This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/typAkce/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n20http://purl.org/net/nknouf/ns/bibtex#
n5http://localhost/temp/predkladatel/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/riv/tvurce/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002902%21RIV11-MSM-16270___/
n13https://schema.org/
shttp://schema.org/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/vysledek/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/klicoveSlovo/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/duvernostUdaju/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/jazykVysledku/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/aktivita/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/druhVysledku/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/riv/obor/
n16http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002902%21RIV11-MSM-16270___
rdf:type
n12:Vysledek skos:Concept
dcterms:description
Vzhledem k faktu, že káva patří k nejžádanějším komoditám na světovém trhu, byly v práci sledovány rozdíly v mikroskopické stavbě dvou nejvíce obchodovaných druhů, toto zjištění by mohlo být přínosné pro detekci falšování. Cílem práce bylo rozlišení kávy typu arabica od kávy typu robusta. Celkem bylo hodnoceno deset vzorků kávy pomocí mikroskopické analýzy, zaměřili jsme se na detekci rozdílů ve vzhledu buněk osemení a endospermu u obou typů káv. Pro mikroskopickou analýzu byly zhotoveny preparáty celých kávových bobů i osemení, které byly následně barveny a vyšetřeny ve světelném mikroskopu. V práci byl zjištěn rozdíl mezi oběma druhy kávy, a to v jejich odlišné stavbě buněk osemení. Výsledky se shodovaly s použitou srovnávací literaturou. Vzhledem k faktu, že káva patří k nejžádanějším komoditám na světovém trhu, byly v práci sledovány rozdíly v mikroskopické stavbě dvou nejvíce obchodovaných druhů, toto zjištění by mohlo být přínosné pro detekci falšování. Cílem práce bylo rozlišení kávy typu arabica od kávy typu robusta. Celkem bylo hodnoceno deset vzorků kávy pomocí mikroskopické analýzy, zaměřili jsme se na detekci rozdílů ve vzhledu buněk osemení a endospermu u obou typů káv. Pro mikroskopickou analýzu byly zhotoveny preparáty celých kávových bobů i osemení, které byly následně barveny a vyšetřeny ve světelném mikroskopu. V práci byl zjištěn rozdíl mezi oběma druhy kávy, a to v jejich odlišné stavbě buněk osemení. Výsledky se shodovaly s použitou srovnávací literaturou. According to the fact that coffee belongs to one of the commodity leaders on the world market, differences in the microscopic structure of the two best-seller coffee kinds have been studied in this work in order to use these findings for the field of coffee adulteration detection. The aim of this work was to distinguish between coffee type arabica and coffee type rosbusta. Ten coffee samples have been assessed altogether with the help of microscopis analysis and the evaluation has been aimed at the detection of the differences in the seed coat and endosperm features in both coffee types. For the microscopic analysis the preparations of the whole coffee beans and the preparations of the seed coats have been prepared and subsequently they have been dyed and examined in a light microscope. Differences between these two coffee types have been discovered, namely in their different seed coat cell structure. Our results are in accordance with quoted literature sources.
dcterms:title
Porovnání mikroskopické struktury kávových bobů odrůd arabica a robusta Porovnání mikroskopické struktury kávových bobů odrůd arabica a robusta The comparison of coffee varieties arabica and robusta microscopic structure
skos:prefLabel
Porovnání mikroskopické struktury kávových bobů odrůd arabica a robusta The comparison of coffee varieties arabica and robusta microscopic structure Porovnání mikroskopické struktury kávových bobů odrůd arabica a robusta
skos:notation
RIV/62157124:16270/10:00002902!RIV11-MSM-16270___
n3:aktivita
n6:V
n3:aktivity
V
n3:dodaniDat
n16:2011
n3:domaciTvurceVysledku
n7:5162823 n7:3794989 n7:8214670 n7:1226533
n3:druhVysledku
n14:D
n3:duvernostUdaju
n4:S
n3:entitaPredkladatele
n15:predkladatel
n3:idSjednocenehoVysledku
279959
n3:idVysledku
RIV/62157124:16270/10:00002902
n3:jazykVysledku
n11:cze
n3:klicovaSlova
arabica; robusta; microscopy
n3:klicoveSlovo
n17:microscopy n17:arabica n17:robusta
n3:kontrolniKodProRIV
[9437889806AD]
n3:mistoKonaniAkce
Nitra
n3:mistoVydani
Nitra
n3:nazevZdroje
Bezpečnosť a kontrola potravín : Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie
n3:obor
n9:GM
n3:pocetDomacichTvurcuVysledku
4
n3:pocetTvurcuVysledku
4
n3:rokUplatneniVysledku
n16:2010
n3:tvurceVysledku
Tremlová, Bohuslava Randulová, Zdeňka Tauferová, Alexandra Pokorná, Jana
n3:typAkce
n18:EUR
n3:zahajeniAkce
2010-01-01+01:00
s:numberOfPages
4
n20:hasPublisher
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
n13:isbn
978-80-552-0350-8
n5:organizacniJednotka
16270