:S
n3:entitaPredkladatele
n4:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
289805
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/10:00002904
n3:jazykVysledku
n19:cze
n3:klicovaSlova
α-lactalbumin; β-lactoglobulin; bovine milk; sheep's milk; allergenic proteins; RP-HPLC
n3:klicoveSlovo
n13:%CE%B2-lactoglobulin n13:RP-HPLC n13:allergenic%20proteins n13:sheep%27s%20milk n13:%CE%B1-lactalbumin n13:bovine%20milk
n3:kontrolniKodProRIV
[E5E5E7607C4B]
n3:mistoKonaniAkce
SPU Nitra
n3:mistoVydani
Nitra
n3:nazevZdroje
V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou
n3:obor
n9:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n18:2010
n3:tvurceVysledku
Borkovcová, Ivana Dračková, Michaela Vorlová, Lenka Ruprichová, Lenka
n3:typAkce
n20:EUR
n3:zahajeniAkce
2010-01-01+01:00
s:numberOfPages
4
n12:hasPublisher
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
n10:isbn
978-80-552-0471-0
n15:organizacniJednotka
16270